Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokojové květiny

S postupným přesunem do Krásného Lesa zjišťuji, že ne všechny pokojové květiny, které jsme opečovávali a kterým jsme rozuměli, budou moci být i nadále s námi. Jednoznačně odešly nebo jsou již na odchodu palmy. Jejich nadstandardní růst se nehodí do našeho interiéru. Ale i to, proč vůbec mají být tyto druhy rostlin v soužití s lidmi, pominulo. Nepotřebujeme si kolem sebe vytvářet iluzi života u moře, kde tyto palmy rostou běžně na každém kroku. Podobný osud čeká i araukarii, anturium a některé velké dekorativní se zdobným listem (draceny), většinou uměle vyšlechtěné k životu s ústředním topením. Je jasné, že člověk zasažený civilizací v jisté fázi svého vývoje potřeboval kolem sebe mít takové druhy zeleně, aby bylo zřejmé, že on je tím, kdo si je "ochočil". Ale takhle to přeci není. Ostatně přesně tohle je i důvod, proč většina pokojových rostlin koupených v květinářství vydrží obvykle jen chvíli. Déle už tento způsob vlastního omezení nedávají. 

Ovšem na druhou stranu jsem ráda, že ke mně promluvily a o své slovo se přihlásily jiné rostliny, takové, které společný život s námi v mlýně zvládnou. Sem se zařadil zmijovec, lidově nazývaný Áronova hůl, jehož hlízy je potřeba na zimu vyndat, nechávají se odpočívat zvlášť.

kvetiny1.jpg  kvetiny2.jpg

V tuto chvíli se na přesun do Krásného Lesa teprve těší další z těch původních, domorodých, které patří na venkov. Je to například klívie (Tu jsem si přivezla od Áji a Páji z Hradce Králové, a přestože ji mám už hezkých pár let, ještě nekvetla. Prý se musí kořeny dotýkat stěn květináče. Tak uvidíme.), myrta, tři vánoční kaktusy (těsně před kvetením), asparagus, ale i brambořík, ibišek, tlustice nebo aloe. Nenáročné jsou také voděnky. 

kvetiny3.jpgNa definitivní ortel stále ještě čekají orchideje, které si zatím v počtu pěti kusů radostně kvetou na okně v Litoměřicích. Uvidíme, jestli dostanou svou šanci i zde. Každá má svůj příběh, jak ke mně přišla.

Do obývacích pokojů se klasicky umísťovala sedací souprava (na které se sedává nebo lehává) a bytová stěna (kde je důležitá hlavně televize), na tu se pak pokládaly pokojové květiny, které měly dozdobit interiér. Stejně jako ty úplně zbytečné dekorace ze sušených květin, nejčastěji růží. Energie v nich jsou neživé, neprůchodné... Co s nimi tady?

Nábytek v chaloupce je ale jiný, funkční. Všechno je tady funkční, protože je tady jiný život. Například velké dřevěné truhly neslouží jako dekorace, k odkládání něčeho na ně, ale horní díl je odklápěcí. Chodí se do nich i několikrát denně. A ani televizi tady nenajdete. Většinu rostlin, které budou s námi ve mlýně bydlet, uvažuji na léto vysunout ven. Kromě toho zde budou nádherné velkokvěté dekorativní fuchsie a na oknech muškáty. To je přesně to, co sem patří, co je tady původní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář