Jdi na obsah Jdi na menu

Cizokrajná jídla

GERMKNODEL- NĚMECKO                       1.3.2018

Knedlík- 250g polohrubé mouky, 15g droždí, 100ml vlažného mléka, 30g cukru krupice, 25g másla, 1vejce, špetka soli, 4-8lůžiček švestkových povidel.

K podávání- 3lžíce moučkového cukru, 3lžíce mletého máku, 4lžíce rozpuštěného másla.

Nebo- 1-2kusu vanilkového lusku, 500ml šlehačky, 60g cukru krupice, 4žloutky.

V malé míse rozmícháme ve vlažné vodě droždí spúolu s cukrem krupicí a necháme zhruba 10minut odstát., Jamile se na droždové směsi začne tvořit pěnapřimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.

Do mísy prosijeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla,. Vypracujem hladké těsto, které se při hnětení odlepí od stěn mísy. Misku s těstem zakryjeme potravinářskou folií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti.

Vykynuté těsto vyhněteme na slabě pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 velké části, z nichž vytvarujem placičky. do středu každé placičky dáme 1-2lžičky povidel a vytvarujem knedlíky, které dukladně uzavřeme.

Každý knedlík položíme na kousek pečícího papíru a necháme je kynout 10minut přikryté kuch\nskou utěrkou.

Knedlíky vaříme 18minut v páře. Na pařák je rozmístíme v dostatečných rozestupech, protože při vaření nabudou na objemu.

Zatímco se knedlíky vaří, smícháme moučkový cukr s mletým mákem.

Pom uvaření knedlíke polijeme rozpustěným nmáslem a posypeme moučkovým cukrem a mletým mákem, nebo si púřipravíme vanilkovou omáčku.

Vanilková omáčka- vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábeme semínka, jež přidáme spolu s luskem do hrnce se šlehačkou. Do hrnde přidáme cukr krupici a za stálého míxhání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne bublat, ihjnet stáhneme z ohně a necháme ho 5minut vyluhovat. poté ho ze šlehačšky odfstraníme.

Ve větší míse si vydličkou proščleháme žloutky ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou nikoli vroucí šlehačku., Směs šlehačky a žloutku přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vrátíme na ohen,. Za stálého míchání pomalu vaříme do zhoustnutí, ihned stáhneme z ohně a ihned piodáváme,

 

 

TYROLSKÝ GROSTL

600g brambor, 2lžíce oleje, 1velká cibule, 250g vařeného hovězího masa, sůl a pepř, 1polévková lžíce nasekané= petržele, majoránka, kmín, máslo.

Uvaříme brambory, oloupeme je a necháme vychladnout,.

Nakrájíme na tenké plátky. Nakrájíme nahrubo vařené hovězí maso. Cibuli najemno.

Ve velké pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Osolíme, opepříme a oxchutíme majoránkou. Posypeme kmínem, vložíme maso, pokrájené vychladlé brambory, opečeme dozlatovba a dokřupava,.

V jiné pánvi si připravíme volské oko, které podáváme s jídlem.

Jako doplněk se hodí zelný nebo zeleninový salát.

 

 

BRYNZOVÉ HALUŠKY- SLOVENSKO

1kg brambor, 300g hrubé mouky, 250g brynzy, 100g uzené slaniny,´sůl, pažitka.

oloupané brambory nastriuhámne najemno, přidáme mouku a zamícháme, Správnou konzistenci těsta poznáme tak, žec se lehce odlepuje od misky.

Na pánvi vy\čškvařímev slaninu nakrájenou na kostičky.

Ve velkém hrnxi přivedeme k varu vodu a přidámev trochu soli. Těsto přesijeme, púropasírujeme vařečkou, do vroucí vody,. děláme co nejmenší nočky, vařením lejce nabudou.

Uvařené halušky poznáme tak, že vyplavou na povrch. Poté je vyjmeme.

Hotové halušky dáme do mísy a promícháme je s brynzou. Při sedrvírování je lehce omastíme, přidáme vyškvAŘENOU SLANINU A OMASTÍME.

 

 

KASESSPATZLE ANEB SÝROVÁ SPECLE

125ml mléka, 500g hrubé mouky, 5vajec,. muškátový oříšek, 300g tvrdého horského sýra, 2cibule, 2polévkové lžíce sádla, 1stroužek česneku, sůl, olej,. pepř, mletá paprika a mouka.

Z moukym, vajec a mléka, soli a muškátového oříšku vypracujem v kuchynském robotu a následně i hnětením tuhé těsto.

Z těsta pomocí struhjadla na noky vytvarujwm špecle, které dáme vařit do vroucí osolené vodym,Často mícháme a vaříme do doby, nwež vyplavou na povrch, zhruba 1-2minuty.

Hotové je necháme dobře okapat a oschnout.,  Rzpálíme pánev a rozpnastrouhaný sýr a dále smažíme,ustíme na n 2polévkové lžíce sádla. Přidáme špecle, nastrouhaný sýr a dále smažíme, dokud se sýr neropzpustí.

Špecle přelejeme naběračkou vroucí vody, krátce promícháme. Na ozdobu a dochucení si připravíme proužky cibule. P/oprášíme je molukou a mletou paprikou a osmažíme dozlatova na sádle,.

Osmaženou cibululku osušíme na papírových utěrkách a dozdobíme s ní špecle.

Servírujem posypané česnekem a pepřem rovnou na pánvi.

 

 

 

 

PĚT RAN POD PIVNÍ ČEPICÍ- RUSKO                  2.2.2018

300g brambor, 130g anglické slaniny, 3vejce, 2-3lžíce hladké mouky, 250ml piva Konrád, sůl, mletý černý pepř, muškátový oříšek, 100g nivy, 1větší cibule, 1v+ětší nakyslé jablko, 1lžíčka oleje, 1lžíce másla.

Brambory oloupeme, vcelku uvaříme a necháme bvychladnout. Slaninu nakrájíme na kostičky. Do větší misky rozklepneme vejce, přisypeme mouku a přilejeme pivo. Osolíme, opeříme a okořeníme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Rozšleháme, vmícháme najemno nastrouhaný sýr, vzniklé těstíčko necháme odpočinout. Cibuli nakrájíme na tenkáí kolečka. Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a vyjmeme na menší klínky. Vychladké brambory nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme máslo a nakrájenoub slaninu vyškvaříme. polovinu vykjmeme a pánev vyklademe plátky brambor, cibule a jablka. Přikryjeme poklicí a necháme 10minut smažit. Zbylou slaninu vmícháme do zbylého těstíčka a nalejeme je do pánve. Hned přikryjeme poklicí a necháme čepici naběhnout.

 

 

VÁNOČNÍ CANTUCCINY- USA                     7.12.2017

300g hladké mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli, 200gkrupicového cukru, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 2lžičky perníkového koření, 2lžičky vanilkového extraktu, 4vejce, mléko, 150g mandlí.

Mouku a sodu smícháme, nasypeme do mísy kuchyňského robotu, přidáme sůl, cukr a kuru z pomeranče, Vše promícháme. Do směsi přisypeme koření, přidáme vanilku a vejce. pokudje těsto tuhé, přilejeme trochu mléka pokojové teploty. polovinu mandlí oloupáme a opečeme na sucho na pánvi. Zbylé oloupané mandle opražíme 15minut v troubě. Mandle přidáme do tuhého, mazlavého těsta a vytvarujem z něj rukama dva delší válce. Potřeme je zbývajícím vejcem a přesunem na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupnu  a pečeme ještě 15minut. Té=měř upečené, ještě teplé nakrájíme na plátky. Vrátíme je na plech a vložíme ještě na 8minut do vypnuté trouby. Vyjmeme a vložíme na mřížku vychladit.

 

 

GALETKA S KAKI- INDONÉZIE                       30.11.2017

55g pískového cukru, 100g másla, 1vejce, 220g hladké mouky, 3lžíce mléka, sůl, strouhanka, 2plody kaki, 20g hnědého cukru, 1/2lžičky mleté skořice, 1lžička strouhané citronové kůry, 1 1/2 citronové štávy. 

Cukr utřeme s máslem a žloutkem. Do směsi přisypeme mouku, přilejeme mléko, přidáme špetku soli a vypracujem těsto. vyválíme ho do kruhu a vložíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto posypeme strouhankou a střed posypeme kaki. Necháme voůné kraje tak, aby se dali přehnout přes ovoce. V misce smícháme hnědý cukr, skořici, citronovou klůru a štávu. Tuto směs naneseme na kaki. okraje galetky potřeme rozšlehaným bílkem. V troubě přehřejeme na 200stupnu pečeme 20-25minut.

 

 

MAĎARSKÉ LEČO S CHORIZEM                        20.10.2017

1-2větší cibule, 6nepálivých paprik, 4 velká rajčata, 3lžíce rostlinného oleje, 6celých vajec, sůl, pepř, nasekaná pažitka, domácí chléb, 180g choriza nebo pikantní klobásy.

Cibule nakrájíme nadrobno. Papriky zbavíme semeníky a nakrájíme na malé kousky. Rajčata rozpulíme, vykrájíme z nich vnitřek a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme rajčata a papriky a osolíme, opepříme a opékáme, než se vydusí všechna voda,

Mezitím oloupáme salám chorizo nebo jinou pikantní klobásu nakrájíme na kolečka  či kostičky, necháme je na pánvi osmahnout. Nakonec do zeleniny rozklepneme vejce, promícháme a za občasného míchání smažíme 3minuty, až mají vejce krémovou konzistenci. Navrch leča dáme osmaženou pikantní uzeninu, posypeme pažitkem a podáváme s chlebem či bramborami.

 

 

HRUˇKOVÉ KOLÁČKY BORDAULOULE- USA                       31.8.2017

4hrušky, 6lžíc citronové štávy, 1l vody, pul vanilkového lusku, 2lžívce krupicového cukru, 1balení lineckého těsta na koláče. máslo, púolohrubá mouka. 2lžívce meruňkového džemu.

Krém- 135g másla, 165g moučkového cukru, 10g vanilkového pudinkového prášku, 15gmletých mandlí, 2vejce, 22éml zakysané smetany.

Hrušky oloupeme a rozpulíme, zbavíme jádřincu a pokapeme polovinou citronové štávy. Do vařící vody přidáme podélně rozkrojený a nastrouhaný vanilkový lusk, cukr a zbytek citronové štávy. Vložíme hrušky, hrnec odstavíme z ohně, a hrušky necháme na vodsě vychladnout. Z rozváleného lineckého těsta vykrojíme osm koleček a vyložíme jimi osm formiček tak, aby těsto nepatrně převyšovalo okraje. Naplníme je z poloviny mandlovým krémem a do každé vložíme polovinu hrušky řezem dolu. Perčeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 30minut. Ještě horké je potřeme rozvařeným a propasírovaným merunkovým džemem. Trochu vychlaDLÉ je vyklopíme z formiček a necháme na mřížce vychladnout.

Krém- Utřeme změklé máslo. V další míse smícháme cukr, pudinkový prášek a mandle. Směs přidáme do máslovégho krému a dobře promícháme. Přimícháme vejce a nakonec zakysANOU smetanu. Krém zakryjeme folií a necháme v lednici hodinu odležet.

 

 

RIB EYE STEYKY S CHIMICHURRI- USA                      7.8.2017

30ml červeného vinného octa, 15ml citronové štávy, 4stroužky česneku, 1lžíička soli, lžička pepře, 1/2lžičky čili vloček, 1bobkový list, 3lžíce olivového oleje, 1/2hrnku petrželky, 2steyky.

Omáčka Cimuchurri- Smícháme ocet s citronovou štávou, najemno nasekaným česnekem, polovinou soli a pepře, pálivými čili vločkami a bobklovým listem. Vmícháme olivový olej a šleháme, dokud se vše pěkně nwespojí.

Přimícháme nadrobno nasekanou petrželku, necháme 15minut odstát. Bobkový list odstraníme.

Mezitím otřeme steyky dosucha papírovou utěrkou. Z obou stran je potřeme solí a pepřem.

Rzpálíme gril, položíme na něj olejem potřené steyky a zavřeme víko. Pečeme z každé strany dle toho,. jak propečený steyk máme rádi ( krvavý 2minuty).

Hotové maso necháme 5minut odpočinout. omáčku podáváme samostatně, nebo jí steyky lehce pokapeme.

 

 

CASSOULET S VEPŘOVOU KRKOVICÍ A KACHNOU-  IZRAEL                   13.7.2017

500g velkých bílích fazolí, 800g vepřové krkovice, 2lžíce olivovéhom oleje, 2cibule, 2mrkve, 5stroužku česneku, 4hřebíčky, 4bobkové listy, 4lžíce rajského protlaku, 4snítky tymiánu, 1snítka šalvěje, 6syrových klobásek,  4kachní prsa, 2lžýíce kachního sádla, 10šery rajčat, 2hrsti strouhanky smíchané se lžičkou tymiánového lístku.

Přes noc namočené fazole propláchneme, zalkejeme vodou a 10minut zprudka povaříme. Slejweme je, znovu propláchneme,. dme stranou v hrnci v němž se vařili.- Krkovici pokrájíme na větší kousky, opečeme v pánvi na oleji a přidáme k fazolím. Na zbylém oleji opečeme nadobno nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a plátky česneku, přidáme do hrnce k fazolím. Zalejeme vodou, přisypem,e suché koření, přidáme rajčatový protlak a koření, nasekjané bylinkym, přiklopíme a vaříéme, až budou fazole měké. Kuži na kachních prsou nařízneme do mřížky. PrsA POLOŽÍME KUŽÍ NA SUCHOU PÁNEV A OPRAŽÍME.  Když je kuže dozlatova opečená, maso otočíme a opečeme z druhé strany, vypečený tuk slejeme, na pánvi ponecháme 2lžíce, opečeme na něm klobásky. Obsah hrnce s fazolemi přeložíme do zapékací mísy, přidáme opečené klobásky, kachní prsa a překrojená rajčata, Vše zatlačímwe metzi fazole. Posypeme strouhankou a a dáme na 30minut zapůéct dozlatopva do trouby.

 

 

RYB EYE STEYKY SCHIMICHURRI- IZRAEL                      5.7.2017

30ml červeného vinného octa, 1ml citronové štávy, 4stroužky česneku, 1lžička soli, lžička pepře, 1/2lžičky čli vloček, 1bobkový list, 3lžíce olivového oleje, 1/2hrnku petrželky, 2rib aye steyky.

Omáčka chimichuri- Smícháme ocet s citronovou štávou, najemno nasekaným česnekem, polovinou solí a pepře, pálivými čili vločkama a bobkovým listem. Vmícháme olivový olej a mícháme, dokus se vše pěkně nepropojí.

Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, necháme alespoň 15minut odstát. Bobkový list odstraníme,.

Mezitím otřeme steyky dosucha papírovou utěrkou. Z obou stran je posypeme zbývající solí a pepřem.

Rozpálíme gril, položíme na něj olejem potřené steyky a zavřenme víko. Pečeme z každé strany posdle toho, jak ho máme rádi propečený.

Hotové maso necháme 5minut odpočívat. Omáčku chimichurri podáváme samostatně, nebo jí steyky lerhce pokapeme.

 

 

US SHORT RIBS- USA                     1.7.2017

1,5kg vysoká žebra, cukr, sůl, barbecue omáčka, 4snítky rozmarýnu.

Marináda- 2kousky zázvoru, 2čili papričky, 1lžíce semen koriasndru, 4stroužky česneku, 200ml sojové omáčky. 200ml hovězího vývaru, 200ml džek daniels whisky, 200g hnědého cukru, 1svazek koriandru.

