Jdi na obsah Jdi na menu

(Nejen) moje včelaření

Něco málo o nás

Naše včelařství se nachází na úpatí Bílých Karpat v jedné malé, ale hezké moravské vesničce.Včelařením se zabýváme dvacet let. V současnosti obhospodařujeme 60 včelstev na dvou včelnicích. Jsou pojmenovány - Včelnice - Zahrada...30 včelstev a Včelnice  - Les...30 včelstev. Jsme v nadmořské výšce 248 metrů, lesní včelnice ještě nějaký ten metr navíc.

 

Díky tomuto rozložení se můžeme těšit jak  z druhových tak smíšených medů, obzvlášť, když na Včelnici -Zahrada pěstuji několik set metrů čtverečních včelařsky významných rostlin, nejčastěji svazenku vratičolistou. Navíc jsou obě včelnice v objetí lesů (ta lesní v ještě pevnějším :-)) Takže když to včelky všechno nějak pěkně smíchají dohromady (a že ony to umí), tak se člověk nestačí divit, co vše příroda dokáže.

 

Pár obrázků z našeho včelařství si můžete prohlédnout v rubrice Fotoalbum.

 

Budeme rádi, když nás zde budete navštěvovat, případně Vám budeme moci prostřednictvím našich včelek posloužit.

Hodnocení uplynulého roku

Ohlédnu - li se za rokem 2016, tak jsme zhruba na 3/4 výtěžnosti minulého roku, co se medu týče.

 

Jaro - bylo poznamenané mrazíky, které zlikvidovaly květy ovocných stromů (a tím i pozdější úrodu ovoce). Včelky stihly tuto snůšku využit částečně, pomohla též pampeliška.

 

Léto - díky svazence včelky cosi nasbíraly , něco málo daly i lípy. Pak jsme už marně vyhlíželi medovici, která ovšem v minulém roce 2015 byla hojná a medovicového medu bylo opravdu hodně.

 

Včelařský rok 2016/2017

podletí 2016

S  vědomím důležitosti tohoto období jsme přistoupili k přípravě včelstev pro příští rok.

 

Krmení - zahájeno 10.8.2016 a dokončeno 30. 8. 2016 v osmi dávkách tedy po dvou až třech dnech (nutno dát včelám čas vybrat a zpracovat).

Krmení provádím cukerným roztokem 3 : 2 (cukr krystal:voda). Podávám včelám do horního prázdného nástavku přímo na loučky v pětilitrových sklenicích. Včelky mají za dva dny vše vybráno a můžeme dávat znovu.

Včelky jsme zakrmili do konce srpna. Co nedala příroda, toho se naši miláčci dočkali od nás. Na zimu jsme je zásobili 900 kg cukru. Následovala kontrola stavu zásob na zimu. 

 

Nutné je také nasazení česnových vložek, tyto brání především proti vniknutí hlodavců a jiné nežádoucí havěti do úlů.

 

podzim

Proběhlo povinné léčení, ale toto zasahuje do více včelařských období např. kyselina mravenčí v průběhu roku, v říjnu pak fumigace a na konci listopadu aerosol.

 

Vosk už je vytaven. Není žádoucí skladovat jakékoliv souše, proto takové rámky jdou u nás ihned do vřelé vody a pak do nádob. Je pro mě výhodnější nořit celé rámky do horké vodní lázně, nic nemusím ořezávat a rámky tak ponořením do vřelé vody taky zdezinfikuji. Samozřejmě vyřezávám trubčinu v průběhu léta ze stavebních rámků (s vyřezáváním není problém, nemají drátek) - zdroj vosku a eliminace varroa.

 

Orba pole, kde bude příští rok naseta svazenka, skvělý to zdroj nektaru a také pylu.

 

zima

Nyní se ozývá z naší dílny 'tukání, to už chystáme rámky na příští sezonu. Nelze zahálet, musíme připravit na 800 rámků!

 

Navštěvuji včelnice 1-2 krát týdně a občas poslouchám česnem, co se zevnitř ozývá. Chladnější počasí ted'  v zimě včelám evidentně svědčí, možná by to chtělo ještě i tu sněhovou pokrývku. V porovnání  s minulým prosincem sněhu zatím moc není. (viz Fotoalbum)

Sleduji, zda do včelstev nevniknul nezvaný host (myš, rejsek) apod.

 

Leden 2017

 

Dne 14.1. jsem odebral zimní měl k vyšetření na varroázu a mor včelího plodu. 

 

Také výroba rámků je v plném proudu, spíše už se přehoupla do druhé poloviny. Nasbíjené jsou všechny, zbývá nadrátkovat asi ještě 250 kusů.

 

Velmi důležité je studium a rozšiřování si včelařských vědomostí. Pročítám časopisy Včelařství, moudré knihy o včelaření a na internetu hltám zkušenosti jiných včelařů. Pár obrázků viz Fotoalbum.

 

Protože až se jaro zeptá...:-)

 

Dnes, 22.1.,  jsem se vracel z prohlídky lesní včelnice a padl mi pohled na úly v zahradě. Bylo těsně nad nulou (+ 1 st. C), slunce se však opíralo do úlů. Na to pár včelek zareagovalo a šlo se podívat ven. Zanedlouho však přišel stín a včelky utíkaly do tepla. Je to však zajímavý pohled, když je leden, sníh, noční teploty až k - 10 st. C a přesto se vyčasilo natolik, že některé včelky mohly na několik minut vykouknout ven. Tuhá zima je v plném proudu, tak doufám, že se s holkami setkám i na jaře. :-)

 

Únor 2017

 

Tak nám napadl nějaký ten sníh. Zatímco se leden prezentoval silnými mrazy, únor zase ukazuje svoji sněhovou sílu. No, uvidíme, jak dlouho mu to vydrží. Včelkám jsem očistil česna, jelikož se na letácích držel nějaký ten sníh. Ne že by si včelky neuměly prodýchat svůj otvor, ale když už tam jsem, proč jim to neulehčit. :-) Viz fotogalerie - Únor bílý...

 

Březen 2017

Tak konečně zase ve včelkách. Kolem 20. března jsem provedl jarní prohlídku, vyměnil dna za čistá, vydezinfikovaná. Sledoval jsem kladení matek, množství zásob, kondici včelstev. Dvě včelstva jsem musel spojit se silnějšími, nejevily se mně v patřičné síle. Jinak po této vcelku tuhé zimě musím říct, že jsou včelky ve špičkové kondici.

Krásně kvetou vrby. Zasadil jsem na včelnicích dalších dvanáct vrb. Je to skvělý zdroj pylu v těchto chladnějších měsících. Mám je v bezprostřední blízkosti včelstev, takže včelky nemusí nikde daleko zalétávat a hledat.

 

Duben 2017

Teploty nedosahovaly moc vysokých hodnot, tak i rozšiřování se o něco opozdilo. Květy ovocných stromů byly opět ohrožovány nízkými ranními teplotami.

 

Květen 2017

Ke konci měsíce jsme provedli první odtáčení. Další následná odtáčení probíhala až do 11.6.2017.  Vzhledem k absenci nektaru v přírodě a suchému a teplému počasí - tedy příhodnému pro medovici - měl med již tmavou barvu.

Červen 2017

Nyní se zabýváme prodejem medu, tvorbou oddělků, sběrem propolisu a zpracováním vosku. Další, tedy druhé odtáčení, chystáme na začátek července.

Fotky z výše uvedených aktivit lze zhlédnout ve fotogalerii.

Červenec 2017

Tento měsíc byl nadprůměrný co se medovicové snůšky týká. Počasí nám vcelku přálo, takže vše probíhalo dle záměru.

Srpen 2017

A to už je měsíc, kdy naše včelky zakrmujeme na zimu. 5. 8. jsme započali a k 28. 8. bylo zakrmeno. Včelky ovšem nespoléhaly pouze na nás, ale také ony startovaly do přírody, aby si donesly zásoby z rostlin, které toto roční období nabízí.

