Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie a současnost školy

http://www.fnol.cz/images/kliniky/7/budova-q2.jpg

Škola při FN Olomouc vznikla v roce 1956. Zpočátku se vyučovalo na oddělení v dnes již neexistující budově Dětské kliniky.  V roce 1976 se škola přemístila do nově postavené budovy Dětské kliniky při FN Olomouc. Výuka se postupně rozšiřovala i na jiná oddělení – oddělení kožní, urologické, ortopedické, chirurgické, ORL, plastické chirurgie. V průběhu posledních let v důsledku ekonomických změn ve FN některá oddělení zanikla.

Koncem školního roku 2004-2005 se součástí školy stalo detašované pracoviště pro předškolní věk  - Dětský stacionář na Mošnerově ulici v Olomouci.

Od roku 2008 dochází pedagogové na detašované pracoviště  Středisko sociální prevence Na Vozovce v Olomouci.

Z důvodu racionalizace došlo od 1. 7. 2016 ke sloučení Základní školy a Mateřské školy logopedické Olomouc a Základní školy a Mateřské školy při Fakultní nemocnici Olomouc.

V současné době se výuka soustřeďuje většinou v budově Dětské kliniky.

Docházíme na oddělení kožní, ortopedické, chirurgické, plastické chirurgie, rehabilitační a detašované pracoviště SSP Na Vozovce v Olomouci.

Škola je dobře vybavena učebnicemi a učebními pomůckami. Ve výuce je využíván výukový software, interaktivní tabule, DVD přehrávače, magnetofony, televize a playstationy. Pro mimoškolní a vzdělávací aktivity škola používá  klubovnu “Sluníčko“, ve které je umístěno domácí kino k hromadné projekci. V areálu DK při FN se nachází okrasný park, kde jsou pořádány zábavné akce pro děti (Dětský den, vystoupení sokolníků, myslivců, kynologického spolku….).

Škola při nemocnici je instituce pro děti se zdravotním znevýhodněním. Žáci jsou vyučováni až 20 hodin týdně. Do výuky jsou zařazovány hospitalizované děti na základě doporučení lékaře. Výuka probíhá individuální formou s přímou i samostatnou prací u lůžka nebo hromadně ve třídách. Pedagog navazuje na učivo kmenové školy.

Žáci krátkodobě hospitalizovaní jsou vyučováni základním předmětům – jazyk český, matematika, cizí jazyk, estetická výchova (podle ŠVP  Základní škola a Mateřská škola při FN Olomouc).

U dlouhodobě hospitalizovaných a vracejících se žáků vyhotovuje pedagog individuální výchovně – vzdělávací plány pro všechny předměty kromě tělesné  výchovy na základě plánů kmenových škol. Škola vyučuje žáky ZŠ, žáky ZŠ praktické podle dokumentů ŠVP.

Po ukončení hospitalizace naše škola zasílá na kmenovou školu osobní záznam žáka s jeho výchovně – vzdělávacími výsledky. U dlouhodobě hospitalizovaných a vracejících se žáků je hodnocení rozšířeno o návrh na klasifikaci jednotlivých předmětů.

 

Způsob vyučování ve škole při nemocnici se liší od výuky na základních školách. Odvíjí se dvěma směry:

 a) směr psychoterapeutický

- citlivý, přátelský, motivující přístup k situacím hospitalizovaného žáka

b) směr výchovně – vzdělávací

- motivující žáka k dosažení lepších výsledů (individuální způsob výuky)

- navazující na učivo kmenové školy

- žák nemusí opakovat ročník, vrací se mezi spolužáky

Zdravotní stav dětí je pro nás základní prioritou, která určuje způsob a možnosti výuky na škole při nemocnici.