Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výhody a nevýhody bydlení ve mlýně

26. 12. 2017

Už nějakou dobu je mi jasné, že bych sem měla napsat, co to obnáší bydlet na konci světa v bývalém vodním mlýně v Krásném Lese č. 207. Není to varianta pro každého, zvlášť pro člověka z města, který je zvyklý na společnost, na kulturní, společenské a sportovní možnosti vyžití. Nic z toho tady totiž není...  

  • Sebrat se v neděli odpoledne a vydat se jen tak ... do ulic, s cílem projít se, podívat se do výloh, sednout si do kavárny nebo zajít na příjemný oběd, tady rozhodně nehrozí. Potkáte maximálně při troše štěstí srnku, ale spíše traktory, převážející seno do stájí.
  • Na druhou stranu je tady ale klid, nebudí vás řinčení tramvají, sanitek ani nervozních řidičů, kteří pořád jen někam spěchají. Užíváte se inspirativní ticho, ticho ozdravné a motivující.
  • Když ráno nevstanete a nezatopíte v kamnech, nikdo jiný to za vás neudělá. Není tady dálkové vytápění, které vy si doma ovládáte jediným pohybem.
  • Když nasněží, připadáte si jako v pohádce o Sněhové královně nebo o Mrazíkovi. Ovšem silnice jsou ošetřovány (sypáním nebo pluhováním) podle předem daného harmonogramu tak, aby projel autobus. Podle toho si budete muset sladit své plány.
  • Život tady vás chtě nechtě sblíží se všemi ostatními - nejen s místními, ale i s pošťačkou Veronikou, která jezdí v přesný čas a vždy zamává na pozdrav, stejně tak jako řidiči autobusů, ale i Policie ČR, která nás tady hlídá a chrání. S každým máte jakýsi neformální osobní kontakt...
  • Nebudete se divit tomu, co by jinde bylo neskutečné. Zatímco v jiné části republiky se mnozí majitelé nemovitostí marně snaží bojovat s neplatiči nájemného, nemají v rukou nástroje, jak z nich dostat peníze nebo jak je dostat pryč, tady v Krásném Lese je to jinak. Když majitel domu, v němž pronajímá byty, zjistil, že nájemník neuhradil čtyři nájmy za sebou (sám majitel byl v té době na tříměsíční zahraniční dovolené), jednoduše mu všechny věci z bytu vyházel oknem (nábytek, oblečení, osobní potřeby) ven, na sníh. Venku bylo cca - 11 stupňů. Přítelkyně (již bývalého) nájemníka s batoletem mohla odejít dveřmi... Smutný pohled, hodně smutný.  
  • V části Krásného Lesa, kde se nachází náš mlýn, není zaveden plyn ani kanalizace. To znamená, že v domě neteče voda napojená na vodovodní řad. Přesto jako výhodu vnímáme vlastní pramen, z něhož pijeme vodu rovnající se kvalitou vodě kojenecké. Potrubí s plynem nepostrádáme, zatím vaříme i ohříváme se přirozeně, prostřednictvím kachlových kamen v přízemní světnici.
  • Jste-li závislí na lékařské péči nebo pravidelném přísunu léků, máte smůlu. Nejbližší lékárna je tady asi 7 km v Petrovicích, lékařskou péči jsem nestudovala, nebylo to naštěstí potřeba. Vyhlášená zubařská klinika je v Petrovicích, ale nové pacienty (klienty) nepřijímá. Pokud ale nemoc opravdu dorazí, pak nezbývá nic jiného než navštívit naši osobní lékařku v Litoměřicích.
  • Že byste si vyběhli do potravin, když jste něco zapomněli koupit, to také nehrozí. Žádná večerka s otevírací dobou od nevidím do nevidím. Nákupy je potřeba důkladně promýšlet a řešit v Petrovicích nebo v Tisé. Na větší nákupy se jezdí do Ústí nad Labem.
  • Pojízdná prodejna s masem přijíždí do Tisé každé úterý mezi 15:45 a 16:30, zastavuje před COOPem.
  • Nejbližší kadeřnictví také najdete v okolních obcích - Petrovice (přednost tady ale mají zákazníci ze zahraničí), Tisá.
