Jdi na obsah Jdi na menu

Telecí maso

16. 2. 2017

Telecí maso

  • jatečné maso, maso telat ve staří nejvýše 4 měsíců o hmotností nejvýše 215 kg

  • výživná potravina

 

Charakteristika a význam:

  • je světlé růžové barvy, jemné vlákniny, s vůni po kyselině mléčné, příjemné chuti

  • má nízký obsah T (libové), proto je lehce stravitelné, uplatňuje se v dietním stravovaní a ve výživě děti

  • má vysokou EH (plnohodnotné B, EH je nižší než u hovězího)

  • má vysokou BH (V- skupina B, ve vnitřnostech - A, D, M - Ca, Fe, Mg) a vyšší obsah vody, rychleji se kazí

 

Jakost

  • závisí na pohlaví, na krmení

  • nejlepší je 70 kg (4 - 6 týdnu starý), krmené mateřským mlékem

  • děli se na 3 jakostní skupiny:

  1. kýta

  2. plec, hrudí, pečeně s ledvinou

  3. krk, kolena - kližky, nožičky, hlava

Dělení: na půlky, na jednotlivé části

 

Použití jednotlivých části a tepelné úpravy:

  • kýta - minutky (řízky, medailonky), pečení, dušení, smažení

  • plec - mleté úpravy, dušeni, rizota, ragú

  • ledvina, žebra - pečení, dušení, minutky

  • krk - mleté úpravy (karbanátek), pečení

  • hrudi - pečení, plnění, vaření, zadělávaní, dušení

  • pupek - pečení, plnění, dušení, mleté úpravy

  • kolínka - vaření, dušení, pečení

  • nožičky- vaření, na rosoly

 

Telecí Droby

mezi telecí droby patří: játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, slezina,
okruží (jsou předžaludky, střeva), brzlík (je růstová žláz