Jdi na obsah Jdi na menu

Článek pro obecní zpravodaj

Kroužek mladých hasičů - jaro 2012
            Do kroužku mladých hasičů docházelo na jaře 2012 celkem 36 žáků, v kategorii mladších jich bylo 22, v kategorii starších 14. Proto jsme mohli postavit 2 družstva v mladší kategorii, tedy koblížky (1-2. třída) a mladší a v 1 družstvo starších žáků. Scházeli jsme se vždy ve středu, a to nejen k tréninku, ale i ke sběru papíru nebo k výsadbě nových stromků.
            Protože vedení Okresní odborné rady mládeže vyhlásilo na letošník rok 1. ročník Okresní ligy mladých hasičů (dále jen OLMH) v požárních útocích, přibyly nám nové závody. Mezi nimi, poprvé v historii, i závod u nás doma v Pomezí. Na jaře 2012 jsme tedy stihli celkem 3 závody OLMH a jarní část hry Plamen, kde se požární útok z této soutěže do OLMH také započítával.
A výsledky?
1. závod OLMH - O Pohár Malé Hané, 12.5.2012 - Jevíčko
Koblížci - v silné konkurenci závodníků ze dvou okresů (Svitavy a Blansko) se neztratili a obsadili celkově slušné 12. místo, v požárním útoku skončili na místě 7.
Mladší - naše největší naděje potvrdila očekávání a soutěž vyhrála. V požárním útoku byli mladší těsně 2. Krásné představení mladších potvrdili v závodě jednotlivců Milan Makovský místem 6. a Zdeněk Pospíšil  místem 4., když mu stupně vítězů utekly o 0,16 s.
Starší - totální výpadek v požárním útoku CTIF nahradili solidním 4. místem v požárním útoku a tak celkově skončili 9.
2. závod OLMH - O pohár starostky obce, 19.5.2012 - Pomezí
Koblížci - ani v Pomezí se zcela neztratili a nakonec se zlepšili až na 9. místo. Do ligy se jim z požárního útoku počítá místo 8.
Mladší - po až absurdní chybě na štafetě jim konečné 3. místo zachránil nejlepší požární útok.
Starší - dobrá štafeta, ale až 6. místo na požárním útoku, to znamenalo konečné místo 5.
Hra PLAMEN 2011/2012 - jarní část + 3. závod OLMH, 25-26.5.2012 - Čistá u Litomyšle
Koblížci - nečekaně udrželi velmi solidní 13. místo po podzimní části, i když se jim vůbec nevyvedl požární útok, kde byli až 16. Kdyby zaběhli v požárním útoku svůj standart, skončili by v první desítce!
Mladší - po podzimu 1 a tak zůstali po celý závod až do úplného konce!!! MISTŘI!!! V požárním útoku opět těsně 2.
Starší - po podzimu 2, na jaře (které máme slabší) podali nesmírně obětavý, poctivý, ale především hrdinský výkon, takže jsme nečekaně udrželi stupně vítězů a odvezli si konečné 3. místo. Při požárním útoku, který nás mohl ještě katapultovat do krajského kola, se zranil Vojta, takže jsme byli až za 10. místo v této disciplíně nakonec vlastně i rádi.
4. závod OLMH - Poličská pohárová soutěž, 16.6.2012 - Polička
Koblížci - jejich výsledný čas v požárním útoku 24,89 s dlouho a hlasitě bušil na stupně vítězů, avšak nakonec stačil "až" na 6. místo do ligy. V ostatních soutěžích by na stupně vítězů stačil!!! Famózní.
Mladší - oba jejich útoky byly jasně nejlepší a výsledný čas 20,51 s se zapsal i do historie závodu.
Zdenda Pospíšil v jednotlivcích zlomil prokletí a časem 16,67 s obsadil krásné 3. místo!!!
Starší - poprvé v historii jsme tuto kategorii obsadili 2 družstvy (doplněna o mladší žáky) a rozhodně nezklamali. Béčko po jediném tréninku obsadilo mezi 21 družstvy celkové 11. místo, Ačko bylo nakonec 6, ale s tím, že se těsně před závodem zranil Koubí a my museli improvizovat, takže závod běželi v takové sestavě úplně poprvé.
A celkové hodnocení za jaro 2012?
Koblížci - v OLHM jsou zatím na skvělém 8. místě a určitě mezi nimi najdeme borce vhodné do doplnění Mladších
Mladší - po generaci mladého Andyho a spol. nám v Pomezí rostou borci pro boj o republiku. Na jaře jim "nevyšel" pouze domácí závod (3. místo!!), jinak vše vyhráli. Neměli na okrese ve své kategorii konkurenci. V OLMH jasně vedou a pokud vyhrají 1.9.2012 i 5.závod OLMH v Kamenci, budou již 2 kola před koncem celkovými vítězi!!!
Starší - ač výsledkově se jim zas tak nedařilo, vložili do soutěží veškerou svoji dovednost, um a hlavně srdce a odměnou jim bylo nečekané 3. místo ve hře Plamen. V závodech OLMH zatím drží 5. místo, ale bronzové umístění je velmi blízko na dohled!
A vyhlídky?
Koblížci - vytváří takovou "přípravku" pro mladší a pokud bude mezi dětmi o hasičský sport zájem, určitě bychom je chtěli udržet. Kde jinde bychom objevili takové talenty, jakými jsou Marek Bukáček, Myšák Pospíšil či Jiřík Makovský.
Mladší - z tohoto "zlatého" kolektivu přechází do starší kategorie 5 borců a přestože nebudou hned vítězit, rozhodně za 2-3roky opět ovládnou celou soutěž a my věříme, že se Pomezí opět zapíše do dějin hasičského sportu jako v roce 2010.
Starší - u této kategorie nás opouští 2 borci - Mondy s Lexou. Starší však letos na jaře ukázali, že v příští sezóně hry Plamen 2012/2013 budeme opět bojovat o účast na krajském kole. Zvláště teď, když jim na záda bude dýchat druhé družstvo, složené převážně z mistrů v kategorii mladších žáků. Krátce řečeno - vláda Andyho přejde ve vládu Bivojovu.
Kdo tvořil zlatou partu? Páťáci - Milošek Hegr, Terezka Hladká, Natálka Jílková, Míňa Makovský a Zdenda Pospíšil, Čtvrťáci - Jirka Háp a Natálka Svobodová, Třeťáčky - Zuzanka Lopourová a Eliška Procházková a Prvňák - Marek Bukáček.
 
            Nakonec bychom chtěli poděkovat všem našim sestrám i bratrům ze sboru za veškerou pomoc při práci s dětmi, našim rodinám za pevné nervy a všem rodičům za pochopení a výpomoc při tréninku i soutěžích, i Vám všem, kteří našim dětem fandíte a držíte palce.
 

Mgr. Jiří Svoboda a Václav Štaud - vedoucí kolektivu mladých hasičů SDH Pomezí