Telecí maso
Telecí maso
-
jatečné maso, maso telat ve staří nejvýše 4 měsíců o hmotností nejvýše 215 kg
-
výživná potravina
Charakteristika a význam:
-
je světlé růžové barvy, jemné vlákniny, s vůni po kyselině mléčné, příjemné chuti
-
má nízký obsah T (libové), proto je lehce stravitelné, uplatňuje se v dietním stravovaní a ve výživě děti
-
má vysokou EH (plnohodnotné B, EH je nižší než u hovězího)
-
má vysokou BH (V- skupina B, ve vnitřnostech - A, D, M - Ca, Fe, Mg) a vyšší obsah vody, rychleji se kazí
Jakost
-
závisí na pohlaví, na krmení
-
nejlepší je 70 kg (4 - 6 týdnu starý), krmené mateřským mlékem
-
děli se na 3 jakostní skupiny:
-
kýta
-
plec, hrudí, pečeně s ledvinou
-
krk, kolena - kližky, nožičky, hlava
Dělení: na půlky, na jednotlivé části
Použití jednotlivých části a tepelné úpravy:
-
kýta - minutky (řízky, medailonky), pečení, dušení, smažení
-
plec - mleté úpravy, dušeni, rizota, ragú
-
ledvina, žebra - pečení, dušení, minutky
-
krk - mleté úpravy (karbanátek), pečení
-
hrudi - pečení, plnění, vaření, zadělávaní, dušení
-
pupek - pečení, plnění, dušení, mleté úpravy
-
kolínka - vaření, dušení, pečení
-
nožičky- vaření, na rosoly
Telecí Droby
mezi telecí droby patří: játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, slezina,
okruží (jsou předžaludky, střeva), brzlík (je růstová žláz