Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

DÝŇOVÁ POLÉVKA S MRKVÍ A ZÁZVOREM                       20.10.2017

2-3středně velklé cibule, rostliný olej, 1menší dýně hokaido, 4.5středních mrkví, 2-3stroužky česneku, 4větší brambory, 4lžíce libečku ( petrželka, celerová nat a pažitka), 1/2lžičky muškátového oříšku, kousek zázvoru, sůl a pepř.

Menší dýni rozpulíme a omyjeme, vydlabeme a dužinu naklrájíme na kousky. Očistěnou mrkev nakrájíme na špalíčky. Česnek a cibuli oloupeme, zázvor také. Cibuli očistíme a nmakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji do zesklovatění.

Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, mrkev a brambory a zalijem vodou. Přidáme polévkové bylinky, muškátový oříšek a zázvor, osolíme a opepříme. Vaříme pod pokličkou 20minut.

Hladce rozmixujem a přidáme třený česnek. Podle potřeby zředíme horkou vodou a dochutíme solí a mletým pepřem. Dýnováý krém s mrkví a zázvorem je výtečný s opečenými krutony a praženými dýnovými semínky.

 

 

FAZOLOVÁ POLÉVKA                        2.9.2017

100g barevných suchých fazolí, 2červené cibule, 2stroužky česneku., 1mrkev, sůl, 2stonky řepíkatého celer, 1petržel, 100g porku, 1lžička kmínu, 1lžíce rajčatového protlaku, 2bobkové listy,  mletý černý pepř, 1lžíce hladké mouky, 1/4svazku petrželové nati, 1čili paprička.

Cibuli a česnek oloupeme, mrkev celer a petržel, porek očistíme a nmakrájíme na kostičky. V hrnci orestujem zeleninu s kmínem, rajčatovým protlakem, poté přidáme předem namočené a dukukladně propláchnuté fazole, bobkový list a zalijeme vodou, nesolíme aby fazole nezměkli.

Polévku přivedeme k varu. Pozvolna vaříme na pomalém stupni asi tři čtvrtě hodiny. Potom polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s trochou vody a vařímeb ještě dalších 20minut. Nakonec jí dochutíme solí a pepřem, sekanou petrželovou natí a nakrájenou čili papričkou. Fazolovou polévku podáváme se zakysanou smetanou a pečivem.

 

 

STAROČEKÁ ZELNAČKA S KLOBÁSOU                      28.4.2017

500g kysaného zelí, drcený kmín, 2lžíčky mleté papriky, 4brambory, sůl, 3klobásy,. 150g másla, 5lžic hladké mouky, mletý pepř, krupicový cukr.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme propláchnuté a nakrájené kysané zelí, okořeníme kmínem, paprika a vaříme doměka 25minut. Mezitím oloupúeme brambory, nakrájíme je na malé kousky avařna kolečka.íme zvlášt v osoleé vodě dokud nezměknou.

Klobásy nakrájíme na kolečka. V žpánvi rozpustíme máslo, osmahnemwe najemno nakrájenbou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a upržíme jíšku.

Jíšku vmícháme do uvařeného zelí, přidme hotové brambory, nakrájíme klobásu a celé ještě 5minut povaříme. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podávám,e s nakrájenou bagetkou.

 

 

POLÉVKA S MASOVÝMI KULIČKAMI                           20.3.2017

Masové kuličky- 500g mletého vepřového, 200g mletého hovězího, 1malé vejce, 1velký stroužek česneku, 1jarní cibulka, sůl, pepř, strouhanka.

Na polévku- 3-4malé červené řepy, 1velká mrkev, 1velká cibule, 1velký stroužek česneku, 6lisdtu kapusty, 2stonky celeru, olej, 1,5-2l zeleninového vývaru, citronová štáva.

V míse promícháme obě mletá masA S vejcem, prolisovaným česnekem, najemno nasekanou jarní cibulkou a kořením, směs zahustíme strouhankou. Z hmotsy vytvarujem větší kuličky a odložíme je do chladu. Omytou řepu zabalíme do alobalu, dáme je péct do trouby rozehřáté na 200stupnu 30-40minut. Necháme zchladnout, oloupeme je a pokrájíme. Mezitím oloupeme mrkev, cibuli a česnek, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli nadrobno nasekáme, česnek pokrájíme na plátky. Z listu kapusty vykrojíme tuhý střed a listy pokrájíme na nudličky. Celer oloupeme a pokrájíme na nudličky.

V hrnci rozehřejeme olej, orestujem na něm cibuli a mrkev, přisypeme česnek a společně na něm krátce opečem. Přidáme kapustu, řepu a celer, zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme 30minut. Masové kuličkly zlehka opečeme na pánvi s olejem tak, aby se zatáhli a nebyli měké. Polévku dle potřeby naředíme vodou, dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené masové kuličky, a společně ještě deset minut povaříme.

 

 

DÝŇOVÁ POLÉVKA                         16.3.2017

1cibule, 1mrkev, 1balení dýně hokajdo extra, 1kostka ze,lerninového bujonu, sůl, olivovbý olej, půl lžičky kari, mletý černý pepř.

V hrnci osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev a mraženou dýni. Vše orestujem a zalejem vodou. Rzdrbíme do ní bujon, osolíme a vaříme 15minut. Polévku rozmixujem a přidáme kari opečené na oleji. Dochutíme solí, pepřem a 3minuty povaříme.

 

 

GULÁŠOVÁ POLÉVKA                             20.2.2017

1cibule, 500g brambor, 500g předního hovězího masa, 2lžičky mleté papriky, 400g sterilolovaných loupaných rajčaT, 1l hovězího vývaru, 50g rajského protlaku, sůl, pepř, 2lžíce sádla, 1čili paprička, 3stroužky česneku, 1lžíce sušené majoránky, 1snítka petrželové natě.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso očistíme a nakrájímena kostičky. Ve velkém hrnci necháme rozpustit sádlo, přidáme cibuli a orestujem jí dozlatova. Přidáme k ní nakrájené maso a opečeme. poté ho zasypeme mletou paprikou a za stálého míchání krátceosmazhneme. Přidáme rajčata, rajský proptlak a zalijeme vývarem. Polévku přivedeme k varu a osolíme, opepříme a vaříme 30minut.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do polévky a vaříme do měka.

Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a očištěnoáu nadroibno nakrájenou čili papričkou. Dozdobíme několika lístky petrželky a podáváme.

 

 

POLÉVKA S MASOVÝMI KULIČKAMI                          13.2.2017

Masové kuličky- 500g mletého vepřového, 200g mletého hovězího, 1malé vejce, 1velký stroužek česneku, 1jarní cibulka a sůl, pepř a strouhanka.

Polévka- 3-4malé červené řepy, 1velká mrkev, 1velká cibule, 1velůký stroužek česneku, 6listu kapusty, 2stonky celeru, olej, 2l zeleninového vývaru,. citronováí štáva.

V míse promícháme obě mletá masa s vejcem, prolisovaným česnekem, najemno nasekanou cibulkou a kořením, směs zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvarujem větší kuličky a odložíme je do chladu. Omyté řepy zabalíme do dvojitého alobalu, dáme je péct do trouby rozehřáté na 200stupnu 30-40minut. Necháme zchladnout, oloupeme je a pokrájíme. Mezitím očistíme mrkev, cibuli a česnek, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli nadrobno nasekáme, česnek pokrájíme na plátky. Z lisrtu kapusty vykrojíme tuhý střed a listy pokrájíme na nudličky. Řepíky celeru oloupeme a pokrájím e na špalíky.

V hrnci rozehřejeme olej, ortestujem na něj cibuli a mrkev, přisypeme česnek a společně krátce orestujem. Přidáme kapustu, řepu a ceker, zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme 30minut. Masové kuličky ýzlehka opečeme na pánvi s trochou oleje tak, aby se zatáhli a nebyli měké.

Polévku dle potřeby naředíme vodou, dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené masové kuličky a společně ještě 10minut povaříme.