  • Poštu najdete také v Petrovicích, pak v Tisé, Libouchci a Chlumci. Ta nejbližší, petrovická, je vzdálena 5 km. Pošta Petrovice u Ústí n.Labem, PSČ 40337, Pošta Partner 40337, Petrovice 198. Telefon: 417 531 431.
    Otevírací doba:
    PO 08:00 - 11:30, 13:00 - 17:00
    ÚT 08:00 - 11:30, 13:00 - 17:00
    ST 08:00 - 11:30, 13:00 - 17:00
    ČT 08:00 - 11:30, 13:00 - 17:00
    08:00 - 11:30, 13:00 - 14:30
    SO  Zavřeno
    NE Zavřeno
  • 180103_1.jpgDvakrát týdně (v pondělí a čtvrtek) zajišťuje obecní úřad dopravu tranzitem do Petrovic a zpět. Výhodou je, že řidič čeká, až si všechno, co potřebujete, vyřídíte. Jezdí skupinka asi 5 lidí, auto staví obvykle u pošty, obecního úřadu a u marketu. Obrázek vpravo naznačuje, jakou formou komunikuje obec s občany. (Papírek jsme našli ve schránce ve středu 3.1.2018.)
  • Obec Petrovice nabídla obyvatelům Krásného Lesa hlášení o dění v obcí přes SMS zprávy, není zde pokrytí obecním rozhlasem. Nahlásili jsme telefonní čísla, ale žádná komunikace neprobíhá. Nicméně těšíme se, že by někdy mohla nastat... (Ale jsou zde v Krásném Lese spoluobčané, kterým SMS sdělení od obce přicházejí. Nevím, podle jakého klíče tohle funguje.)
  • Když potřebujete nějakou listinu úředně ověřit, doporučuji si předem tuto variantu na obecním úřadě vykomunikovat, abyste sem nejeli zbytečně. Tuto agendu má totiž v kompetenci jedna jediná úřednice, která - není-li přítomna - není nikým jiným zastupována. Dokonce ani na poště byste nedohledali službu CZECHPOINT, která je běžná ve větších městech. Znamená to jediné, a to že máte smůlu.
  • V Krásném Lese je místo s kontejnery na tříděný odpad, ale větší věci, které jsme byli zvyklí vozit do tzv. sběrného dvora, nikam neodvezeme, protože tady sběrný dvůr není. Ty, které jsme objevili v okolí, fungují pouze pro občany s trvalým pobytem právě v konkrétním místě. A to my nejsme. Ovšem čas od času obec Petrovice ve spolupráci s firmou Marius Pedersen organizuje svoz velkoobjemového odpadu formou přistavení kontejneru. V Krásném Lese jsou v daný termín na třech stanovištích umístěny velkokapacitní kontejnery, a to od pátečního odpoledne, staženy mají být v pondělí dopoledne.  Aktuální termín je pátek 11. května 2018. Sem patří starý nábytek, koberce, okna ap.     
  • Obec Petrovice prodala před časem pozemky na stavbu stanice pohonných hmot, recipročně tato "benzínka" TOP TANK, s.r.o, nabídla obyvatelům s trvalým bydlištěm zde v Petrovicích bonus ve formě tankovací karty na nákup pohonných hmot u čerpací stanice F1 v Petrovicích. Tankovací kartu si může proti podpisu a zapsání základních identifikačních údajů (z platného občanského průkazu) vyzvednout každý občan starší 18 let s trvalým pobytem v Petrovicích (Petrovice, Krásný Les, Nakléřov, Větrov) na obecním úřadu Petrovice. Tankovací karta se aktivuje při prvním nákupu pohonných hmot, a to v době od 8 do 16 hodin v pracovní dny. Na každé slevové kartě bude nastaven limit pro uplatnění slevy ve výši 50 litrů pohonných hmot měsíčně. (Příliš výhodné, tak, že by člověk nechtěl čerpat pohonné hmoty už nikde jinde, to ale není...) 
  • Bez auta je to tady hodně složité, každý, kdo tady bydlí, by měl řídit už jen pro případ, kdyby se něco stalo... Vyzkoušela jsem si to na vlastní kůži.
  • Čas zde poznáte podle autobusů. První kolem projíždí ráno v 7:45. Je to školní spoj, který veze děti do petrovické základní školy. (Dřívější autobus před 7. hodinou, kterým odjíždějí pracující do Chlumce a Ústí, zaznamenat nemůžeme, protože spíme.) V pracovní dny další autobus jede ve 14:00 (do Ústí) a poslední v 17:00. O víkendu jsou to spoje tři - v 10:59, 15:00 a 19:00, všechny do Ústí.