¨Zázvor oloupeme a nakrájíme na drobmé kostičky, čili papričky podélně rozpulíme., Semena koriandru nasucho orestujem na pánvi, stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme. Všechny suroviny dáme do hrnce a necháme 20minut tuhnout. Nakonec je propasírujenm přes sítko. Žebra ochutíme solí a cukrem, položíme je na grilovací rošt a přímo grilujem na 200stupnu, dokud nezískají hezkou barvu. Zavřeme víko grilu a pokračujem při 100-110stupnu nepřímým grilovaním. Každiou hodinu potřeme žebra uvařenou marinádou a do ohniště díme trochu uzenářských štěpek. po 8hodinách by měla být žebra měká. položíme je na prkénko, nakrájíme je na plátky a podáváme je barbuce omáčkou a rozmarýnem.

 

 

SPIDER BEEF BURGER- USA

4steyky, 1rajče, sůl, namletý černý pepř, 1červená cibule, rostliný olej, cukr, 4housky, barbecue omáčka, zelená omáčka, 4lístky římského salátu.

rajče omyjeme, nakrájíme na plátky a lehce osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a lehce osmažíme na menší možství oleje. Steyky ochutíme solí, velmi jemně pocukrujeme, z každé strany přímo grilujeme na 200stupnu. Steyky pak dáme na 3minuty do mírné zony grilu. Housky rozpulíme a krátce oresstujem na grilu. Pak spodní pulky potřeme zelenou omáčkou, na ně položíme omytý list salátu, kolečko cibule a rajčete a nakonec maso. Ochutíme berbecue omáčkou a přiklopíme druhou půlkou housky. Ihned podáváme.

 

 

VANILKOVÉ CUPCAKES            USA               6.6.2017

60g másla, 40g cukru, 50g hladké mouky, 50g polohrubé mouky,. dřen z pulky vanilkového lusku, 30ml mléka, 1vejce, 1žloutek, 1lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 balení pedro dezertu.

Krém- 100ml smetany na šlehání, 100g hořké čokolády, 200g mascarpone.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Sícháme oba druhy mouky a polovinu púřidáme do máslové pěny spolu s vanilkou. V mléce rozmícháme vajíčko a žloutek, přilejeme vše do směsi a dobře promícháme. Přisypeme zbytek mouky s práškem do pečiva. a solí a znovu promícháme. Těstem naplníme formičky a vložíme je do trouby předehřáté na 175stupnu na 20minut, zda je těsto upečené otestujeme špejlí. Hotové mufíny necháme vychladnout. Poté pomocí cukrářského sáčku ozdobíme krémem dezertíky Pedro.

Krém- Smetanu přivedeme téměř k varu, odatavíme a nalámeme v ní čokoládu. Vzniklou ganache necháme v lednici nejlépe přes noc ztuhnout.

Ztuhlou vyšleháme s s mascarpone do krému.

 

 

ASIJSKÝ HOT DOG                  13.5.2017

6lžic sladkokyselé omáčky Spak, 4snítky červeného1čili papričk koriandru, 2jarní cáibulky, štva z pulkxy limetky, 4sezamové bagetky, 4vepřové klobásky, 1větší mrkev, 1 čili paprička.

Do sladkokyselé omáčky přidáme mletý koriandr, na tenké kolečka nakrájenou cibulku, štávu z limetky. Vše dobře promícháme. bagetky podélněš nakrojíme a opečeme ze všech stran na pánvi. Vložíme do nich klobásky, na které přidáme umíchanou omáčku. Posypeme mrkví nakrájenou na nudličky, nawsekanou čili papričkou, několika lístky koriandru.

 

 

SALÁT TABBOULECH- ŘECKO                         14. 3.2017

1celý citron,. 4lžíce kuskusu, zelené olivy, 2svazky natě petržele, 4velká rajčata, sůl.

V hrnci připravíme de návodu kuskus. Pak ho nasypeme do mísy a oxhutíme citronovou štávou. Petrželovou nat omyjeme a necháme okapat.

Petrželku nasekáme najemno a přidáme jí do směsi. Postupně k hmotě přidáváme rajčata, která jsme předtím spařili v horké vodě,. stáhli z nich slupku a nakrájeli na drobné kousky.

Nakonec do salátu ještě vmícháme olivy, směs dle chuti osolíme a dukladně promícháme. Podáváme s pečeným toustem nebo arabským chlebem. Tbbouleh je i skvěliu příčinou k jehněčíme a kuřecímu masu, nebo k grilovaným rybám.

 

 

 

JEHNĚČÍ ŠIŠKEBAB

4menší cibule, 1lžíce citronové štávy, 2stroužky česneku, 800g jehněčí kýty, mletá pálivá paprika, 40g rostlinného oleje, 4masitá rajčata, 2zelené papriky,  pepř a sůl.

Maso nakrájíme na stejně velké kousky. 

Marináda- Smícháme olej, citronovou štávu, sůl a rozmačkaný česnek, pepř a pálivou paoriku.

Vše dobře promícháme a do marinády vložíme maso. Necháme odstát v lednici 3hodiny.

Cibuli a rajčata nakrájíme na osminky. Papriky nakrájíme na větší kousky. Maso v\yndáme z marinády,. necháme okapat a střídavě se zeleninou napichujem na špejle. Vše potřeme zbylou marinádou. Pečeme na roštu 15-20minut. Podáíváme s ruznými druhy salátu.

 

 

 

 

FALAFEL S JOGURTOVÝM PŘELIVEM- IZRAEL                     14.3.2017

600ml bílého jogurtu, 2čili papričky, 350g hrachu, 1l oleje, 1l vody, 1lžička prášku do pečiva, 1lžička římského kmínu, 4lžičkly soli.

Uvařený hrách nechte okapat a rozmixujte ho s nakrájeniou čili papričkou, práškem do pečiva a solí, až se vytvoří hladká pasta. Přidejte trocghu vody a dobře propracujte až je tak řídká, že bude kapka plavat na vodě. Nechte stranou 1/2lžičky soli a zbytek rozpustte v horklé vodě.

Na pánvi rozehřejte olej, vkládejte kousky těsta a SMAŽTE je po všech stranách. Pak je nechte okapat a dejte je do slané vody aby se nasákli. Po 25minutách, když se začínají světle zabarvovat je vyndejte.

 

 

 

 

 

CHOLE BHATURE- ČÍNA                      2.3.2017

1šálek cizrny, 1-1/2lžičky oleje, 150g hladké mouky, 150ml vody, sůl, 1/2lžičky kurkumy, 1/4lžičky červeného čili, 1/2 LŽIČKY SUŠENÉHO MANGA PRÁŠKU,  2šálky vody, 1zelená čili paprika, 1lžičkA PRÁŠČKU GARAN MASALA,  1lžička červeného koriandru.

Na jemnou pastu- 1nasekaná středně velká cibule, 2nasekaná středně velká rajčata, 1lžiščka nastrouhaného zázvoru, 3-4stroužky česneku, 1nasekaná zelená paprička.

Cizrnu namočíme přes noc. Scedíme jí a uvoříme v osolené vodě doměka. Olej rozehřeme v wok pánvi, na mírnékm ohni opečeme mouku a zalejeme vodou. Osolíme, přidáme připravenou jemnou pastu, za stálého míchání prohřejeme. Přisypeme kurkumu a čili, koriandr a sušené mango a chvíli povaříme. Přidáme uvařenou cizrnu, přilejeme vodu, dchutíme solí a dusíme bez poklice 15minut. Přidáme nasekanou čili papričku, garam masalu a dáler dusíme. Nakonec přidáme nasekaný koriandr a sejmeme z ohně.

Pasta- Cibuli, rajčata, zázvor, česnek a zelenou čili papričku, umixujem na jemnou pastu.