Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 2. 2019

Zemřel architekt procesoru Zilog Z8000

Z britských stránek The Register jsem se dozvěděl, že 12.2.2019 zemřel jeden z významných architektů procesorů společnosti Zilog, Dr. Bernard L. Peuto. V letech 1976-1979 navrhl tento architekt 16bitový procesor Zilog Z8000, který byl velkým bratrem osmibitového procesoru Z80 (použitého v první vlně levných mikropočítačů, jako je ZX Spectrum a TRS80), ačkoli hraje hlavní roli sám o sobě. Jako 16bitový procesor řídil několik systémů Unix, včetně systémů od Commodore, Olivetti a Onyx, stejně jako stroje společnosti Zilog System 8000.

Doktor Peuto absolvoval v Paříži a dokončil doktorské studium v ​​Berkeley v letech 1969 a 1974. Do společnosti Zilog nastoupil v roce 1976 a za dalších šest let spravoval 120 komponentních produktů. Vedl design MMU, Z Bus a Z8. V roce 1984 založil společnost ViewTech a v letech 1987 až 1991 vedl grafický tým společnosti SPARC v Sun Microsystems. Později byl členem výkonného výboru Computer History Museum. Doktor Peuto byl před několika lety těžce zraněn na silniční křižovatce v San Francisku.

Procesor Z8000 bohužel nebyl kompatibilní se svým osmibitovým sourozencem. A 14 měsíců po vydání verze Z8000 Motorola uvolnila model 68000, který upevnil pozici produktů Intelu a Motoroly. Zilog nebyl schopen se chopit vedení průmyslu. IBM pomáhala společnosti Intel jako výrobci čipů pro své počítače a z konkurentů pouze společnost Motorola měla skutečné měřítko.

Čip Z8002

Peuto poznamenal: "Byli jsme malá společnost, která učinila spoustu rozhodnutí ohledně modelu Z80, které z něj udělaly radostný úspěch, a nyní jsme byli konfrontováni se dvěma společnostmi, které byly o hodně větší než my."

Spoluzakladatel Ralph Ungermann odešel v roce 1979. Olejový gigant Exxon Corporation, který poskytl první významnou investici při startu v roce 1974, koupil společnost v roce 1982. Podle Federica Faggina, Exxonovo zapojení způsobilo, že společnost Zilog se stala méně přitažlivá pro IBM. "IBM mohla investovat do společnosti Intel, ale ne do Zilogu, kvůli společnosti Exxon," řekl.

Peuto vinil investici společnosti Exxon za demisi společnosti Zilog:

"Exxon nás v podstatě zadusil penězi, v podstatě nám dali příliš mnoho peněz a příliš mnoho směrů, do kterých jsme se pak dostali a v jistém smyslu jsou chvíle, kdy musíte odmítnout a to je velmi těžké udělat, když vám někdo dává dolary. Realita byla taková, že jsme dělali příliš mnoho věcí, protože jsme si to mohli dovolit, jelikož nám na to Exxon dával šek." "To je můj osobní názor." "Slon se stal příliš komplexním."

Captain Zilog

Zde si můžete přečíst historii návrhu čipu Z8000 (požaduje se však bezplatná registrace).

Po bankrotu, akvizicích a dalších nehodách, Zilog a Z80 žijí dál jako dceřiná společnost holandských výrobců polovodičů IXYS®

A co se nyní v Zilogu vyvíjí nového? Ve čtvrtek tohoto týdne oznámil Zilog "nový referenční design modulu IXRD1004. Jde o výkonový dvoufázový digitální kompenzátor účiníku (PFC) ... založený na 8bitovém zesilovači Zilog Z8F6481, který je členem Z8 Encore! XP řady mikrokontrolérů řady F6482."

Vzdálený potomek Z80

Z8 Encore! je dědicem mikrokontroléru Z8, který debutoval v roce 1979 a nabídl zcela odlišnou architekturu než model Z80. Tyto dva procesory však měly velmi podobné instrukční soubory a syntaxi assembleru.

Zilog říká, že nový produkt "poskytuje platformu pro vývoj řady řešení správy napájení, jako jsou nabíječky elektrických vozidel, klimatizační systémy, vysoce výkonné LED osvětlení a svařovací zařízení."

Dobře, dobře, to není něco, co byste hned tak používali. Ale jestli nic jiného, ​​je příjemné vědět, že Zilog ještě stále existuje a vyrábí. Kéž by spousty těch, kdo pamatují začátky této společnosti, mohli říci totéž.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář