Jdi na obsah Jdi na menu

Dorty

BORUVKOVÁ SOVIČKA                     2.9.2017

Korpus- 8vajec, 50g másla´, 240g krupicového cukru, 240g hladké mouky, 40g kakaa, 1/2sáčku kypřícího prášku do pečiva.

Nápln- 500ml mléka, 150g krupicového cukru, 2sáčky vanilkového pudinku, 300g másla, 200g borvek.

Dohotovení- 1o00g peciček bílíé čokolády, 20g fialové modelovacíé hmoty, bonbony s barevným cukrovým máčkem.

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Lehce smícháme prosátou mouku s kakaem a kypřícím práškem. Nakonec vmícháme rozpustěné máslo. Dortovou formu naplníme připraveným těstem a pečeme v troubě vyhřárté na 10stupnu 50minut. Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě, vykopíme ho a zakrojíme do tvarzu sovy, pask korus prkrtojímena tři díly.

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustáý krém, terý necháme za stálého míchání vychladnout. Pak do někj našleháme máslo nakrájené na kousky. Polovinu borůvek rozvaříme a propasírujem přes síto. Štávou odbarvíme krém a jedbu třetinu dáíme stranou. Do dou třetin krému vmícháme zbylé boruvky a kréme sepíme korpusy na sebe,. Dort necháme zatuhnout v chladu a pak celý potřeme zbylým krémem.

Nejdřív z pecek bílíé čokolády vyskládáme na povrvch dortu střed sovy. Pak s nožem kulatým okrajem vytvoříme okolo bříška peříčka. Ze dvou čokoládových pecek uděláme sově oči, jejich středy panenky a řasy dotvoříme z rozválené modelovací hmoty. Jednu pecku čokolády skrojíme tak, aby vypadala jsko zobáček.

 

JAHODOVÁ DORT                     1.7.2017

Korpus- 180g sušenek Oreo, 70g másla.

Krém- 500g krémového sýra, 140g moučkového cukru, 80g bílé čokolády, dřen z vanilkového lusku, 60g másla, 150g pevných jahod, moučkový cukr s vanilkou.

Poleva- 150g bílé čokolády, 1lžíce másla.

Rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a vypracujem tužší hmotu, tu natlačíme na plech s vyším okrajem vyloženým pečícím papírem a pečeme při 180stupnu 5minut. Krémováý sáýr smícháme s moučkovým cukrem, rozpustěnýám máslem a čokoládou, a dření s vanilkového lusku a směs rozetřeme na kakaový plát. koláč pečeme 25minut při 170stupnu dorůžova a pak necháme na plechu vychladnout. ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu as máslem, polevu rozetřeme na koláč a necháme jí vychladnout, Krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě, ozdobíme jahodami a moučkovým cukrem.

 

 

NAHÝ DORTÍK S LIMETKOVÝM KRÉMEM                       11.6.2017

Griliáš- 100g krupicového cukru., 60g mandlí ve slupce, rostliný olej.

Korpus- 5vajec. 10g krupicového cukru, 200g hladké mouky, 1lička prášku do pečiva.

Nápln- 4žloutky, 1limetka, 100g moučkového cukru, 1sáček vanilkového cukru, 300g mascarpone, 200ml smetany ke šlehání.

Dohotovení- mix jedlých květu.

Do kastrulku vsypeme cukr a necháme ho pozvolna zkaramelizovat. Přidáme mandle a ještě krátce povaříme. Pak směs vlijeme na plech potřený olejem a necháme vychladnout. po vychladnutí griliáš rozdrtíme najemno.

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřícíém práškem. Nakonec do těsta zapracujem griliáš. Hoptové těsto naplníme do dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté při 160stupnu 45minut. Upečený korpus necháme vychladnout ve formě a pak ho vyklopíme. Rozkrojíme ho vodorovně na dva díly.

