Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jméno: Raymond Cruz

Povolání: herec

Datum narození: 9.7. 1961

Místo narození: Los Angeles, Kalifornie, USA

 

ray-bio.jpgRaymond je americký herec s mexickými kořeny. Vyrůstal v drsné čtvrti Los Angeles, kde aktivity gangů byly velmi patrné. Těm se však Ray dokázal úspěšně vyhnout. Podle svých slov to byl zájem o americkou literaturu, který mu pomohl vyhnout se gangům. V mládí navštěvoval East Los Angeles College a mluví plynule anglicky i španělsky.

Svůj herecký debut si odbyl v roce 1987 ve filmu Maid to Order. Jeho kariéra však obsahuje širokou škálu filmových i televizních rolí. Z filmů jmenujme například Training Day (Training Day) s Denzelem Washingtonem, Jasné nebezpečí (Clear and Present Danger) s Harrisonem Fordem nebo Spoušť (Havoc) s Anne Hathaway. Nejvíc je však znám pro své role detektiva Julia Sancheze v seriálu The Closer/Closer a navazující Major Crimes/Closer: Nové případy a také drogového dealera Tuca Salamancy, kde byl kritikou velmi oceněn. Za svou roli Julia Sancheze získal také dvakrát cenu Imagen Award. Mezi další seriály, ve kterých hostoval, patří například The X-Files/Akta X, Boomtown/Vzkvétající město, CSI: Miami/Kriminálka Miami, 24/24 hodin.

Kromě filmu se věnuje také divadlu, kde za svůj výkon ve hře Buck získal Drama Critics Award. 

Ray si hodně hlídá své soukromí. Na společenských akcích se zpravidla objevuje bez rodinného doprovodu a nerad mluví s novináři.

 

Zdroje: www.imdb.com, en.wikipedia.org