Jdi na obsah Jdi na menu

Členská schůze SDH Kolešov

12. 3. 2017

Další členská schůze SDH Kolešov se uskutečnila v pátek 10. 3. 2017 v 18,00 hodin v kolešovské hospodě.

Svým způsobem byla jedinečná…

Co se projednávalo?

  • Ocenění mladým hasičům
  • Trvání kroužku mladých hasičů
  • Oslava 130. výročí založení SDH Kolešov

Poprvé, co si pamatuji, Václav Porazík neprosadil svůj názor a byl přehlasován. Šlo o plaketu k poctě kolešovských mladých hasičů, Soptíků, kteří se v letech 2014 – 2016 nemalou měrou zasloužili o propagaci a věhlas nejen našeho SDH, ale i celé obce.

Ten nápad vzešel před časem z jednoho dopisu, který mi přistál v redakční poště: v něm bylo zmíněno, že by si naše děti zasloužily za svoje angažmá v dresu Kolešova i něco víc, než jen občas nějaký balíček se sladkostmi. Proč? Jednoduše proto (a jsem nízký, že se bavím zase jen o penězích…), že se naši mladí hasiči nejen významnou, ale v rámci okresu i kraje zcela nebývalou měrou podíleli na zisku obce ve výši 600.000,- Kč (Bílá stuha v soutěži Vesnice roku) a 80.000,- Kč (1. místo v soutěži Dobrovolní hasiči roku 2016).

Nápad byl takový, že by byla vytvořena jakási deska nebo plaketa, kde by jejich zásluhy byly zmíněny. Ta by pak mohla viset třeba na budově požární zbrojnice.  Oslovil jsem s tímto záměrem starostu SDH Václava Svítila a vytvořil návrh, který na tomto místě představuji:

plaketa---finalni-navrh-kop.jpg

Podle - do té chvíle vedoucího mladých hasičů (v rámci členské schůze na tento post rezignoval) - starosty obce Václava Porazíka, se jedná o nesmysl, blbost a vopičárnu. V diskusi k tomuto tématu vystoupil pan Jiří Paulíček, který obhajoval názor zcela odlišný, a pan Milan Grund, jednatel SDH a opoziční zastupitel Kolešova, který se za starostu obce postavil s tím, že naši mladí v podstatě nepředvedli nic tak zásadního, abychom jim museli „tesat sochy“.

Nakonec se tedy hlasovalo a bylo to rozhodování v Kolešově dlouho nevídané. Pro to plaketu vytvořit hlasovalo 8 členů SDH, proti jich bylo 5.

Kroužek mladých hasičů byl – dočasně – pozastaven na sklonku minulého roku. Tato informace přišla rodičům dětí ve formě SMS a pokud jsou moje informace přesné, pak šlo o rozhodnutí vedoucího kroužku Václava Porazíka. Ani Petr Dřímalka, ani Miloš Ketner o záměru přerušit na zimu schůzky kroužku nevěděli, Vašek s nimi toto rozhodnutí nekonzultoval. Proč byl kroužek pozastaven? Vašek to vysvětlil až na této členské schůzi a argument stál za to: kroužek nemohl fungovat proto, že nebylo v hospodě čím topit, že bylo málo dřeva.

Já říkám, že jde o pseudoargument – Babinec se scházel v budově obecního úřadu, prostory tam zjevně jsou. Jirka Pohlodko mínil, že na dřevo se mohla udělat brigáda, já se domnívám, že by patrně nebyl problém koupit metrák uhlí a topit tak. Navíc si myslím, že leden a únor tohoto roku byly tak bohaté na sníh, že děti nemusely být ani zavřené v nějaké místnosti, na schůzku hasičů si mohly přinést boby nebo saně a jednou necvičit, ale docela obyčejně si hrát. Koulovat se, postavit sněhuláka.

Pokud pak jde o další fungování kroužku, jak už jsem předeslal, Václav Porazík na funkci jeho vedoucího rezignoval. Kroužek bude fungovat dál, pokud bude zájem ze strany dětí a jejich rodičů. Má tak být v nejbližších dnech schůzka, na které by se rozhodlo. Připomínám, že v současnosti zbylo v našem SDH třináct dětí. Podle Věry Porazíkové má smysl, aby kroužek pokračoval, i kdyby těch dětí bylo pouze pět. Bez výhrady souhlasím.

K organizaci oslav 130. výročí našeho SDH navrhl jednatel sboru uspořádat příští členskou schůzi, která by se přípravou této akce podrobně zabývala. S tím se pak hasiči rozešli.

Závěrem si dovolím napsat, že atmosféra mezi hasiči (nejenom mezi nimi, ale i v celé obci) je mírně řečeno napjatá. Není žádným tajemstvím, že starosta obce Václav Porazík do další práce nemá chuť, nakonec se s tím sám ani netají. Obávám se, že čím dál víc vede v Kolešově monolog kůlu v plotě. Je to škoda. Pro Kolešov, pro hasiče, pro Vaška samotného.