Září 2017

Vyvařování vosku, kontroly uložení zásob, stavu včelstev, která jdou do zimy.

Říjen 2017

Třikrát přeléčení - fumigace včelstev dle předpisu.

Listopad 2017

Přeléčení včelstev pomocí ae vyvíječe.

Prosinec 2017

Včelaření nám přináší povětšinu času radosti, ale občas  nám přináší i vrásky na čele. V polovině tohoto měsíce se naší oblastí přehnal dosti silný vítr, mohu říci, že za svůj život takový nepamatuji. Včelnice na zahradě utrpěla pouze jednu odfouknutou stříšku. Pak jsem šel navštívit lesní včelnici s tím, že pokud to ustála bez problémů ta dolní, snad ani na té horní to nebude tak zlé. Ale chyba lávky. Mimo asi pěti odfouknutých stříšek byly i dva úly shozené ze stojanů. A asi 20 cm od posledního úlu byl vyvrácen obrovský dub. Tento s sebou sebral ještě další tři stromy.  A padaly další stromy...V zemi zůstal po kořenech obrovský kráter. Děkuji Bohu a  našemu patronu svatému Ambroži za jejich pomoc a ochranu. Nechci ani domýšlet co by se stalo, kdyby se vše odehrálo jen o malinký kousíček dále.

Fotky si lze prohlédnout ve Fotoalbu.

 

Přeji všem včelařům, jejich rodinám a všem milovníkům přírody hodně zdraví a krásný a radostný rok 2018!

 

Leden a únor 2018

Tyto dva měsíce se nesly v chladnějším duchu, obzvláště únor, kde noční teploty klesaly až k - 15 stupňům. Sníh také nějaký napadl, ale moc ho nebylo. Vydržel jen díky velmi nízkým teplotám.

V lednu jsme odebrali měl a ta byla odeslána na zjištění varroázy a moru včelího plodu. S potěšení konstatuji, že vyšetření na mor bylo negativní a s hrdostí mohu prohlásit, že v měli ze šedesáti našich včelstev nebyl nalezen jediný roztoč varroa destructor.

V lednu a v únoru jsme ovšem řešili další složitost. Při vichřicích, které potrápily naši oblast v prosinci, začaly na naší lesní včelnici padat stromy - stoleté duby a braly sebou i menší kusy (jak již bylo psáno v prosinci). Celkem tak spadlo 15 stromů, jeden asi 20 cm od posledního úlu. A tak jsme museli z kraje lesa odtěžit ty nejnebezpečnější stromy, které by eventuálně mohly spadnout a zničit naše včelky. Takže se řezalo, štípalo, odváželo...

Březen 2018

Dnes je 4. březen 2018 a vcelku mrazivo. Ale jaro má podle předpovědi počasí dávat o sobě vědět čím dál více. Příští víkend se mají teploty vyšplhat až k 15 stupňům nad nulou, což by znamenalo, že včelky budou moci absolvovat své jarní prolety a my, včelaři, může do včelstev taky nahlédnout a zjistit stav našich vyzimovaných miláčků.

Duben 2018

A bylo teplo, hodně teplo. Včely šly hezky do síly tak jako celá příroda. Vypadalo to, že pokud se nestane nic mimořádného, bude tento rok skvělá snůška medu.

Květen 2018

Bylo i nadále hodně teplé počasí a to se odrazilo i na době prvního vytáčení. Točili jsme již v půlce května - poprvé za 22 let našeho včelaření tak brzy, medu bylo hodně a byl zralý.

Červen 2018

V tomto roce nám zase po několika letech zamedovaly lípy. Mám tím na mysli květ, ne medovici. Lipového medu bylo tento rok skutečně požehnaně. Je zajímavé, jak někteří zákazníci lipový med milují, jiné zase výrazné aroma odradí a počkají si raději další měsíc na med jiný. Ale tisíc lidí, tisíc chutí a zákazník je pro nás vždy na prvním místě a chceme uspokojit jeho požadavky.

Červenec 2018

V tomto měsíci jsme čekali na medovici, ale tato se bohužel ve větší míře nedostavila. Tak z  toho byl med smíšený, kde nějaká ta medovice přece jen byla, ale hojně namíchaná nektary různých květů. Tomu odpovídala i barva posledního medu (viz rubriku Fotoalbum).

Srpen 2018

Tak to už je klasika, kdy běháme s konvemi, sypeme cukr, zaléváme vodou a mícháme a mícháme a zase přeléváme atd...tedy krmíme včelky na zimu cukerným roztokem. Také jsme léčili kyselinou mravenčí.

Září 2018

Zjistili jsme stav zásob uložených na zimu, drobné úpravy kolem úlů a na včelnicích, ale včelky už nějak moc nerušíme, dáváme jim prostor, aby se ladily na zimu.

V průběhu sezony se prodalo hodně medu, ale vzhledem k nadprodukci tohoto roku nám ještě hodně zůstalo, takže teď stále ještě prodáváme.

Také nějaký ten med použijeme na výrobu medoviny, kde využíváme také šťávy z ovoce naší zahrady. Tato medovině dodá zajímavou barvu (viz rubriku Fotoalbum) i příchuť.

 

Říjen 2018

První podzimní přeléčení léčivem MP - 10 je za námi spad nebyl nějak velký. Většinou to bylo v jednotkách na úl, jen asi v pěti úlech v desítkách. Samozřejmě i přesto se musí zodpovědně přistoupit i k dalším dvěma fumigacím a přeléčení aerosolem. Ale to až později.

 

Listopad 2018

Naše práce teď probíhá ve dvou směrech. Jedním je prodej medu a propolisu, druhý směr je dokončení zpracování vosku a zahajujeme přípravu rámků na další sezonu. Potřebujeme jich na 800. Ono to trvá nějakou dobu, než se již použité rámky očistí, nové nasbíjejí, nadrátkují...a čas utíká velmi rychle, takže není na co čekat. Na jaro už pak tolik času nebude. 

Rozvaha pro příští rok

Med

Nejsme kočující včelaři, takže jsme závislí na našich dvou pevných stanovištích a jejich nabídce. V současnosti máme na obou stanovištích shodný počet včelstev a to 30 a 30.

Díky navýšení počtu včelstev nám konečně tento rok zůstává nějaký med i na zimu, kdy zákazníci žádají med velmi intenzivně. Jsme rádi, že jim ho můžeme poskytnout. Věřím, že při zachování stávajícího počtu včelstev budeme mít zimní rezervy i příští rok a budeme moci vyjít lidem vstříc co nejdéle. Snažíme se o produkci různých druhů medu - květový (který i  opět pastujeme), medovicový, smíšený.

Propolis

Získávání propolisu je další oblast, kterou se snažíme lidem nabídnout zdraví od našich včelek. I zde budeme příští rok usilovat o to, aby nezůstal na stěnách úlů, na rámcích či sítech ani kousek nazmar. Samozřejmě v co nejvyšší možné kvalitě.

dscn2289.jpg

Oddělky

Touto formou si doplňujeme stavy včelstev, přebytky nabízíme kolegům - včelařům. Jedná se o 6-ti rámkové oddělky, které zakládáme koncem května respektive začátkem června. Důležitým faktorem je zde i počasí.

Podrobnější informace mohou zájemci obdržet na e mailu: apiara@email.cz nebo na tel. 736 448 326, případně na Facebooku na Robert Zoff nebo Bar Koudy Bard. (viz zde rubrika Kontakty)

 

Prosinec 2018

Ten čas nám ale letí. Je tu poslední měsíc roku 2018, ale my, včelaři rozhodně nezahálíme.

V dílně se naplno pracuje na rámcích. Nedávno jsme dočistili a dezinfikovali použité rámky, teď je zpevňujeme, v případě potřeby drátkujeme a celkově opravujeme. A chystáme se na sbíjení a drátkování rámků nových. Vždyť včelstva toho na jaro něco "spolykají".

Nezahálíme ani venku. 1. prosince jsme provedli aerosol, poté kontrola spadu a očištění podložek. Jednou za dva týdny kontrolujeme poslechem, zda je včelstvo v pořádku. Tentokrát jsme tuto činnost provedli zrovna při čištění podložek.

Nutno podotknout, že spad warroázy byl tento rok u mě velmi nízký. Jednalo se o jednotky, v ojedinělých případech o desítky roztočů na včelstvo. Byly roky, kdy jsem v nejvíce zasažených včelstvech napočítal i stovky!

 

Vánoce na včelnici

Vždy o Vánocích navštěvuji obě včelnice a strávím zde se včelkami nějaký čas v tichém rozjímání. Zamýšlím se nad proběhnuvším rokem, promítám si v hlavě jednotlivé návštěvy v průběhu roku, poděkuji včelkám za vše, co pro mě v tomto roce udělaly a sdělím jim, že se budu přinejmenším stejně snažit i v příštím roce. Také je požádám, abychom i v příštím roce nažívali společně v dobrém duchu a symbióze. 

Možná někomu přijde tento rituál podivný, ale něco na tom je. Jsem přesvědčen, že včelky vnímají myšlenky svého hospodáře, dovedou si je přepracovat do své řeči. Nevěříte? Vyzkoušejte. :-)

 

Přeji  všem milým návštěvníkům našich stránek pohodové a ničím nerušené Vánoce a skvělý rok 2019.

Nechť máme z našich včeliček radost a užitek a ony z nás také! :-)

 

 

Rok 2019

 

Březen

 

Jarní prohlídka a přestěhování včelstev do nových úlů. Všemu ještě předcházela výměna podstavců. Na ně byly použity klasické dřevěné palety. (viz rubrika Fotogalerie). Ještě budou vyměněny i stříšky, ale to až později, je třeba na nich ještě něco doladit.

 

Duben 

 

Kontrola stavu včelstev - zásoby, plodování, síla. Vyčištění a desinfekce den. Všechna včelstva ve skvělé kondici. Na některých diskuzních fórech jsem četl dotazy včelařů, co mají dělat se zimními zásobami, kterých mají hojnost a do toho včely ještě nosí sladinu z peckovin. Přidal jsem se se svým názorem a řekl jim, že mám těchto zásob také dost, ale maximálně jimi včely podněcuji jejich přemísťováním či poškrabáním, v žádném případě je včelám neberu. Při dynamickém rozvoji a silném plodování by jim pak mohly někde chybět.

 

Květen

 

Postupné rozšiřování včelstev, která po vydatné snůšce z peckovin hezky narostla. Problém je však s počasím. Květen se může v tomto roce zatím za sebe jen stydět. Je to většinou chladné počasí prokládané slabšími či silnějšími dešti. To, co měla včelstva uložené po již zmíněných peckovinách, teď v těchto studených dnech spotřebovávají bez náhrady. Ale vůli přírody je nutno respektovat. Právě teď se hodí všechny zásoby, které v úlech jsou. Včely nesmí trpět nedostatkem Tak jak jsem psal v měsíci dubnu, nic jsem včelám z nadbytečných zásob neodebíral a nic jsem tím nepokazil, spíš naopak.

 

Rozšiřování jsem prováděl velmi opatrně. Již několik let nepoužívám žádné záměny nástavků před rozšiřováním  ani při něm. Nepraktikuji ani vkládání nástavků  mezistěn mezi dva nástavky při rozšiřování. U včelstev, která v tuto dobu nedorostla plně na dva nástavky nechávám v těchto dvou nástavcích a vkládám podle síly počet mezistěn. U těch, která dorostla na dva nástavky plně, vložím dospod nástavek se třemi soušemi a sedmi mezistěnami. Při poslední kontrole silnější včelstva už "sídlila" i v tom novém s mezistěnami a stavěla. Některá se držela ještě v tom vyšším plodištním. Jinak medník tradičně odděluji mateří mřížkou, je to pro mě pohodlnější práce při vytáčení či v případě potřeby vyhledávání matky.

