Jdi na obsah Jdi na menu

Studená jídla

ANANAS V PIVNÍM TĚSTÍČKU SE SLADKÝM DIPEM                 30.12.2017

250ml piva, 3vejce, 200g hladké mouky, sůl, 1velký ananas a sůl.

Dip- 250ml zakysané smetany, 1skjořicový cukr, 1lžička citronové štávy.

Do piva zašleháme vejce, přidáme mouku, špetku soli a vyšleháme hladké těstíčko. Necháme je v lednici hodinu odležet. Ananas oloupeme, nakrájíme na plátky a ty na menší kousky. Obalíme je v připraveném těstě a z obou stran osmažíme na oleji dozlatova. Hotové kousky necháme chladnout na púapírové utěrce, aby se vysál přebytečný olej. Podáváme s dipem.

 

 

PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ

1lžíce olivového oleje, 50g másla, 4stroužky česneku, 4červené cibule, 50g třtinového cukru, 20ml červeného vinného octa, 30ml balzamikového sirupu, 20g nastrouhaného zázvoru, kousek čili papričky, mletý černý pepř, sůl, 1lžička hořčičného semínka, snítka rozmarýnu, 2kusy sušených rajčat, 1-2hermelíny- lahůdková paprika.

V hrnxi rozpustíme máslo s olejem, přidáme oloupaný celý česnek,. necgáme ho pár minut rozvonět a vyjmeme, Do česnmekového oleje přidáme cibuli nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15inut necháme karamelizovat. Do směsi postupně přidáme ocet, balzamikový sirup a zalejeme trochou vody. Vaříme dalších 10minut, přidáme zázvor, dle chuti čili, pep, sůl, hořčičné semínko, rozmarýn a sušená rajčata, vychladlé čatní podáváme se sýrem.

 

 

HRÁŠKOVÝ HUMUS                      20.4.2017

150g uvařemné cizrny, 120g mraženého hrášku, 4lžíce sojového nápoje Alpro, 1stroužek česneku, 1lžička citronové štávy, sůl, mletý černý pepř.

Cizrnu scedíme, hrášek propláchneme studenou vodou a rozmixujem. Přidáme sojový nápoj, nakrájený česnek a také rozmixujem. Dochutíme citronovou štávou, osolíme a opepříme. Krjíce chlůeba opečeme dozlatova a potřeme je připravenmou směsí.

 

 

JEDNOHUBKY S FUACAMOLE A LOSOSEM                        30.3.2017

1zralé avokádo, 1lahudková cibule, 4šery rajčata, nasekaný koriandr, sůl, mletý černý pepř, štáva z 1limetky, špetka cukru, 1balení čia tourtilas, 120g uzeného lososa, 1zakysaná smetana,.

Na guacamole rozmačkáme vidličkou dužinu avokáda a smícháme jí s najemno nasekanou cibulí, šery rajčátky nakrájený na kostičky a částí koriandru. Ochutíme solí a pepřem, štávou z limetky a cukrem. Na každý trojúhelníček machos dáme kopeček guacamole, kousek lososa a dochutíme trochou zakysané smetany s nasekaným koriandrem.

 

 

HŘEJIVÁ ZMRZLINA                       23.3.2017

1kopeček vanilkové zmrliny, 40ml Bejles.

¨Zmrzlinu vložíme do poháru a přelijeme pře ní likér Beiles můžeme ještě ozdobit strouhaným kokosem.

 

 

BURGER SE ZELENINOU                          21.2.2017

2hrnky quiny, 2hrsti baby špenátu,. 2snítky bazalky, 2střední červené řepy, 1m,alá žlutáí cibule, 1střední červená cibule, 2stroužky česneku, 2-3vejce, sůl a pepř, strouhanka, olej, 1velké zralé avokádo, 1velké rajče, 4celozrné bulky, majonéza a dijonská hořčice.

Dobře propláchnutou quinu povaříme 20-25minut, slijeme přebytečnou vodu a necháme okapat, přesypeme do mísy a necháme zchladnout,. Hrstku propláchnutého špenátu a bazalku nadrobno nasekáme, zbylí špenát necháme na ozdobení burgru. Řepu oloupeme a nastrouháme. Cibuli a česnek oloupeme, žlutou cibuli najemno nasekáme, červenou nakrájíme na plátky, česnek prolisujem.

V míse smícháme vychladlou quinu s řepou, špenátem, bazalkozu, přidáme vejce a sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvarujem velké Burgry a postupně je opúékáme na pánvi s olejem 5-6minut z každé strany. Avokádo rotzpulíme a vyjmeme pecku, ve slupce jo nakrájíme na plátky, ty vyloupeme pomocí lžíce. Rajče nakrájíme na plátky.

Zatíémco se opékají Burgry, bulky rozpulíme a řeznou stranou dolu je nasucho opečeme na druhé pánvi.- Dolní část bulky potřeme majonézou, navrství baby špenát, burger, avokádo, rajče a cibuli, přiklopíme vrchní částí bulky.

 

 

HAMBURGER                    20.2. 2017

40g hovězího masa, 400g vepřové kýty, 2cibule, sůl, drcený černý pepř, svazeček bylinek, 2lžíce oleje, 2lžíce másla, 4sezamové bulky, 8listu ledového salátu, 2rajčata, 1okurka.

Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme jednu pokrájenou cibuli a sůl, drcený pepř a nasekané bylinky. Vše dukladně promícháme a propracujem kompaktní hmotu,. v míž by neměli být žádné vzduchové bubliny.

Z masové hmoty vytvarujem větší a vyší placičky trochu větší nšž jsou bulky. Rozložený je na tác vyložený alobalem a necháme 2hodiny odpočinou v lednici.

Ve větší pánvi rozpálíme máslo s olejem a hamburgry opékáme z každé strany 8minut. Pak je necháme chvilku odpočinout na talíři, aby zustali štavnaté a uvnitř krásně ružové.

Housky rozkréojíme a rozpečeme v troubě. Na spodní část houasky dáme list salátu a na ně položíme hamburgr. povrch poklademe plátky rajčete a okurky a na kolečka nakrájenou cibulí. Přiklopíme druhou částí housky. podáváme s majonézou, kečupem a hořčicí.

 

 

 

SALÁT S MRKVÍ, OKURKOU A KLÍČKY                        13.2.2017

3lžíce cukru, sůl, 4lžíce rýžového octa,. 2střední mrkve, 1lžíce olivového oleje, 1stroužek česneku, 1lžívce citronové štávy, nastrouhaná kůray z 1/4citronu, 2nmalé předvařené řepy, 2velké hrsti klíčku, naklíčená čočka, mungo fazole, hrst špenátu,. 1malá salátová okurka, pažitka a rybíz.

Cukr a sůl nasypeme do menší nádobky, přelijeme octem a vodou a zahříváme, dkus se cukr a sůl nmerozpustí. Mrkev oškrábneme a nahrubo nastrouháme, promícháme s připravenou marinádou a necháOkuru oloupeme a pokrájíme na tenké pkaným česnekem, citronovou šrtávou a kůrou, lehce osolíme. Oloupanou řepu nakrájíme na tenké plátky, polovinu plátku necháme v celku, zbylé nakrájíme na tenké proužky. ŘEpu promícháme s česneko-citronovým olejem, a necháme také rozležet. Klíčky propláchneme. necháme na sítu okapat, pak osušíme v papírové utěrce, stejně postupujem se špenátovými listy. Okurku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky., ty lehce prosolíme, a necháme na sítu okapat přebytečnou tekutinu. Část pažitky najemno nasekáme, rybíz opláchneme.

pomiocí kulatého tvořítka sestavíme salát z jednotlivých vrstev, vršek ozdobíme špenátovými listy, rybízem a pažitkou.