Jdi na obsah Jdi na menu

Vánoční a velikonoční dobroty

KYNUTÝ VELIKONOČNÍ VĚNEC                        31.3.2018

200ml mléka, 30g droždí, 100gkoruního cukru na pečení, 500g polohrubé mouky, 100g másla, 1sáček vanilkového cukru, 3žloutky, sůl, 50g rozinek, 50G NASEKANÝCH LOUPANÝCH MANDLÍ,  nastrouhaná kůra z 1citronu, 4vejcve uvařená natvrdo, 1vejce, moučkový cukr.

polovinu vlažného mléka a rozdrobené droždí, cukra mouku rzmícháme na kvásek a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo, oba žloutky a cukry utřeme do pěny. Přisypeme mouku a špetku soli, citronovou kuru a spolu s kváskem a zbytkem vlažného mléka zaděláme husté nelepivé těsto. Zapracujem do něj rozinky a polovinu mandlí. Mísu přikryjeme a necháme 40minut vykynout. Na válu rozdělíme těsto na 3díly a vyválíme z nich prameny. Spúleteme je jako cop a konce spojíme do věnce. Přenesem,e ho na plech vyložený pečícím papírem a vmáíčkneme do něj vejce. Doprostřed dáme čočku zabalenou v alobalu pro zachování tvaru a necháme 20minut kynout poid utěrkou. potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v předehřáté tropuibně na 200stupnu po 15minutách ztlumíme na 180stupnu a ještě 30minut dopékáme. Vychladlý věnec posypeme moučkovým cukrem.

 

 

VÁNOČNÍ DORT S TVAROHOVÝM KRÉMEM                     20.12.2017

20g celozrné špaldové mouky, 1lžičky kypřícího prášku, 1sáček vanilkového cukru, 200g krupicového cukru, 20g jemně nasekaných mandlí, 2lžíce holandského kakaa, 1lžička skořice, 1lžička mletého zázvoru, špertka soli, 3vejce, 150ml smetany, 100ml řepkového oleje, 25ml rumu+ další rum, máslo, hrubá mouka, merunková nebo višňová marmeláda, rozmarýn a dumácí sšenky.

Krém- 750g měkého tvarohu, 100g moučkového cukru, 1vanilkový lusk, 200ml smetany.

V jedné nádobě smícháme všechny suché ingredience a ve druhé vyšleháme mokré. Obě části smícháme do hladkéhjo těsta, Vlejeme je dop vymazané a vysypané formy vyloženým pečícím papírem. Formu vložíme do trouby pečeme asi 30-40minut, dokud korpus není upečený, těsto se nelepí na špejli. Hotový korpus necháme vychladnout, opatrně ho vyjmeme z formy a dvakrát překrojíme. Každý díl korpusu hojně pokapúeme rumem,. aby bylů štvanatý a potřeme marmeládou. Pomocí silné vrstvy krému všechny díly korpusu spojíme. Krémem potřeme celý povrch dortu a pomocáí štěrky ze všech stran uhladíme. Ozdobíme sušenkami s vánočními motivy a rozmarýnem a necháme vychjladit.

Krém- tvaroh vyšleháme s cukrem a obsahem vanilkového lusku. Za mírného šloehání přilejeme smatanu a vyšleháme dotuha.

 

 

BERÁNEK                        7.4.2017

2hrnky hladké mouky,, 1sáček kypřícího prášku, 1hrnek krupicového cukru, pul hrnku rozpuštěného másla, vanilka nebo vanmilkový extrakt, 1hrnek mléka, 3vejce, kůra z 1citronu, sádlo, hrubá mouka.

mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme máslo, vanilku nebop vanilkový extrakt, mléko a vejce. Vše promícháme do hladkého těsta, vlijeme do dobře vymazané a vysypané kameninovbé oboustrané formy. obličejovou stranu formy naplníme asi 2-4cm pod okraj a přiklopíme druhou částí formy,. pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 40-60minut. Zda je beránek hotový, ověříme vpíchnutí špejle. Pokud se na ní nic neulpí je upečený. Formu vyjmeme z trouby, zabalíme do vlhké utěrky a nechákme zcela vychladnmout. Beránka opatrně vyklopíme a postavíme na servírovací talíř, poprášíme cukrem a místo očíé zapůíchneme dva hřebíčky. Na kerk uvážeme mašli.

 

 

KYNUTÝ VĚNEC                     6.4.2017

500g hladké mouky, 1balíček sušeného droždí, 50g cukru, 1sáček vanilkového cukru, 2vejce, 1bílek., 250ml vlažné smetany.

Mouku prosejeme do mísy a dukladně promícháme s droždím. Přdámer ostatní přísady a promícxháme. Dukladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. To dáme do vymazané a vysypané formy na věnec, a necháme na teplém místě vykynout na 30minut. Potom pečeme v předehřáté troubě při 175-200stupnu. Dostatečné propečení zjistíme pomocí špejle zapíchneme jí do věnce, vytáhneme. Pokud je ještě vlhká, pečeme dál. Jsouli na nmí suché drobečky, je hotový. Vyndáme je z trouby, necháme jheště chvíli ve formě. Po chvíli se upečené těsto odtáhne od okraju. Vychladlý věnec vyklopíme na podnos.

 

 

KOHOUTKUV VELIKONOČNÍ DORT

200ml mléka, 50g krupicového cukru, 10ml žloutku, 1vejce, 10g želatiny z prášku, 250ml smetany na šlehání., 2lžíce mandlopvého likéru Amareto, 1menší hotový dortový korpus.

Na ozdobení- 100g hořké čokolády, 200g marcipánu, potravinářské barvy, šlehačka, moučkový cukr.

Dvě třetiny mléka svaříme s cukrem, odstavíme z ohně, přelijeme zbylé mléko rozšlehané s vejci a žloutky a promícháme. Žeatinu namočíme v troše vody, nechbáme jí nabobtnat a pak opatrně zahřívbáme až se rozpustí. Přidáme jí do prochladlé mléčné směsi a na závěr lehce ušleháme šlehačku a krém ochutíme trochou likéru. Dorový korpus podélně rozkrojíme, spodní díol dukladně pokapeme likérem,. potřeme krémem. přiklopíme druhým dílem korusu, opět pokapeme likérem, potřeme zbylím krémem. Dort necháme ztuhnout v lednici.

Ozdobení- Ztuhlý dort po stranách obalíme v jemné nastrouhané čokoládě. Marcipán rozválíme na pocvukrovaném vále na tenký plát. Vykrojíme z něj kruh o velikosti dortu, položíme ho na dort a lehce přimáčkneme. Zbylí marcipán obarvíme potravinářskými barvami, vymodelujem z něj kohoutka a postavíme ho do středu dortu, Po obvodu kruhu ozdobně nastříkáme šlehačku, a ozdobíme jí zbylou nastříkanou nastrouhanou čokoládou.

 

 

VEJCE V PIKANTNÍ OMÁČCE                             14.3.2017

4natvrdo uvařená vejce, 4velká rajčata, 2cibule, 2stroužky česneku, sůl, lžička mletého zázvoru, lžička čili, lžička mletého kmínu, sůladká paprikA,  šopetka skořice, mletého muškátového oříšku, máslo, snítka koriandru.

omytá rajčata a cibuli pokrájejte najemno, na velm,i malé kousky. Česnekové stroužky utřete se solí. Pask v hrnci rozehřejte máslo a osmahněte cibulku s česnekem,.

Přidejte všechno koření,. chvíli restujte a postupně přidávejte rajčata, koriandr a lehce poduste. Vejce zbavbte skořápek a přepulte noženm od shora dolu na dvě stejné poloviny. Přidejte je do vznikoé směsi na pánev a chvíli prohřejte. Podávejte s rýží.

 

 

GRATINOVANÁ VEJCE ZAPEČENÁ SÝREM

4vejce natvrdo, 1lžíčka másla, 1/2hrnku strouhaného pikantního sýra, 1/3hrnku plnotučného mléka, nasekaná petrželka.

Předehřejte troubu na 200stupnu a vložte do ním malou zapékací mísu s lžičkou másla, dokusd se úplně nerozpustí. poté jí vyndejte, máslo duikladně rozetřete a vyskládejte do ní silnější vaječná kolečka.

posypte je strouhaným sýrem, lehce opepřete a vše zalijte mlékem. Pečte 5minut. Jídlo posypte petrželkou a podávejte s pečivem.

 

 

SMAŽENÁ VEJCE

4natvrdo uvařená vejce, 1syrové vejce na obalení, 1lžička pálivé papriky, citeronová kura, sůl, olej, hladká mouka a strouhanka.

V míse promíchejte hladkou mouku s paprikou. v další míse našlehejte vejce společně s kůrou a solí, v pánvi rozehřejte olej a osmažte v něm oloupaná vejce osmažená v trojobalu dozlatova,. Podávejte s pikantní omáčkou nebo domácí majonézou.

 

 

VAŘENÁ VEJCE V MLETÉM MASE

4natvrdo uvařená vejce, 1vejce, hladká mouka, olej, 1/2kg mletého vepřového masa ( krkovice), špetka soli a pepře, strouhanka.

Vařená vejce oloupejte a poprašte hladkou moukou. Následně je obalte v rozšlehaném vejci. Mleté maso osolte, opepřte a rozdělte ho na stejné díly. Každé= vejce obalte v porci masa a nakonec i ve strouhance. Do pekáče nalijte olej a smažte na mírném ohni obalená vejce pozvolna dozlatova. Podávejte s bramborami nebo salátem z rukoly. Anebo obojím.