 

Kolik nástavklů používám na včelstvo? Včely mám ve 2 - 3 nástavcích (r. m. 39 x 24) a bohatě mně to stačí. Leckdo může namítat, že on má včely ve čtyřech nástavcích  apod. Nepotřebuji, aby mně včely proplodovaly snůšku a stejně mi dají to, co od nich potřebuji. Dvounástavkové včelstvo, tedy 1 plodiště a 1 medník oddělené mateří mřížkou mi dá na pevném stanovišti, když je dobrá snůška, i 30 - 35 kg. Prevencí rojení je u mě tvorba oddělků.

Kolem 20. května zakládám první oddělky.

Zajímal by mě názor Vás, návštěvníků našich stránek případně Vaše zkušenosti. Pište,prosím, do Komentářů nebo na uvedené kontakty.

Květen tohoto roku byl studený a tudíž snůžka v tomto měsíci žádná.

Červen

To bylo trochu jiné kafe, bylo krásně, teplo a med z rámků jen tekl. Byl to med smíšený. Ke konci června prodej první série oddělků.

Červenec

Super počasí pokračovalo, v půli června vytočen med tmavší barvy s příjemnou vůní lípy. Do 10. července prodej zbylých oddělků.

Srpen

Kolem 10. srpna poslední vytáčení, začátek krmení, průběžně léčení.

Září, říjen, listopad

Zběžná kontrola zakrmení, říjnová fumigace.

Prosinec

Přeléčení aerosolem, poslouchání včelstev.

 

Rok 2020

Jaro

Přišlo zhruba v březnu, tudíž v tomto měsíci jsme začali s jarními prohlídkami, kdy se oteplilo na cca 15 stupňů celsia. Přitom jsme zároveň vyměnili dna za čistá, vydezinfikovaná. 

S radostí jsem zjistil, že všechna včelstva přečkala zimu bez úhony.

Pak už jsme sledovali, jak včelstva rostou a ve třetí dubnové dekádě jsme začali s rozšiřováním.

Květen měl tu patřičnou dynamiku a včelstva doslova explodovala, co se růstu týče. Paráda.

Jenže není možno jen tak hledět, jak včelky rostou a nic nedělat. Začali jsme dělat oddělky a zároveň se začalo s chovem matek - počasí nebylo proti.

První med jsme vytočili 20.května - tentokrát byl květový, tedy ovocné stromy, pampeliška, kvetoucí keře

Pak už jsme soustředili pozornost na dvě věci: 

- příprava včelstev na medobraní

- práce s oddělky - podněcování, rozšiřování, značení matek atd...

 

Léto

Samozřejmě, práce s oddělky i další medobraní se přenáší plynule do léta.

Přibyly další oddělky. 

Medobraní číslo 2 připadlo na konec června. Tentokrát to byl med smíšený, kdy lípy se nenechaly zahanbit v kvetení a medovice se v přírodě také objevila.

No a poslední vytáčení už připadlo na začátek srpna, kdy jsme vytočili opět med smíšený s ještě větším podílem medovice než při druhém vytáčení.

 

A pak už jsme začali krmit. Do konce srpna měly včelky zásoby uložené, byly přeléčené kyselinou mravenčí a už byly ponechány svým činnostem, jako doplňování zásob pylu apod.

 

Podzim

V říjnu jsme klasicky přeléčili fumigací - tento rok léčivem MP-10.

Pak už se jednalo o zběžné kontroly včelstev, pohledem na česno, včely už se snažíme moc nevyrušovat, v sezóně si toho užijí ažaž.

Další z důležitých prací bylo vyvařit vosk, jelikož zavíječ voskový nikdy nespí. Takže stovky rámků stažených z medníků a podobně skončily v páře a proměnily se v krásné žluté kotouče vosku.

Zima

Před Vánocemi jsme ještě přeléčili aeroslolem.

No a pak následovalo třídění rámků, staré spálit, dobré upravit, nadrátkovat a připravit na opětovné vložení do úlů po zatavení mezistěn.

Už se těšíme na rok 2021!

Co vy, milí přátelé? :-)