Jdi na obsah Jdi na menu

Kavárny

22. 3. 2017

Kavárny

  • káva se stala společenským nápojem,

  • piti kávy módou a kavárny společenskými středisky

  • zde se scházeli - umělci, politici, podnikatele, studenti, pokroková inteligence

  • byl zde Široký výběr novin, časopisu, tím se umožňovalo rozšiřování vědomosti a kavárny se stali oázou klidu

  • nabízelo se možnost různých společenských her

    • šach

    • byl zde taneční parket a hudba

 

Luxusní kavárny mezinárodních hotelu a kavárny na hl. třídách

  • měli široka nezakryta okna, bohaté osvětlení na stěnách byli Látkové tapety nebo obložení, veliká zrcadla, mramorové stolky, čalouněny nábytek

Současnost

  • současnost přinesla řadu změn do provozu kaváren vzniká jaky si nový typ malých kaváren s pultovým prodejem

    • bistro, Express

  • charakterem zde můžeme zařadit i cukrárny

Typy kaváren

klasická denní kavárna

  • výběr teplých nealkoholických nápojů

  • pokrmy jsou doplňujícím sortimentem

  • můžou se podle poptávky - podávat snídaně, obědy, večeře

  • můžou být v odděle místnosti

  • vybavené pohodlným nábytkem

kavárny s odpoledním a večerním provozem

  • mají společenskou, zábavní charakter

  • navštěvuji mladí lide, kteří si radí večer zatančí

  • velké taneční kavárny bývají na velkých centrech, lázeňských městech

  • hudba bývá živa, popřípadě operní, operetní melodie

Kinokavarny

 

Kavárny s hernami

  • obsluha i nabídka je stižena nedostatkem prostoru a soustředěním hráčů na hru

  • pokrmy a napoje podáváme na malé stolky umístěné na rozích hráčských stolku (jeden stolek pro 2 osoby)

  • povinnosti číšníka jsou rozšířeny o péči o karetní a ostatní hry

  • kontroluje bezvadný stav kulečníkových stolu atd.

  • zajišťuji pomůcky ke hrám

  • vybírají i poplatky

  • číšnici nesměji půjčovat peníze do hry

Servis Kávy

jídelní a nápojový Lístek v kavárnách

  • informujeme hosta o sortimentu a cenách

  • jeje menšího formátu

  • náležitosti jsou stejné jako u restauračního jídelního lístku

 

Sortiment pokrmu

  • v běžných kavárnách nebývá příliš široký studené předkrmy a pokrmy

  • 1 - 2 polévky

  • menší výběr  teplých pokrmů s obvyklými přílohami (přírodní úprava, z hotelových jídel -  dušena masa, vnitřnosti)

  • vaječné pokrmy

  • pokrmy na grilu

  • zapekané tousty

  • velký výběr teplých a studených moučníku

  • zmrzlinové poháry

 

Sortiment nápojů

  • má být co nejširší, kromě několika druhu kávy a čaje nemá chybět

    • mléko a nápoje z mléka

    • horké víno

    • grog

    • punch

    • vinná pěna

    • horká limonáda

    • ovocné nealko nápoje, především ovocné šťávy a speciální limonády

    • sodovka minerální vody

    • mošty

    • zeleninové šťávy

    • lihoviny

    • piva - speciální lahvová piva

    • míšené nápoje

    • ke kávě a čaji se nabízí: mléko, šlehačka, smetana lihoviny, citron, pomeranč, sirupy

 

Doplňkový sortiment

  • trvanlivé pečivo (sladké i slané)

  • výrobky studené kuchyně

  • cukrovinky

  • čokoláda

  • tabákové výrobky