Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroslav Foglar – Jestřáb

Jaroslav Foglar – Jestřáb

(6. 7. 1907 – 23. 1. 1999)

0041138906_jestrab.jpg

 

Jako malý chlapec četl dobrodružné romány z exotických krajů o hrdinech nikdy nechybujících, příběhy plné napětí a tajemství. Brzy však přišel na to, že dobrodružství se dá prožít pár kroků za městem a že i nedaleko svého domu se dají najít zákoutí, kde to zavane neznámým kouzlem. Snil s otevřenýma očima – a pak se rozhodl ty sny uskutečnit.

Na počátku dvacátých let, když Slávek dospíval, dospívalo do „zlatého věku“ i skautské hnutí. Našel si cestu do oddílu a skautingu již zůstal věrný. Ale nejen to, objevil v sobě touhu být kamarádem mladším členům oddílu a brzy se stal vůdcem. Prošlapával si cestu přes všechny nesnáze začátečníků, ale nikdy se nevzdal. Svůj oddíl neopustil a proplul s ním všemi peřejemi času.

Uvědomil si. Že skauting neosloví všechny děti a že mnoho dalších hledá správný směr. Umanul si, že pro ně napíše knihu, a napsal ji. Není o vzdálených krajích a o hrdinech typu dnešních supermanů s nadpřirozenými vlastnostmi. Napsal knihu o chlapcích pro chlapce. Místo dobrodružství námořníků na mořích a indiánů na prériích jim nabídl jednoduše to, co mohl mít každý – pokud chtěl! Pokud si místo kina vyšel za město, pokud našel partu kamarádů a měl snahu naplňovat přátelství, věrnost, upřímnost a čistotu duše. Napsal Hochy od Bobří řeky. Nabídl všem dětem dvanáct chlapců a také Rikitana. Ano – to on byl Rikitanem, nebo spíše chtěl jím být.

Jaroslav Foglar pak napsal na dvacet dalších příběhů o romantice a kamarádství, které je na dosah ruky, jen se nebát jít za ním. Psal povídky, příručky, divadelní hru, kreslené seriály, řídil časopisy, na které čtenáři dodnes s vděčností vzpomínají. Nikdo nikdy nespočítá, kolik z nás lovilo bobříky, plnilo Modrý život, kolik z nás nosilo Žlutý kvítek a snažilo se být novodobými rytíři.

Jedno úsloví říká: Není důležité nalézt svatý Grál – ale HLEDAT ho. Jestřáb ho hledal tak, že s sebou strhával tisíce a tisíce dalších nenapodobitelným a nesmírně účinným způsobem. Ano, Jestřáb ho hledal a věřme tomu, že snad nyní již pije z té číše křišťálové čistoty a přejme mu to z celého srdce. Smiřme se s tím, že nám Jestřáb již žádnou knížku nenapíše, ale bude žít tak dlouho, dokud se budou chlapci nad jeho příběhy vydávat na cestu.

Kdyby vám někdo říkal, že Jaroslav Foglar zemřel – nevěřte mu! Až se třeba v létě na táboře zahledíte „tam, kde nebe je vysoké a modré a kde oblaka rychleji než kde jinde plují“, uvidíte malou tečku – to je Jestřáb, krouží právě nad vaším táborem.

Knihy

  1. Přístav volá
  2. Boj o první místo
  3. Hoši od Bobří řeky
  4. Tábor smůly
  5. Chata v Jezerní kotlině
  6. Historie Svorné sedmy
  7. Pod junáckou vlajkou
  8. Záhada hlavolamu
  9. Když duben přichází
  10. Stínadla se bouří
  11. Tajemná Řásnovka
  12. Pojklad Černého delfína
  13. Kronika ztracené stopy
  14. Dobrodružství v Zemi nikoho
  15. Devadesátka pokračuje
  16. Život v poklusu
  17. Nováček Bubáček píše deník
  18. Jestřábe vypravuj…I.
  19. Jestřábe vypravuj…II.
  20. Výprava na Yukatan
  21. Strach nad Bobří řekou
  22. Dobrodružství v temných uličkách
  23. Tajemství velkého Vonta
  24. Náš oddíl
  25. Příběhy Rychlých šípů
  26. Závod o Modřínový srub
  27. Modrá rokle
  28. Kronika Hochů od Bobří řeky I.
  29. Kronika Hochů od Bobří řeky II.
  30. z Bobří hráze
  31. Tábor Svazu Třinácti

Zdroj: https://skaut-3oddil.estranky.cz/clanky/Jaroslav-Foglar.html

zpet.jpg