Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celé jméno: George William Bailey

Povolání: herec, učitel

Datum narození: 27.8. 1944

Místo narození: Port Arthur, Texas, USA

Rodinný stav: rozvedený, bývalá manželka Eleanor June Goosby (1966 - 1999)

Děti: dvě

Rodiče: Jessie a James Bailey

 

gw.-bio.jpgAmerický populární herec G. W. Bailey se narodil 27. srpna roku 1944 rodičům Jessie a Jamesovi a vyrůstal v přímořském městečku Port Arthur v Texasu. V mládí navštěvoval střední školu Thomase Jeffersona a poté začal vysokoškolská studia na Lamar University ve městě Beaumont, brzy však přestoupil na Texas Tech University v Lubbocku, kde studoval práva. Studia však nedokončil a rozhodl se pro hereckou kariéru. Během šedesátých let začal pracovat pro místní divadelní společnosti a byl také uměleckým ředitelem Lubbock Theater. Někdy během sedmdesátých let se přestěhoval z Texasu do Kalifornie. Zde získal role v seriálech jako Starsky and Hutch, Charlieho andílci (Charlie´s Angels), St. Elsewhere nebo Chips. Jeho filmový debut byl ve filmu z roku 1975 The Runaway Barge. První větší role přišla s filmem Chucka Norrise Oddíl jedna (A Force of One, 1979). To bylo předtím, než získal roli Luthera Rizza v dnes již kultovním seriálu MASH z lékařského prostředí. Ačkoliv preferuje dramatické role, mezi jeho nejznámější patří kapitán Harris ze série filmů Policejní akademie (Police Academy). Konečně v roce 2005 získal roli poručíka Provenzy v seriálu Closer (The Closer), kterého ztvárňuje i v seriálu Closer - nové případy (Major Crimes). Jeho kariéra, která trvá bezmála čtyři desetiletí je však spjata s plno památnými a rozdílnými rolemi. 

Od roku 1966 byl ženatý s Eleanor June Gootsby, se kterou má dvě děti. Pár se rozvedl v roce 1999.

V roce 1993 se vrátil do Texasu kvůli studiím na zdejší Southwest Texas State University, kde získal bakalářský titul v oboru výtvarného umění a divadla.

Jeho kmotřenka byla diagnostikována na leukémii a G.W. začal pracovat jako dobrovolník pro Sunshine Kids Foundation, nadaci, která podporuje a zajišťuje různé výlety pro mladé trpící rakovinou. V roce 2001 se stal výkonným ředitelem této nadace. 

 

 

Zdroje: www.imdb.com, www.hollywood.com, www.csfd.cz