Jdi na obsah Jdi na menu

Článek Hrušecké okénko 1/2017

13. 1. 2017

Hrušky pro Hrušky

Ovocné stromy vždy do venkovských sídel patřily a patří i dnes. Poskytují nejen ovoce, ale i životní prostor a možnost obživy mnoha živočichům, snižují prašnost i hlučnost a obecně zlepšují kvalitu vzduchu, v létě poskytují stín a odpařovanou vodou snižují teplotu okolí.

V poslední době se začalo i u nás v obci blýskat na lepší časy. Před domy se opět ovocné stromy vrací, většinou, symbolicky hrušně, když už žijeme v Hruškách.

Věřím, že je to první krok. Název obce sám vybízí, abychom se ho chytli a využili ho. Tak jako Bílovice, Valtice a mnohé jiné obce se prohlašují městy vína, Hustopeče městem mandloní, Židlochovice městem meruněk, Ivančice pro změnu žijí chřestem. Hrušky by měly využít ke své propagaci právě hrušně, jejich plody a výrobky z nich, pochopitelně ve spojení s vinařstvím, kulturou.

Je to běh na dlouhou trať, ale i jinde začínali od nuly. Proto bych rád dal dohromady všechny schopné a ochotné lidi, kteří by s touto aktivitou pomohli. Záběr aktivit může být velmi široký. Uspořádání podzimní výstavy zahradnických výpěstků, odborné besedy, kuchařské či cukrářské přehlídky pochoutek z ovoce, degustace pálenek, práce na zlepšení životního prostředí v obci a jejím okolí, zejména pak obnově ovocných alejí v okolí Hrušek a péče o ně, časem snad i výsadba sadu s genofondem starých odrůd hrušní.

Škála činností je široká, stejně tak široké je potřeba lidí, kteří by pomohli. Nejde jen o zkušené ovocnáře, zahradníky a pěstitele, ale i lidi, kteří rozumí účetnictví, tvorbě webových prezentací, zkrátka o kohokoliv kdo je ochoten pomoci