Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pustá Proseč je malá vesnička ukrytá v lesích, nacházející se asi 3,5 km od města Nová Paka. Jméno vesnice vypovídá o místě jejího založení a části jejích dějin. Vznikla prosekáním části lesa a první písemná zpráva se datuje k roku 1542, kdy byly díky změně klimatu i na místech dříve nevhodných pro osídlení zakládány nové vesnice. Po třicetileté válce zde bylo jen 10 stavení, z toho 7 pustých. Proto přívlastek "pustá". Na začátku 20. století měla obec 120 obyvatel. Nyní je v obci evidováno 23 adres.

 

Přehled historických map Pusté Proseče na stránkách zeměměřičského úřadu

12. 1. 2018

| Rubrika: Historie

Státní správa zeměměřičství a katastru nabízí unikátní digitalizovaný pohled na sbírku map v České republice. Nejsou zde opomenuty ani ty nejmenší obce či osady, a tak je možné prohlédnout si, jak se v letech měnila i Pustá Proseč.

 

Dějiny venkovských obcí na Novopacku - Pustá Proseč

2. 1. 2017

| Komentářů: 0

| Rubrika: Historie

Tichá a klidná vesnička uprostřed hlubokých lesů vábí samotou a svěžím vzduchem k letnímu pobytu. Původně byla tu osada dřevorubců, kteří tu prosekali a vymýtili les. Druhé jméno své Pustá obdržela patrně proto, že byla hrůzami válečnými úplně zničena a zpustošena. Snad patřívala ke tvrzi Mokřické, při níž uvádí se několikráte nějaká pustá ves a pusté dvory.

 

Pamětní kniha obce

17. 9. 2016

| Rubrika: Pamětní kniha

V roce 2013 se obyvatelům obce podařilo nalézt ztracenu pamětní knihu, která se začala psát roku 1929. Postupně je zde mapován život obyvatelů v obci až do roku 1989. 

Knihu si můžete stáhnout zde: https://uloz.to/!VvESZMaANsUu/pusta-prosec-pametni-kniha-celek-pdf