Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZoomText 11

20. 5. 2017

zoomtext-11-ui.jpg

 

Nový ZoomText 11 se zcela novými klávesovými zkratkami

Ty nejdůležitější:

Klíčová klávesa CapsLock

Ctrl+CapsLock+U = uživatelské rozharní (viz obrázek výše)

CapsLock+šipka nahoru / dolů = zvětšování / zmenšování zoomu

CapsLock+C = filtrace barev

CapsLock+Enter = deaktivace - se zachováním barevného zobrazení, tedy při filtraci barev, zachová tuto filtraci

AppReader = CapsLock+Alt+R (read)

Všechny klávesové zkratky v menu ZoomText - Klávesy ZoomTextu

Přečti na pozadí - CapsLock+Ctrl+B - využijeme při čtení např. v Chrome

Ctrl+Alt+Shift+D = detekce kurzoru - v případě, že ZoomText nechce kurzor sledovat

Novinka - skupinové klávesové zkratky CapsLock+mezerník a pak už bez klíčové klávesy příslušné klávesy - použijte při krkolomných klávesových zkratkách 

Děje se kupodivu jen na mém PC: počítač se kousne - oranžová obrazovka smrti (Windows 10) při spuštěném ZoomTextu (může být i deaktivovaný), když dáme u videa full screen zobrazení.

Starší verze ZoomTextu 10.1.88 - v tomto týdnu (15.-20. 5. 2017) nejnovější verze, podporuje Windows 10 - nešlo po únorové nucené aktualizaci kvůli jakémusi problému s licencemi - asi cracknutí.

Doma se ZoomTextem 11 (pod Win10) problém s videem - full screen - spadne do oranžové obrazovky smrti - nepomáhá ani deaktivace ZoomTextu CapsLock+Enter - chcete-li sledovat fullscreenově (na celé obrazovce) video, je třeba zcela VYPNOUT ZOOMText!!! Problém ovšem zdá se je jen na mém počítači.

ZoomText přechází pod firmu VFO Group, přešla tam celá firma AiSquared - spojila se tím s Freedom Scientific (JAWS, Magic). ZoomText byl vybrán na úkor Magicu, který zřejmě verzí 13 končí, jako software, který ve verzi Fusion nahradí Window Eyes a bude kompatibilní - synchronizovaný jako ZoomText 12 + JAWS 18 - licence bude zřejmě pro ZoomText, JAWS a ZoomText Fusion.

Stále jak u ZoomTextu ver. 10.1, tak i 11 přetrvává problém se zápisem znaků Alt+numerická hodnota a také problémy s čtením některých českých znaků na určitých místech v textu - ř č Č.

Mám též problém se stabilitou ZoomTextu 10.1 pod Windows 7 - cca po 2 hod. někdy méně často se začne kousat - zpomalí se, event. zcela ihned kousne, musí se natvrdo vypnout počítač. Veškeré snahy o nápravu přes support AiSquared zatím marné. Přesto je ZoomText 10.1 rychlejší při práci ve FineReaderu 12 než Magic - velmi pomalý v zobrazování.

8. 6. 2017 byla ohlášena nový update ZoomTextu 

verze: 11.3.12.410
 
popis / novinky:
oprava nestability ZT
přidány 4 nové jazyky - Maďarština, Italština, Rumunština a Ruština
 
Mně se po instalaci ve Win7 (na pracovišti) začal projevovat problém s kolizí s jakousi knihovnou C++ FineReader kontra ZoomText. Projevuje se teď tak, že ZoomText je perfektně stabilní (až na jednu situaci, kdy spadl), ale po dvou hodinách práce mi začne tuhnout FineReader, případně spadne a nahlásí výše uvedený problém (Double internal error C++) - končí to tím, že je potřeba AFR 12 shodit - Ukončit ve Správci úloh. Pokud jen zatuhuje, zpomaluje se odezva z klávesnice a zobrazení, tak stačí AFR 12 restartovat - nikoli počítač. 
Ke stažení je na adrese 
 
 

Z mé domácí verze  11.2.85.410 se zatím nedá přes uživatelské rozhraní (menu ZoomText - Spravovat licenci - Hledej aktualizace) stáhnout 

Problém už řeším přes firmu Spektra - posléze u AiSquared.

Jak hlásit problémy:

uvést všechny verze a Otevři uživatelské rozhraní ZT11 a otevři menu Zoomtext / Podpora Zoomtextu / Nahlásit problém. Zde nic nevyplňuj, jen dole stiskni tlačítko “Zobrazit soubory”. Otevře se ti zip archiv s log soubory a uloží se na plochu. Okno zip archivu zavři a tento ZIP archiv uložený na ploše prosím pošli emailem. 

Dobrá zpráva na konec

V dalším upgradu bude konečně odstraněno či zlepšeno čtení v AppReaderu (špatné čtení české diakritiky - záleží na OS - ve Win10 čet špatně jen ř, ve Win7 i některé další hlásky - dělal pomlky) a podařilo se prý také odstranit problém s psaním znaků přes Alt+Num hodnoty.

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář