Jdi na obsah Jdi na menu

Pokrmy z ovoce a zeleniny

DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ NOKY S FAZOLOVÝM RAGU                        12.4.2018

500g brambor, 1vejce, 150g hrubé mouky, sůl, 1lžíce solamylu, 1cibule, 100g žampionu, 2lžíce rostlinného oleje, 200g červených sterilovaných fazolí, 100g sušených rajčat, 100g baby špenátu, mletý černý pepř, snítky tymiánu.

Brambory ve slupce uvaříme doměka. Necháme je zchladnout, pak je oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy. Smícháme je s moukou a vejcem, solamylem, a trochou soli.

Vypracujeme hladké těsto, ze kteréhob vyválíme uzší válečky. Rozkrájíme je na malé kousky a pomocí vidličky do každého uděláme malé zářezy, Připravené noky vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.

Cibuli a žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky a orestujem na oleji. Přidáme noky, fazole a sušená rajčata, Vše společně krátce orestujem.

Nakonec do pánve vmícháme špenát. Dochbutíme solí, pepřem a tymiánem.

 

 

 

KVĚTÁK V KRUSTĚ Z PARMAZÁNU                      20.10.2017

1velký květák, 1-2vejce, hladká mouka, strouhanka, trochu světlého piva, 2lžíce strouhaného parmaszánu,. olej a sůl.

Květákn rozebereme na střední růžičky, opláchneme pod vodou a dáme je spařit do slané vody asi na 10-15minut. Poté necháme květák opláchnout a okapat.

Obalujeme v trojobalu- mouka, vejce strouhanka. Do vejce můžem našlehat i trochu piva a do housky přistrouháme tropchu púarm,azánu. Smažíme na pánvi s olejem dozlatova. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

 

 

PLNĚNÉ PAPRIKY                         18.10.2017

8 zelených či barevných paprik, 2cibule, 300g mletého masa ( pul hovězího, pul vepřového), 0,3l rajčatové štávy, 1vejce, 80g hladké mouky, 50g sádla, olej, 4stroužky česneku, 100g uvařené rýže, sůl, černý mletý pepř, 1lžíce sladké smetany, 1lžička sojové omáčky.

Papriky omyjeme, odřízneme vrchní část i se stopkou, semínka vydlabeme. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a osmahneme na sádle, Mleté maso smícháme s cibulí, česnekem a vejcem, hladkou moukou a vařenou rýží. Hotovou směs osolíme, opepříme a vše spolu dobře promícháme.

Hotovou směsí plníme připravené papriky, odkerojeným vrškem je přikryjeme a naskládáme do olejem vymazaného pekáčku. Podlijeme trochou vody a dusíme v troubě 30minut při 180stupnu.

Na omáčku rozmícháme rajskou štávu se sojovou omáčkou a smetanou a dle chuti ještě dosolíme. Omáčku dolejeme k paprikám a zvolna dopečeme.

 

 

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA NA MEDU

1kg červené řepy, sůl, 8stroužku česneku, 2lžíce olivového oleje, 1lžíce octa Balzamika, 1lžíce medu, 5snítek bylinek ( rozmarýn a tymián), mletý černý pepř.

ŘEpu očistíme, nakrájíme na větší kusy a nasypeme do mísy.  Přidáme oloupané celé stroužky česneku, olej, balzamikový ocet, med, celé snítky bylinek, dle chuti osolíme,. opepříme a promícháme.

Směs vsypúeme na alobal a dobře je do něj zabalíme tak, aby nemohla unikat pára. Balíček položíme na plech, vložíme do trouby vyhřáíté na 200stupnu a pečeme 90minut. Řepu podáváme teplou, jasko přílohu k masu a či doplněnou chlebem, nebo studenou třeba jako salát.

 

 

BROKOLICOVÉ KARBANÁTKY

1balení brokolice, 3celá vejce, hladka mouka, strouhanka, cibule, česnmek, rostliný olej, sůl.

Brokolici uvaříme v osolené vodě doměka, nakrájíme nadrobno a přidáme vejce, mouku a strouhanku, cibuli nakrájenou najemno, osolíme, dle chuti česnek, Suroviny zpravujem v tvárnou hmotu,

Jako přílohu podáváme brambory, bramborovou kaši nebo chléb.

 

 

ZAPEČENÉ ZELÍ S BRAMBORAMI A KLOBÁSOU                       13.10.2017

4lžíce oleje, 1cibule, 1lžíce mleté sladké papriky, 1lžička rajského protlaku, 600g kysaného zelí, 250g pikantní klobáísy, 600g brambor, máslo, sůl, mletý černý pepř, 200ml smetany.