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem v horké vodní lázni do husté pěny. Odstavíme a necháme vychladnout, Žloutkovou směs pak vmícháme do masdcarpone s polečně s nastrouhanou kůrou a vymaškanou štávou z limetky. Smetanu vyšleháme na pevmou šlehačku a vmícháme do masdcarpone. Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na větší díol korusu na větší pusinky těsnbě vedle sebe po celé ploše. Přiklopíme druhým korpusem a nastříkem další pusinky těsně vedle sebe po obvodu. ve dvou řadách. Dort uložíéme do lednicer a necháme odležet 120minut. Před podáváním dort ozdobíme jedlými květy a střed posypeme griliášem.

 

 

KVĚTINOVÉ KOŠÍČKY

Těsto- 220g hladké mouky, 40g kakaa, 2lžičky kypřícího prášku do pečiva, 100G krupicového cukru, 170ml kefíru, 2vejce, 130ml slunečnicového oleje, 70g hořké čokolády.

Nápln- 250ml mléka, 60g krupicvového cukru, 1sáček vanilkového pudinkového prášku, 100g másla.

Dokončení- ržová a fialová potravinářská barviva,. 15g modelovací hmolt fondánu, moučkový cukr.

Mouku smícháme s kakaem, kypřícím práškem a cukrem. V kefíru rozšleáme vejce společně s olejem. Tekuté ingredience vlijeme do sypké směsi a promícháme. Nakonec zapracujem na kousky nakrájenou čokoládu. Hotové těsto naplnmíme do formy na mufíny vyložené pečícím papírem. Pečeme v troubě při 180stupnu 25minut.

Z mléka, cukru a van ilkového pudinku uvaříme hustou kaši, kterou necháme za stálého míxcháníé zcela vychladnout. potom jí společně s máslem nakrájíme na kousky vyšleháme na hladký krém. polovinou krému obarvíme kapkou růžové barvy a zbylí krém obarvíme fialovou barvou. Na košíčky položíme terče z fondánu a navrch je ozdobíme krémem a vymodelovanými květy.

 

 

MISTIČKY S OVOCEM

Těsto- 220g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 30g mletých ovesných vloček, 30g lískových oříšku, 1lžička mleté skořice, 1vejce, 160g másla.

Nápln- 6žoutku, 40g krupicového cukru, 1sáček vanilkového cukru,. 200ml polotučného mléka, 250g měkého tvarohu.

Dohotovení.- 200g jahod, 200g malin, 100g ostružin. 100g borůvek, 100g černého rybízu, mix jedlých květu.

Ze surovin vypracujem těsto. které nechákme odležet. Psak jim vyložíme formičky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200stupnu 20minut. Vychladlé vyklopíme na kovovou mřížku.

Žloutky s oběma druhy cukru vyšleháme na půíře do husté pěny. Přilijeme teplé mléko a ještě šleháme 3minuty. Krém necháme zchladnout a prošleháme s tvarohem dohladka. Dme jej do cukrářských sáčku, snadno tak naplníme korpusy-

Na krém položíme pokrájené ovoce a ozdobíme květy,. Pocukrujem moučkovým cukrem.

 

KOŠÍČKY PLNĚNÉ JOGURTEM                       13.5.2017

100g jemných ovesných vloček, 100g mletého kokosu,. 20g třtinovéhob cukru, 100g rozpustěného másla, 2lžíce medu, ovoce a plátky pražených mandlí. 

Nápln- 1bílí smetanový jogurt, 1lžíce javorového sirupu, ovoce.

Vločky smícháme s kokosem a cukrem. K syúpké směsi přidáme máslo s medem, dukladně promícháme. Vzniklou hmotou naplníme formu na mufíny a pečeme 15minut v troubě vyhřát na 180stupnu. hotové košíčky necháme ještě 10minut vystydnout ve formě a pak opatrně vyklopíme. Vychladlé naplníme jogurtovou náplní,. ozdobíme ovocem a posypeme plátky mandlí.

Nápln- jogurt smícháme s javorovým sirupem a přidáme rozmačkané ovoce.

