Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celé jméno: Mary Eileen McDonnell

Povolání: herečka

Datum narození: 28.4. 1952

Místo narození: Wilkes-Barre, Pensylvánie, USA

Rodinný stav: vdaná, manžel Randle Mell od roku 1984

Děti: dcera Olivia, syn Michael

Rodiče: Eileen a John McDonnell

Sourozenci: sestry Jane, Sally, Judith, Jackie, bratr John

 

mary-bio.jpgMary je populární americká filmová, televizní i divadelní herečka, která si v minulosti vysloužila dvě nominace na Oskara. Narodila se 28. dubna roku 1952 v městečku Wilkes-Barre v Pensylvánii rodičům irského původu Eileen a Johnovi McDonnellovým. Vyrůstala však v Ithace ve státě NewYork. Po absolvování státní univerzity Fredonia navštěvovala dramatickou školu a přidala se k divadelní společnosti Long Wharf, kde odstartovala svou obdivuhodnou divadelní kariéru. V roce 1980 získala svou první významnou divadelní cenu Obie Award za hru Still Life. Působila i v produkci na Broadwayi, např. ve hrách Summer and Smoke, The Heidi Chronicles nebo Execution of Justice. 

Po více než dvaceti letech působení v divadle dostala svou průlomovou roli, která ji otevřela dveře do samotného Hollywoodu, a to role po boku Kevina Costnera ve filmu Tanec s vlky (Dances with Wolves), kde ztvárnila bělošskou dívku vychovávanou indiány, "Zaťatá pěst". Za tuto roli získala svou první nominaci na Oskara i Zlatý glóbus. Svou druhou nominace na Oskara i Zlatý glóbus obdržela za roli ve filmu Skutečný život v Belle Reve (Passion Fish), kde ztvárnila May-Alice Culhane, bývalou televizní hvězdu, která je upoutána na invalidní vozík. Mezi další filmové kousky, ve kterých Mary hrála, určitě stojí za zmínku filmy jako Slídilové (Sneakers) s Robertem Redfordem, Den nezávislosti (Independence Day) s Billem Pullmanem a Willem Smithem, Donnie Darko s Jakem Gyllenhaalem nebo Den před krizí (Margin Call) s Kevinem Spaceym.

Do své první větší televizní role byla obsazena v roce 1980 v nekonečném seriálu As The World Turns. Velké televizní role přišly v pozdějších letech, kdy se objevila ve kritiky oceňovaném sci-fi seriálu Battlestar Galactica, kde ztvárnila prezidentku Lauru Roslinovou a konečně role kapitánky Sharon Raydorové v seriálu Closer (The Closer), která následně převzala hlavní roli v navazujícím seriálu Closer - nové případy (Major Crimes).

Od roku 1984 je provdaná za kolegu Randle Mella, se kterým má dvě děti, dceru Olivii Mell a syna Michaela Mella. V současné době Mary žije s manželem v Kalifonii v oblasti Pacific Palisades.

 

 

Zdroje: www.imdb.com, www.csfd.cz, marymcdonnell.org