V kastrolu rozehřejeme olej, nasypemwe na něj nakrájenou oloupanou cibuli a necháme jí zesklovatět. Přimícháme papriku, lehce opečeme a púřidáme protlak. Vše peomícháme a na tomto základě krátce podusíme pokrájené zelí. Klobásu nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vhodíme je do vroucí se osolené vody. Promícháme je a scedíme. Formu vytřeme máslem a na dno naskládáme polovinu plátku brambor. Přidáme polovinu zelí a všechnui klobásu, potom vrstvu zelí a vše zakryjeme zbylými brambory. Přelejeme osolenou a mírně opepřenou smetanou. Pečemev v troubě vyhřáté na 170stupnu 45minut.

 

 

PLNĚNÉ CIBULE                    30.9.2017

4velké cibule, sůl, 3varné sáčky rýže, 400g hub,. 2žluté papriky, 3lžíce olivového oleje, 100g zázvoru, hrst nasekané zelené petrželky.

Cibule oloupeme a skrojíme jim vršky. Vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a povačříme je asi 15minut. Cibule vyjmeme, do vývaru vložíme sáčřky s rýží, a uvaříme je doměka. Z uvařených cibulí vydlavbeme vnitřky. Nakrájíme je spolu s očistěnými houbami a paprikami na malé kousky a orestujem v kastrolu na olivovém oleji. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený zázvor, lehjce osolíme, kastrol přikolopíme pokličkou,. a směs podusáíme asi 10minut ( podkle tvrdosti hub). Připravenou směs smícháme s uvařenou rýží a dle potřeby dosolíme. Vydlabané cibule ohřejeme v mikrovlnce, naplníme je teplým rizotem. Na talíř dáme porci rizota a k tomu jednu naplněnou cibuli a vše ozdobíme nasekanou petrželí.

 

 

PEČENÁ PAPRIKA S HOVĚZÍM A BRAMBURKY                     13.9.2017

400g malých brambor, sůl, mletý černý pepř, 2lžíce olivového oleje, 400g malých rajčat, 400g mletého hovězího masa, 4lžíce vody, 80g brynzy, 2lžíce nahrubo nasekané zelené petrželky, 2velké červené papriky, 1lžíce bazalkového pesta.

Brambory dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme je a opepříme, pokapem olejem, rozprostřem do pekáče. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200stupnu pečeme 10minut. Rakjčata omyjeme a nakrájíme nadrobno. V míse promícháme m,leté maso s vodou. a polovinou brynzy, rajčata a petrželky, směs osolíme a opepříme. Omyté papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a pulky naplníme masovou směsí. Naoplněné brambory přidáme do pekáče, k bramborám a společně pečemev dalších 20minut. Naplněné papriky posypeme zbylou brynzou, petrželkou a rajčaty. Dochutíme pestem a ihned podáváme.

 

 

VEGETARIÁNSKÝ ŠPÍZ                         12.6.2017

1paprika, 1cuketa, 2jarní cibulky, 100g šery rajčátek, 100g žampionu,. 100ml olivového oleje, sůl, pepř, 1stroužek česneku, 150g balkánského sýra, rozmarýn.

Papriku, cuketu, jarní cibuli, rajčata a žampiony očistíme a propláchneme vodou. Nakrájíme na stejnoměrné kousky.

Zeleninu pokapeme olejem a okořeníme solí, pepřem, nasekaným česnekem a rozmarýnem. Necháme krátce marinovat.

Balkánský sýr nakrájíme na kostičky, rozmarýnové větvičky očistíme a na konci uděláme špičku. Střídavě napichujem marinovanou zeleninu a balkánský sýr. Připravené špízy opečeme na grilovací pánvi ze všech stran. podávámje s vařeným kuskusem a zeleninovou salsou.

 

 

PALAČINKÓVÉ ROLKY S JAHODOVOU OMÁČKOU                        8.6.2017

500g kuřecích prsou, 1stroužek česneku, 1/2lžičky zázvoru naskrájeného nahrubo,  150ml bílého jogurtu, sůl, mletý černý pepř, olej, půl lžičky koriandru, 2cibule, 3lžičky kuřecího vývaru,. 25ml kokosového mléka, 5zrnek kardanomu, pul lžičky koření garam masala, 1/2LŽIČKY KARI,  1lžička kurkumy, půl čili papričky, 250ml smetany na šlehání, 1lžička mletého římského kmínu,. špetka káyenského pepře, 1lžička mleté skořice, 3rozdrcené hřenbíčky, 1lžička citronové štávy, 25g mandlových lupínku,. špetka cukru.

Maso nakrájíme na kostičky, z rozetřeného česneku, zázvoru a jogurtu připravímev marinádu. Osolíme jí, opeříme a vložíme do ní nakrájené maso. Necháme v lednici marinovat 12hodin. Na oleji lehce osmažíme semínka koriandru, přidáme nakrájenou cibuli a přelijem vývarem.  Povaříme, až se cibule rozvaří,. přilejeme kokosové mléko a přisypeme kardanom, kořením, garam masala, kari, kurkumu a nasekanou čili papričku. Zjwemníme smetanou a přidáme zbylé koření- římský kmín,. káyenský pepř, mletou skořici a hřebíček. Zakápneme citronovou štávou a ýzredukujem. Kuřecí maso vyjmeme z marinády,. osušíme a osmažíme na oleji. Osušíme od tuku a vložíme do připravené omáčky.

 


TATARÁČEK Z LILKU                         14.3.2017

2lžíce bílého jogurtu, 2stroužky česneku, 2kg lilku, 4lžíce olivového oleje, 2lžíce bílého balzamikového krému, 1barevná paprika, peř a sůl, 2lžíce sekané petrželky.

Lilek prpúíchneme vidličkou a dáme péct na 220stupnu 50minut. Mezitm nakrájíme na kostičky papriku a najemno pažitku. Z upečeného lilku vydlabeme vnitřek, nakrájímenadrobno a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Sěs servírjem pomocí tvořítek na talíře., Podáváme s rajčatxy a pita chlebem.

 

 

ZAPEČENÉ CUKETY V RAJSKÉ OMÁČCE                     18.2.2017

300g rýže, 2lžíce oleje, 1cibule, 2stroužky česneku, 1žlutou papriku, 500g mletého hovězího masa, 1lžička sladké papriky, 1lžička oregana, sůl, pepř, 4cukety, 1konzervaq rajčat, 1malý rajský protlak, 1vanička želé hovězího vývaru, petržel.

Rýži uvařte v oasolené vroucí vodě., Mezitím na oleji osmahněte na kostičky pokrájenoiu cibuli, přidejte na plátky pokrájený česnek a najemno pokrájenou žlutou papriku. Pak vhodte maso a míchejte, dokus se nepropeče. Zasypejte solí a kořením. Maso smíchejte s rýží. Cukety vydlabejte, semínka vyhodte,. dovnitř vložte nápln. Vývarové želé zalijte vroucí vodou, ropzmíchejte protlak a vše zalijte rajčaty s konzervy. Dle chuti doslaďte a osolte, vlijte k cuketám a při 200stupnu pečte při 25minutách. Před podáváním posypejte petrželkou.

 


RIZOTO ZE ŠPALDOVÝCH KRUP                     13.2.2017

500g předpečené nebo předvařené červené řepy, 1velká červená cibule, 2stropužky česneku, velkáý hrst lískových oříšku, olej, 300g špaldových krup, 1l zeleninového vývaru, sůl, pepř,. 30g parmazánu, petrželka.

Řepu oloupeme, pokrájíme a v mixéru rozmixujem dohladka. Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno nasekáme. na pánvi na sucho pečeme lískové oříšky, ještě horké je promneme v utěrce, zbavíme je slupek a nasekáme je. V hrnci rozehřejeme trochu oleje, orestujem na něm cibuli, pak přidáme česnek, společně krátce opečeme, přisypeme propláchnuté kroupy, postupně po dávklách přidáváme horký vývar.

Vaříme a mícháme na mírném plameni 30minut, pak přidáme rozmixovanou řepu, dochutíme solí a pepřem, špetkou provensálského koření a společně ještě 6-10minut povaříme. Z parmazánu nakrájíme ostré hoblinky. Rizoto rozdělíme na porce, ozdobíme je oříšky, parmazánem a petrželkou.

 

 

TATARÁK Z ČERVENÉ ŘEPY                     13.2.2017

2větší nebo 4menší bulvy červené řepy, 1-2stropužky česneku,. sůl, pepř, olivový olej, balzamikový ocet, 8hrstí špenátu, 2vejce, citronová štáva.

Troubu předehřejeme na 200stupnu. Řepy dobře omyjeme, zabalíme je do dvojitého alobalu, pečeme v rozehřáté troubě 60-90minut, dle velikosti. Po upečení je necháme zchladnout, odkrojíme horní a dolní část bulvy a oloupeme.

Řepu najemno nastrouháme, ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem, zakápneme olivovým olejem, promíchákme a dochutíme balzamikem. Připravebný tatarák odložíme do chladu. Špenát propláchneme vodou, osušíme ho jemně v utěrce a dáme na talíře, ochutíme olejem, slí a citronovou štávou. Vejce uvaříme naměko, oloupeme a rozkrojíme. Na špenát rozdělíme připravený tatarák, podáváme s plátky opečené bagetky.