Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deník ze skautské výpravy do Lipan – skautky, světlušky a vlčata 12. - 14.4.2019

24. 4. 2019

sobota16.jpg

Deník ze skautské výpravy do Lipan – skautky, světlušky a vlčata

Den první – pátek 12. 4. 2019

 Před šestnáctou hodinou s těžkými krosnami a batohy, zabalenými na tři dny, se scházíme v areálu skautovny.ptek7.jpg Vzhledem ke skutečnosti, že tento víkend má být velmi chladný a členové naší výpravy jsou i ti nejmenší, máme své noční útočiště v našich klubovnách. Nejprve musíme uzpůsobit klubovnu vlčat ptek14.jpgna spaní a zatopit. Všichni se zapojují do práce, máme brzy hotovo, a protože po práci přichází zábava, náš program plný her může začít. V areálu skautovny začínají ožívat rytíři: „Hola hola, rytířské klání volá!“ Začíná velkolepý turnaj. Rytíři se utkávají v sedmi disciplínách, hodnotí se – síla, přesnost, koordinace, rovnováha, postřeh, inteligence a vytrvalost. Každý se do turnaje zapojí s vervou, smějeme se, bavíme se a užíváme si každé chvilky. Turnaj končí, ale na dveře klepe další návštěvník – hlad. Danda a větší kluci připraví ohniště, zatímco ostatní si připravují jídlo, které chtějí k večeři.

Oheň praská, všichni jsou již po jídle, začíná se stmívat a příroda utichá. Přichází ptek19.jpgpravý čas na tématický úvod naší výpravy. Čteme si příběh o bitvě u Lipan, povídáme si o boji Čechů proti ptek23.jpgČechům a dělíme se do čtyř skupin – „vojsk“ (v nich celý víkend budeme plnit úkoly). Ochladilo se, musíme se jít přiobléct a vzít si baterky, abychom mohli na skautovně najít své týmové vlajky. „Jupí, každý už ví, kam patři a jakou barvu má jeho vojsko.“ Přesouváme se do Podskalí – noční hra – hledání a vyřazování nepřátelských vojáků. Naše čtyři vojska plní úkol s velkou energií, všude je slyšet smích a štěbetání různých strategií týmů. Konec hry, přesouváme se zpátky do vyhřáté klubovny. Připravujeme se na spánek. Klubovnou se již jen nesou tóny kytary a ukulele – pár písniček na dobrou noc.

ptek12.jpg

Den druhý – sobota 13.4.2019


ptek26.jpgsedm ráno je budíček mladších členů výpravy, my starší vstáváme o kousek ptek28.jpgdříve, abychom připravili čaj a obstarali čerstvé pečivo. Všichni se nasnídáme, poklidíme „postele“, sbalíme si jídlo a věci na cestu. Po půl deváté jsou již všichni připraveni na přesun do Lipan k mohyle. Vojska dostanou mapu trasy, po které půjdeme. Co si budeme povídat, po cestě občas bloudíme a  nacházíme jiné trasy, ale o to je to větší legrace. sobota2.jpgSkupinky si celou cestu hrdě nesou své vlajky, ale potkávají různé „lapky“, kteří jim je berou. Ztráta vlajky znamená bodové oslabení vojska. Na cestě na nás číhá spousta situací, se kterými by si vojáci měli sobota7.jpgporadit.

 

 

Cesta je velmi příjemná, není zima a jde se v pohodovém tempu. V jedenáct hodin jsme v cíli. Nacházíme ohniště a můžeme se dát do příprav oběda. Po jídle se všichni spokojeně popelíme na krásném pohádkovém místě – ani by člověk nevěřil, že zrovna nad ním visí oblak černé minulosti.

sobota46.jpgPo odpočinku na pláni u mohyly ožívá bitva našich vojsk na koních, sobota63.jpgnásleduje plazení a úprk před vojáky a celé bojovné klima je ukončeno strategickou hrou „O vlajky“. Čas utíká, čeká nás válečná porada – hrát po cestě zpátky další hry s tím, že již nestihneme žádný obchůdek ve městě, anebo jít přímo, stihnout obchůdek a hry dohrát na skautovně. Naši vojáci si sobota93.jpgvybírají druhou variantu, všichni přání tolerují. Zpáteční cesta nám také krásně utíká.

Do města přicházíme s nadšením, vojáci si za odměnu běží koupit něco dobrého na zub. Přesouváme se na skautovnu. Výšlap je za námi, ale ještě nemáme vyhráno. Čeká nás venkovní boj s ponožkami, které je třeba po celém dnu vyměnit. Měníme je raději na čerstvém vzduchu. Přichází luštění morseovky a plnění vyluštěného úkolu. Mezitím dospělí členové a skautky hrají venku „Famfrpál“.

sobota105.jpg

Přichází opět večer, připravujeme si večeři, hrajeme ještě venkovní hry a opět se zachumláváme do spacáků. Terča, Danda a Marťa nám ještě před spaním vypráví tři improvizované pohádky na téma, které jsme si sami zvolili. Jaké překvapení, že pohádka byla o „kadiboudě“. Všichni rychle usínají, jen velcí si ještě chvíli hrají písničky, povídají si a hodnotí celý den.

 

hraci.jpg

Den třetí – neděle 14.4. 2019

snedle5.jpgV sedm hodin je opět budíček pro menší, od větších je vše připravené, posnídáme a musíme uklízet. Do úklidu se zapojují všichni. Za hodinku je vše sbaleno a uklizeno. Ve vycíděné klubovně vlčat v teple si zahrajeme různé stolní hry, některé světlušky si chtějí kreslit. Pomalu už se nám čas výpravy chýlí ke konci. Každou chvíli je slyšet klepot rodičů na dveře, členové naší výpravy odcházejí postupně domů. V půl 11 dopoledne je na skautovně ticho, zamykáme a odcházíme s hlavou plnou plánů na další výpravu. Skautování zdar! Tým vedoucích světlušek a vlčat (Terka, Marťa a Danda)

snedle4.jpg

 

 

 

 

Foto z výpravy - kliknout na obrázek zde --->