  • Každá zkušenost je pro nás nesmírně cenná. Například v polovině ledna roku 2017 jsme odjeli do Litoměřic, ano, za pohodlím, přiznávám. Onemocněli jsme. Venku byly mrazy až 20 stupňů, bylo velice složité připravovat dřevo a zatápět v kamnech. Když jsme se asi po 14 dnech vrátili, čekalo na nás překvapení - zničené čerpadlo s nádrží. Mráz tuhle těžkou věc roztrhl. Bez čerpadla se zde nedá fungovat, museli jsme si hned koupit nové. Letos, prakticky do roka a do dne máme stejný program. Ale už také víme, že vodu je třeba vypustit, do štěrkového podloží v bývalém chlévě. 
  • Když něco zmizí, co jindy bývá na svém místě, nikdy není potřeba chodit daleko. Tady se totiž obecně nekrade. Okruh podezřelých je tak úzký, že Policie nikdy nepotřebuje složitě pátrat, jde prostě najisto. 
  • Máte-li zájem o produkty farmářských trhů, můžete se rozjet například do Děčína, to je nejbližší místo. Konají se tady každou středu na Masarykově náměstí od 8 do 15 hodin. Budete muset zvolit autobus z Petrovic do Libouchce (452) a potom přestoupit na další spoj (432) do Děčína. Nikoho nezajímá, že do Petrovic je to od vás 5 km,,,  Jestli tam dojdete po svých nebo vás někdo odveze? Tohle je další důkaz, že o obyvatele Krásného Lesa se představitelé obce Petrovice, kam Krásný Les spadá, nezajímají.
  • Vzduch, jaký tady dýcháme, je vzduch mořský, který sem zasahuje až od severního ledového oceánu. Žádné hory těmto větrům nestojí v cestě. Má úžasné léčivé účinky, i když pro to nic neděláte. Sama na sobě pozoruji zlepšení kvality vlasů, nehtů a pleti. Ostatně v podobném duchu mluví i návštěvy, které mají možnost tady zůstat delší dobu. Až zázračné změny pozorujeme také na našich dvou psech, kteří zde zesílili, zlepšila se jim srst, vitalita i celková chuť do života. 
  • Na pozemku, který se rozkládá kolem našeho mlýna, roste nezvykle velké množství nejrůznějších léčivých bylin, které je úžasné pro člověka i pro zvířata. Některé z nich suším na pozdější spotřebu, z jiných připravuji esence nebo nakládám do alkoholu. Působí také jejich aromatická stránka, provoní během sušení celý dům, případně se dá vyrobit purpura. 
  • Za velkou výhodu bydlení v této lokalitě vnímám návrat k tomu, jak žili naši předkové. Mnohem čitelněji k nám promlouvají historické snímky z archivů. Většina činností se zde vykonává původními (domorodými) nástroji. Postupně se sbližujeme se vším, čím takové chaloupky dříve žily, ať už je to práce na kolovrátku, příprava dřeva, praní v primitivních podmínkách nebo například oprava původního dřevěného nábytku.
  • V každé věci, kterou zde vezmeme do rukou, jsou zapsány zkušenosti minulých generací. Není možné všechno jen tak vzít a nahradit potřebami a pomocníky moderními. 
  • Zatouží-li člověk po nějakém kulturním zážitku, po divadle, návštěvě galerie nebo koncertě, pak je to také řešitelné, ovšem s větší časovou rezervou. Naučíte se plánovat a rozhodovat se, co opravdu chcete nebo také bez čeho se obejdete. 
  • Ovšem dobré je vědět, že každý pátek večer je možné poslechnout si živou hudbu v hospodě u hřiště v Tisé.
  • Zažijete v městském bytě živě a v přímém přenose zatýkání člověka? Scénka jako z horroru se tady stala, když jednoho dne zastaví vozidlo Policie ČR a ptá se konkrétního člověka. Byl tady? Nebo nebyl? Nemělo by smysl nic říkat. V další minutě je už tento muž odváděn v želízkách...
  • Těšíme se, až k nám zavítáte. Pak si budete moci tento bývalý vodní mlýn na vlastní oči prohlédnout.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář