Jdi na obsah Jdi na menu

Nejsem vizionář, přesto...

30. 12. 2016

 

Politika je předivo intrik a tahů, na jejichž konci se aktér s překvapením dívá do zrcadla, co že se to z něj stalo.“

Alexandr Mitrofanov

 

Rozhodně nejsem vizionář. Přesto jsem tak trochu předvídal, co se večer 30. prosince 2016 strhne na veřejné schůzi zastupitelstva, a připravil jsem si náhradní řešení. Tím je tento web.

S dnešním dnem skončily Kolešovské střípky. Dosáhl jsem maxima z přiděleného datového prostoru a zastupitelstvo obce Kolešov chce předmětnou situaci řešit až na své lednové schůzi (podotýkám k tomu, že jsem o tom informoval už přede dvěma měsíci).

Nemusí. Je to zkrátka pozdě. Internetové stránky mají smysl v okamžiku, kdy jsou aktualizovány. Pravidelně a čím častěji, tím samozřejmě lépe. Pokud to nejde, zahynou. Příkladem takto skomírajícího webu jsou stránky našeho SDH, které jsem postavil před rokem. Asi slušně, protože nebýt těch, pak by se SDH Kolešov jen těžko dostal do finále soutěže Dobrovolní hasiči roku. Jenomže v okamžiku, kdy do nich vstoupil Vašek Porazík a začal rozhodovat o tom, který článek, které video ano a které ne (říká se tomu cenzura), distancoval jsem se od nich a své mediální angažmá pro SDH jsem ukončil. Sám Václav stránky (soutěž Dobrovolní hasiči roku skončila, svůj úkol tedy splnily...) aktualizoval naposledy 7. 11. 2016.

Kolešovské střípky byly soukromými internetovými stránkami, do nichž jsem si nenechal – téměř - zasahovat. To je pro vedení obce samozřejmě špatně. Přesto byly loajální - pravděpodobně více, než bylo zdrávo. Starosta obce Kolešov i tak na veřejné schůzi zapochyboval o smyslu tohoto webu. S tím, že se na něj dívají dva, možná tři lidi denně.

Což je lež. Jen za posledního čtvrt roku ho pravidelně navštěvovalo více než tři stovky návštěvníků měsíčně, tedy denně v průměru deset lidí (aktuální, živá statistika Kolešovských střípků je ZDE). 

statistika.jpg

Co by ve vsi o necelých sto padesáti obyvatelích pan starosta chtěl?

Následně jsem se dověděl také to, že Kolešovské střípky již neinformují o dění v obci tak, jak tomu bylo dřív. To je sice pravda, ale i tak se za rok 2016 objevilo na zmíněném webu 55 příspěvků - což málo patrně není. I tak jsem o tomto problému - dopředu (konkrétně v červnu 2016) - informoval zastupitelstvo obce e-mailem, z něhož si dovolím citovat:

„…v rámci společnosti Tegamo jsem přešel na směnný provoz, nemám tedy volno každý víkend nebo svátek. Možnost tedy být u všech kolešovských akcí je od roku 2016 výrazně omezená. Už několikrát jsem se pokusil dostat nějaké fotografie nebo krátké vyprávění od lidí, kteří se dané akce, na níž jsem být nemohl, zúčastnili, ale jde víceméně o boj s větrnými mlýny - výjimkou je snad jen rodina Součkova, které za pomoc moc děkuju. Občas paní Paulíčková... na facebookových profilech se ale fotografie z kolešovských akcí pravidelně objevují, není snad problém, abych je dostával do pošty a mohl je (se souhlasem a požehnáním jejich autorů) pro účely Kolešovských střípků nebo kroniky použít.“

Zastupitelstvo obce můj e-mail vzalo na vědomí… jenomže tím to pro všechny zase skončilo. A najednou je nekonečně špatně, požádám-li představitelky Babince, aby mi na půl stránky (tady pro potřeby kroniky) shrnuly za uplynulý rok dění ve spolku.

Podotýkám, že ani starosta SDH, ani velitel JSDH Kolešov (pánové Svítil a Ketner) s tím nejmenší problém neměli a mému požadavku vyhověli.

Oběma pánům děkuji, paní Ivoně Dřímalkové ani Věře Porazíkové nemám zač.

Kolešovské střípky 2017 jsou mým projektem. Bez výše zmíněné loajality, bez skrupulí, budou takové, jak to vidím já.

Pokračuji v něčem, co jsem čtyři roky budoval a evidentně to za starou belu úplně nestálo. Nové stránky budou víc o mých osobních názorech a náhledech a možná o to víc budou o životě v obci, který se poslední dobou výrazně změnil, vypovídající.

Současné vedení obce odvedlo pro Kolešov obdivuhodný kus práce. Bez debaty. Osobně jsem pyšný na to, že jsem se na tom alespoň formou prezentace téhle nesmírné dřiny podílel. Obávám se však, že priority většiny zastupitelstva jsou dnes trochu někde jinde, než jsou jen zájmy obce.

Blíží se komunální volby. Po nás potopa?

Se začátkem roku 2017 se zříkám honoráře 1 500 Kč měsíčně, který je za práci, kterou jsem na starém webu a především na kronice obce dosud odváděl, bídnou almužnou. I ten mi byl nakonec vyčten.

Ještě jednou si dovolím odcitovat z e-mailu, z něhož jsem už jednou citoval:

Kronice obce Kolešov 2015 (zapisoval jsem si to) jsem věnoval do dnešního rána 348 hodin práce. Podotýkám, že nikoli v terénu, ale jenom u počítače. Finanční odměnu, kterou za to dostávám, považuji vzhledem za odvedenou práci, úsilí, čas a energii, které tomu věnuji, za neadekvátní. K tomu samozřejmě patří i ta skutečnost, že likviduju vlastní vybavení (fotoaparát jsem musel pořídit nový, kamera je po čtyřech letech pomalu na odpis, koupil jsem si notebook - a nezbytný software, který si většinou nemohu prostě dovolit ukrást z internetu, musím ho mít legální), platím si internet, platím elektřinu.

Práce na webu Kolešovské střípky a kronice obce mě baví. Nemyslím si, že odvádím mizernou práci, naopak si troufám říci, že odvádím daleko široko bezprecedentně kvalitní žurnalistiku. Jsem přesvědčen o tom, že jak web, který dělám, tak kroniky, které jsem dal dohromady, Kolešovu v nejmenším ostudu nedělají.

Vzhledem k tomu, co jsem popsal výše, však potřebuju pomoci. Potřebuju informace z míst, kam se nedostanu - fotografie, krátká videa. Dneska to v solidní kvalitě umí kdejaký mobilní telefon, já si to následně zpracuju.

Zastupitelstvo obce pak žádám, aby zvážilo výši finančního ohodnocení, kterou za svou práci dostávám.

Ať počítám, jak počítám, vychází mi to na padesát korun na hodinu… za to by nikdo ze zastupitelstva stoprocentně nedělal.

Vítejte na novém webu!