Recepty na vánoční cukroví
1) Linecké cukroví :
Suroviny :
280 g hladké mouky
210 g másla
1 vejce
citronová kůra
100 g moučkového cukru
marmeláda na potření
Postup :
Na vál nasypeme mouku, cukr a
nastrouhanou citronovou kůru.
Uděláme důlek a do něj rozklepneme
vejce. Důlek zakryjeme na kousky
nakrájeným máslem. Vše zpracujeme v
těsto.
Pak těsto rozválíme na sílu stébla a
vykrajujeme různé tvary. Po upečení
tvary slepujeme marmeládou nebo
Nutellou.
2) Vanilkové rohlíčky :
suroviny :
250 g hladké mouky
200 g másla
100 g vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
vanilkový cukr
postup :
Ze všech surovin vytvoříme těsto a dáme
ho na chvíli odpočinout v sáčku do lednice.
Přes mlýnek na maso s nástavcem vytváříme
rohlíčky (těsto protlačujeme přes nástavec a
nožem oddělujeme jednotlivé kousky, jde to
velice rychle). Cukroví upečeme dorůžova na
plechu vyloženém papírem na pečení. Ihned
po upečení rohlíčky opatrně obalíme v cukru.
3) Pracny
suroviny :
cukr moučka
0,5 ks citronu
100 g hera
700 g polohrubé mouky
2 ks mletý hřebíček
200 g vlašské ořechy
240 g cukr moučka
0,5 lžičky mletá skořice
4 lžičky kakaa
400 g másla
postup :
Těsto můžeme připravit i z poloviční
dávky. Ořechy na jemno umeleme.
Heru a máslo necháme trochu povolit,
aby šla dobře propracovat.
Nastrouháme citronovou kůru.
Do hlubší mísy vsypeme všechny
přísady a důkladně prohněteme, aby se
nám vše pěkně spojilo. Uděláme dva
válečky a dáme je do chladna, aby
těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší
je ale do druhého dne.
Vychladlé těsto si rozkrájíme na malé
kostičky, které vmačkáváme do
formiček. Pracny pečeme v předehřáté
troubě při 170 °C asi 12 - 15 minut.
Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak,
že lehce prstem zkusíme promáčknout.
Pokud se již nepropadají, vyndáme je a
vyklepáváme z formiček. Pracny
skladujeme v chladné místnosti, aby
byly křehké.
Kdo má rád, může při dávání na mísu s
pracnami pocukrovat moučkovým
cukrem.