Jdi na obsah Jdi na menu
 


Update ZoomTextu na verzi 11.5 pro Windows 10, 8.1 a 7

9. 8. 2017

Vydáno srpen 2017

Poznámka: Tato aktualizace se týká verze 11 ZoomText Lupa, ZoomText Lupa / Reader a ZoomText Fusion.

1. Výkon funkce Vyhledávač (CapsLock+Ctrl+F nebo na panelu Nástroje) se zlepšil u všech podporovaných aplikací
ZoomText nyní začíná a pracuje s vyšší rychlostí a spolehlivostí ve všech podporovaných aplikacích, včetně rychlejších výsledků vyhledávání a rychlejšího přepínání mezi režimy Zobrazení stránky a Zobrazení seznamu.

(mně se zatím nedaří v tomto vyhledávači zobrazovat nic v rozbalovacím seznamu Prvky stránky - ??? pokoušel jsem se o to v Chrome 60 32bit, Acrobat Readeru a Wordu 2013 - tam se aktivoval až na druhý pokus se stejnými výsledkem, který je na obrazovce - slovo z dokumentu však vyhledal - jde mi o Prvky stránky)

nastroj-vyhledavac.jpg

Z Nápovědy - co je Vyhledávač (Finder): 

  • Vyhledávač. Spustí Vyhledávač ZoomTextu, který vám umožňuje rychle prohledávat a procházet dokumenty, webové stránky a e-maily, pohybovat se v nich a číst je. 

2. Výkonnost aplikace AppReader se zlepšila v aplikaci Microsoft Outlook
Při čtení e-mailu v aplikaci Microsoft Outlook 2013 nebo 2016 by určité typy textů mohly způsobit, že aplikace AppReader dlouho zmrazí, někdy vyžaduje, aby se uživatel odhlásil a vrátil zpět do systému Windows. Tento problém byl opraven.

(moje zkušenost z jara 2017, kdy tu tuším ještě stále byla ZX 10.1 je, že se ZX s MS Outlookem zcela nesnášely, docházelo k zatuhnutí PC, proto jsem přešel na Thunderbird, který však zatím nebyl podporován čtením, ale zdá se, že podpora přijde - viz dále)

3. Výkonnost aplikace AppReader vylepšená v aplikaci Mozilla Firefox
Funkce AppReader ZoomTextu nyní spouští a pracuje spolehlivěji ve webovém prohlížeči Mozilla Firefox. Všechny režimy čtení aplikace AppReader mohou být použity, včetně aplikace App View (Aplikační zobrazení), Text View (Textové zobrazení) a nástroje Speak It (Řekni to). K dispozici jsou také skimming (rychlé přečtení) a čtení textu podle slov, řádku, věty a odstavce.

(K vyzkoušení těchto funkcí - pokud neznáte, nastudujte z Nápovědy Režimy čtení v AppReaderu (CapsLock+Alt+R):

  • Aplikační zobrazení čte přímo ve zdrojové aplikaci. Zobrazení aplikace a dokumentu se nemění, takže spuštění a ukončení AppReaderu probíhá hladce. Aplikační zobrazení je ideální pro uživatele, kteří chtějí, aby čtení nenarušovalo práci v aplikaci , nebo kteří nepotřebují funkce kontrastního zobrazení textu dostupné v Textovém zobrazení.
  • Textové zobrazení AppReaderu je speciální prostředí pro čtení, ve kterém je text přeformátován pro snadnější čtení. Text je buď zobrazován v režimu Telegraf, kdy jediný řádek vodorovně roluje, nebo je v režimu Titulky zalomen ve více řádcích. V obou režimech si můžete nastavit typ písma, kontrastní barvy, zvýraznění čteného slova a úroveň zvětšení. Textové zobrazení je ideální pro uživatele, kteří chtějí číst zrakem a požadují výrazné a kontrastní prostředí pro čtení. O prostředí Textového zobrazení se více dozvíte v tématu Prostředí Textového zobrazení.
  • Nástroj ŘekniTo čte oblast obrazovky označenou kliknutím a tažením myši. Může být přečten jakýkoli text, který je viditelný na obrazovce, i když není v aktivním programu. Nástroj ŘekniTo je ideální pro čtení nahodilých bloků textu s jednoduchým ovládáním myší.  