 

 

DORTÍK Z PIŠKOTOVÉ ROLÁDY                      6.4.2017

5vajec, 200g pískového cukru, 5lžic horké vody, špetka soli, 1lžíce citronové štávy, 200g hladké mouky, pul lžičky prášku do pečiva, máslo, hrubá mouka,. sklenička džemu, 500ml smetany na šlehání, 1-2lžíce moučkového cukru, 1želatínový ztužovač za studena, 250g malin.

Žloutky s polovinou cukru a horkou vodou utřeme do pěny. Z bílku, špwetky soli a citronové štávy ušleháme vláčný sníh. Zašleháme DO NĚJ ZBYLÍ CUKR   a vmícháme žloutkopvou pěnu a hladkou mouku prosátou s práškem do pečiva. Velký plech vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vylejeme na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10minut. Upečený plát vyklopíme na pomoučenou utěrku, potřeme džemem, pevně stočíme do rolády a nechámev vychladnout., Dortvou formu vyložíme po obvodu pečícím papírem. Roládu nakrájíme na plátky, rozložíme je po obvodu a vyplníme jimi i dno formy,. Smetanu uěšleháme do tuha a dle chuti jí osladme.

Ztužovač rozšleháme s teplou vodou, přidáme šlehačku a dobře rozšleháme, vmícháme zbývající šlehačku a spojíme metlou. Částí šlehačky naplníme dort, posypeme malinami a pokračujem do spotřebování. Vrchní vrstvu tvoří šlehačka. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout., Před podáváním ozdobíme lentilkami.

 


LAHODNÝ ČESESECAKE                        13.3.2017

Korus- 220g máslových sušenek, 3LŽÍCE MÁSLA,  1bílek, 2lžíce kakaa.

Náplň- 200g žervé, 5vajec, 250g mascarpone, 200g zakysané smetany, 250g měkého tvarohu, 120g žloutku, špeta soli, 180g cukru krupice, vanilka či vanilkové aroma, ovoce.

Sušenky umeleme najemno, dropečky smícháme s rozpuštěným másklem a bílkem, přidáme prosáté kakao a směs namáčkáme na dno dortové formy. Vložme do trouby na 170stupnu pečeme 15minut.  po vytažení z trouby necháne korpus krátce vychladnout.

Nápln- Žervé, mascarpone, zakysanou smetanu a tvaroh, žloutky, vekjce a cukr, vanilku a sůl, společně dobře promícháme a nakonec krátce rozmixujem. nápln n nalijeme na připravený korpus a opět vložíme do tropuby. Dopékáme při 16 stupnu 45minut. po upečení necháme zcela vychladnout ozdobíme ovocem.

l

 

VALENTÝNSKÉ CUPCAKES                     9.2.2017r

95g másla, 185g hladké mouky, 1sáček prášku do pečiva, 30g kakaa, půl lžičky soli, 175g cukru krupice, 35 vanilkového cukru, 200ml mléka, 3vejce, bnaREVNÍÉ ZDOBENÍ,.  srdíčka haribo.

Nápln- 1měký tvaroh, 2lžíce vanilkového cukru, 2lžívce kakaa, 1kelímek smetany na šůlehání, čkoládové hoblinky.

Másklo rozpustíme v misce za nižší teploty v mikrovlnce. Snmícháme všechny suché suroviny a do připravené směsi přidáme mléko, vejce a opatrně přilejeme vlažné máslo. Vše dukladně promícháme. Formy na mufíny vyložíme papírovými košíčky. Do tří čtvrtin je naplníme těstem, vložíme do trouby vyhřáíté na 170stzupnu, pečeme 12-15minut. Špelí píchneme do středu korpusu. Těsto nesmí ulpívat. Necháme je vychladnout. S pomocí cukrářského sáčřku naplníme vycghladlé cucpase krémem a ozdobíme barevným zdobením.- Na vršek kríému usadíme srdíčko.

Nápln- Tvaroh vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem,  kakaem a šlehačkou. Do hlasdkéhjo krému přisypeme hoblinky čokolády.