Není mi úplně jasná funkce skimming a nemám momentálně nainstalovanou Mozillu FireFox - problémem u tohoto prohlížeče je velmi častá aktualizace, která s sebou občas přináší i nekompatibilitu se ZoomTextem a dalšími asistivními aplikacemi).

4. Aplikace AppReader se nyní ukončí správně bez zbytkového čtení
Když opustíte aplikaci AppReader, někdy ZoomText začne znovu číst stejný dokument. Tento problém byl opraven.

(tuto zkušenost jsem nikdy nezaznamenal, spíš byl problém s tím, že jsem dal aktivovat AppREader, ale de facto se nespustil a nedal se zrušit Esc - dlouho to trvalo).

5. Podpora nástrojů pro čtení programu ZoomText obnovených v Chrome 60
Čtecí nástroje ZoomText nefungovaly v Chromu 59. Podpora nástrojů pro čtení aplikace ZoomText byla v Chromu 60 obnovena.

(Moje poznámka - opravdu čte, ale např. ve Facebooku si rozhodně AppReader nenechá poručit, odkud začne číst!!!)

6. Vylepšená stabilita v aplikaci Microsoft PowerPoint 2016
Byla opravena chyba, která způsobila pád aplikace Microsoft PowerPoint 2016 po spuštění pouze po několika minutách.

(nemám zatím zkušenost ...)

7. Zdokonalená podpora aplikací
Java Byla opravena závada v podpoře aplikací Java aplikace ZoomText. Tato oprava by měla zlepšit kompatibilitu v různých aplikacích Java.

(znamená to, že by ZoomText mohl mluvit a dobře fungovat = sledovat editační kurzor i v Open/Libre Office?)

8. GeoSmoothing nyní podporuje Mozilla Thunderbird
GeoSmoothing aplikace ZoomText nyní pracuje v e-mailové aplikaci Mozilla Thunderbird, která poskytuje zvětšený text a grafiku, která jsou snadno čitelná a přehledná. 

(vůbec jsem nezaznamenal změnu, ale možné to je ...)

9. Uložit jako výchozí nyní pracuje v ZoomText Lupa
Při spuštění ZoomText Lupa se pokusy uložit změny do výchozího konfiguračního souboru programu ZoomText selhaly. Tento problém byl opraven.

10. Průvodce aktualizací ZoomText je nyní rychlejší a spolehlivější
Průvodce aktualizací programu ZoomText byl vylepšen a nyní poskytuje rychlejší stahování aktualizací programu ZoomText. Průvodce aktualizací zkontroluje dostupné aktualizace a ujistěte se, že instalace aplikace ZoomText je aktuální s nejnovějšími vylepšeními a opravami. Průvodce aktualizací můžete spustit ručně kdykoliv a nakonfigurovat průvodce tak, aby se spustil automaticky při každém spuštění programu ZoomText. Chcete-li spustit průvodce aktualizací ručně, zvolte ZoomText (menu)> Správa licence> Kontrola aktualizací. Chcete-li konfigurovat průvodce automatickým spuštěním, zvolte ZoomText (menu)> Předvolby> Program a zaškrtněte políčko Kontrolovat aktualizace online při spuštění programu ZoomText.

(ano tento problém jsem zaznamenal ve verzi ZX 11.4, kdy se nedařilo stahovat právě tuto aktuální verzi ZX 11.5 - stahování se zastavilo v jedné třetině při všech pokusech, ale dalo se to obejít tak, že jsem si stahl update a nainstaloval jsem ho přes stávající ZoomText - nemusíte se bát, nehrozí ztráta licenční značky - značku odebírejte jen při odinstalaci, např. downgrade - přechodu na nižší verzi, pokud se objeví nějaká další závažná chyba, která Vám při používání ZoomTextu vadí.)

11. Lokalizace přidaná do hebrejštiny a japonštiny
Tato verze přidává hebrejštinu a japonštinu do lokalizací, které jsou nyní k dispozici v programu ZoomText 11. Kompletní seznam lokalizací nyní obsahuje: čeština, dánština, holandština, finština, francouzština, němčina, hebrejština, maďarština, islandština, italština, japonština , Norština, polština, ruština, rumunština, slovenština, španělština, švédština, anglická angličtina a americké angličtiny.

(úžasné!!! zvláště pro studenty třeba bohoslovectví - budou si moci číst hebrejské texty v originále, doufám, že na mě nebudou chcít, abych je digitalizoval!!! :) )

12. Upřesnění lokalizací programu ZoomText Kombinace
problémů s překladem jazyka byla vyřešena v lokalizovaných verzích programu ZoomText. Tyto problémy zahrnují vylepšení rozložení dialogových oken a přístupových klíčů a potíže s ovládacími prvky, které nejsou správně rozmístěny.

(nemám zkušenost ...)

13. ZoomText se nyní po přepnutí jazyka uživatelského rozhraní restartuje správně
Při přepnutí jazyka uživatelského rozhraní ZoomText (v dialogovém okně Předvolby) se po restartu programu ZoomText nezobrazí panel nástrojů ZoomText. Tento problém byl opraven.

(nemám zkušenost ...)

14. Rychlé ukončení a restart ZoomText a Fusion jsou nyní stabilní
Opuštění a restartování aplikace ZoomText Fusion příliš rychle by někdy způsobilo selhání programu. Tento problém byl opraven.

(stále ale přetrvává problém s ukončováním ZX ve Win7, pokud dám ukončit Windows a zapomenu před tím vypnout ZX - Windows se ptá, zda si má vynutit ukončení ZX - naštěstí se takto ZX nic nestává, ale ... asi by to vylepšeno mohlo být. Ve Windows 10 s tím problém většinou není.)

 

NÁSLEDUJÍCÍ POLOŽKY POUŽÍVEJÍ POUZE PRO FUSION 11 (ZoomText+bývalý WinEyes, resp. aktuálně s JAWS)

(nemám tuto verzi, takže se omezím jen na překlad)

1. Název ikony Fusion desktop zkrácený na "Fusion 11". [Platí pouze pro Fusion 11]
Pokud je nainstalována aplikace Fusion 11, na ploše systému Windows se zobrazí ikony programu Fusion, ZoomText a JAWS. Chcete-li ikonu Fusion lépe odlišit od ikony ZoomText 11, název ikony byl zkrácen z "ZoomText Fusion 11" na "Fusion 11".

2. Tlačítka Echo jsou nyní funkční při spuštění funkce Fusion. [Pouze platí pro Fusion 11]
Při spouštění Fusion 11 tlačítka Keyboard (Klávesnice), Mouse (Myš) a Výmluvnost na kartě Reader nyní ovládají odpovídající funkce v JAWS.

3. Nová nabídka pro výběr rozložení klávesových zkratek pro stolní počítače a notebooky. [platí pouze pro Fusion 11]
Při spuštění Fusion 11 se v podnabídce "Rozložení klávesových zkratek" nachází v nabídce ZoomText možnost současně přepínat klávesové zkratky ZoomText a JAWS mezi jejich rozloženími pro stolní počítače a notebooky. To zajišťuje, že klávesové zkratky ZoomText a JAWS pracují ve stejném režimu rozložení, čímž eliminují konflikty, které by jinak nastaly.

4. AppReader nyní mluví pomocí hlasů JAWS. [Pouze platí pro Fusion 11]
Při spuštění aplikace Fusion 11 AppReader nyní čte pomocí hlasových nastavení JAWS.

5. Příkaz Toggle Default Settings (Cílové výchozí nastavení) nyní pracuje ve složce Fusion 11. [Pouze platí pro Fusion 11]
Příkazy Toggle Default Settings v JAWS jsou nyní plně podporovány ve Fusion 11. To vám umožňuje přepínat mezi přizpůsobenými nastaveními a výchozím továrním nastavením pro všechny ZoomText a JAWS Nastavení. Přepínání mezi personalizovanými nastaveními a výchozím nastavením z výroby se provádí pomocí příkazu ToggleDefaultSettings: INSERT + MEZERNÍK, Z. Můžete také přinutit Fusion k spuštění s výchozím továrním nastavení Fusion z příkazového řádku otevřením příkazového okna Windows Run zadáním příkazu FUSION / DEFAULT a stiskněte klávesu Enter.

6. Nastavení hlasu ZoomText a JAWS jsou nyní spolehlivě synchronizovány. [Pouze platí pro Fusion 11]
Když spustíte Fusion 11 a použijete příkaz JAWS Toggle Speech, stav tlačítka ZoomText Voice se vysune ze synchronizace a zobrazí nesprávný stav. Tento problém byl opraven.

7. Nabídka ZoomText je nyní správně oznámena. [Pouze platí pro Fusion 11]
Při navigaci do nabídky ZoomText byla nabídka oznámena jako tlačítko spíše než tlačítko nabídky aplikace. Menu ZoomText je nyní oznámeno jako "tlačítko nabídky aplikace ZoomText".

8. Instalace starší verze Fusion 11 na novější verzi programu ZoomText 11 nyní funguje. [Platí pouze pro Fusion 11]
Při instalaci Fusion 11, pokud byla již v systému nainstalována novější verze programu ZoomText 11, bude instalace Fusion 11 zablokována. Tento problém byl opraven.

9. Vlastní možnosti nastavení jsou nyní správně použity v instalaci Fusion 11. [Platí pouze pro Fusion 11]
Při spuštění instalace Fusion 11 a výběru možností vlastní instalace nebyly při instalaci aplikací Fusion při spuštění a při přihlašovací obrazovce zrušena volba. V důsledku toho byl program ZoomText automaticky spuštěn při spuštění systému Windows a na obrazovce přihlášení. Tento problém byl opraven.

10. Oprava pro vylepšení slov, které nejsou v aplikaci AppReader sledovány. [Pouze platí pro aplikaci Fusion 11]
Při spuštění funkce Fusion 11 a používání funkce AppReader aplikace ZoomText slovo zvýraznění nebylo spolehlivě sledováno mluveným slovem. Tento problém byl opraven.

11. Fix for Fusion 11 spontánně vykládat, když běží Internet Explorer 11 nebo Firefox. [Platí pouze pro Fusion 11]
Při spuštění aplikace Fusion 11, pokud byl spuštěn Internet Explorer 11 nebo Mozilla Firefox, by se Fusion spontánně uvolnila. Tento problém byl opraven.

12. Oprava při selhání při spuštění aplikace AppReader v aplikaci WordPad. [Pouze platí pro Fusion 11]
Při spuštění aplikace AppReader v aplikaci WordPad by systém někdy zmrazil vyžadující nucený restart systému Windows. Tento problém byl opraven.

13. Oprava pro klávesnici nefunguje v přihlašovací obrazovce systému Windows po uplynutí 40 minut demo. [Pouze platí pro Fusion 11]
Když spustíte Fusion 11 v 40minutovém demo režimu, po uplynutí 40minutové lhůty uplynulo používání klávesnice na obrazovce přihlášení systému Windows. Znaky by mohly být zadány v přihlašovacích polích, ale backspace, mazání a další klíče by nefungovaly. Tento problém byl opraven.

14. FS Client Activator nyní zobrazuje produkty společnosti Freedom Scientific. [Platí pouze pro Fusion 11]
Při spouštění aktivátoru Freedom Scientific Client aktivátor nezobrazil seznam aplikací Freedom Scientific nainstalovaných v systému. Tento problém byl opraven.