Jdi na obsah Jdi na menu

Archiv 2021

Milí přátelé turistiky,
           blíží se konec letošního roku 2021 a můžeme jen říci, že nám opět mnoho možností v rámci  vycházek v přírodě nedal.
Omezovala nás nějaká nařízení, která jsme se snažili dodržovat, přesto se nám podařilo pár pěkných vycházek. Uskutečnili jsme jeden zájezd do Křtin a jeho okolí. Na zájezd  nám přispěla  obec svou dotací na autobus.
V letošním roce se k nám přidalo pár nových seniorů a to je jen dobře, že stále více lidí se snaží dělat něco pro svoje zdraví.
              Budeme se těšit na  další nové zážitky v následujícím roce  2022. K  tomu  Vám přeji hlavně pevné zdraví, pohodu a stále dobrou náladu a pevný krok.
 
Lubomír Soural
 

BluTu - Zhodnocení roku 2021. 

Sedmá sezóna pro příznivce vycházek, výletů i posezení s přáteli nebyla opět zcela podle našich přání, ale i tak jsme si to užili.

Uskutečnili jsme13 společných akcí ( s průměrnou účastí 23), během kterých jsme navštívili 3 rozhledny – Lázek, Dalimilovu rozhlednu a samozřejmě Brusinku, kochali se Rešovskými vodopády, vyšplhali na Trlinu, obdivovali krásu Jeseníků od Přemyslova i um sklářů v muzeu skla v Rapotíně. A taky se jen tak toulali kolem Bludova.

V září jsme uspořádali zájezd do jeskyně Výpustek, Křtin, navštívili jsme pštrosí farmu a Boskovice.

S průměrnou délkou vycházek – 10 km - jsme netrhali žádné kilometrové rekordy, ale o to nám vůbec nejde. Setkávání je pro nás mnohem důležitější a tak si všichni přejme, ať nám nadšení pro naše vycházky vydrží.

Jiřina K.

 

 

 

 

 


 

 


 

 


 

 

BLU TU    - plán vycházek

Září – říjen -  listopad 2021

 

1. 9. 2021        Ramzová – Paprsek – Dalimilova rozhledna – Staré Město ( 14 km)

                        Vlak  Bludov lázně 8.41

15. 9. 2021      Zájezd  - Křtiny, Doubravice, Boskovice  (příloha)

29. 9. 2021      Rapotín – Muzeum skla – Velké Losiny

                        bus Bludov zámek 8.38, vlak ze Špk 9.28 ( vstupné muzeum - senioři 30 Kč)

13.10.2021      Lesnice – Trlina- Velká Polanka – Lesnice ( 9,5 km)

                        Autobus do Špk 8.08 u zámku, ze Špk 8.27

27.10.2021      Kouty nad Desnou – Přemyslov, Kociánov, Loučná nad Desnou  ( 8 km)

                        Autobus Bludov zámek 8.38, vlak ze Špk 9.28

10.11.2021      Kosov, Lupěné, Zábřeh  ( 10 km)

                        Autobus Bludov zámek 8.52, Zábřeh 9.14 ( zóny 11,12,20)

 

Přemyslov

27.10. - 26 účastníků

„Nejkrásnější období je patrně podzim, když má milá shrabuje listí,…“

Možná jste si i vy vzpomněli na tuto starou písničku Ivana Mládka, když jsme procházeli lesem z Koutů přes Přemyslov do Loučné. To byla hra barev, sluníčko, nádherné výhledy do údolí,… Ani na fotkách to není tak krásné jako ve skutečnosti. Prostě jsme se prošli 8 km lehkým terénem a kochali se.

Ivan Mládek končí:

„Nejkrásnější období je patrně podzim, když ze zápraží milé palce držím.

Jdu někam, kde mi nalejí, chvíli se tam, lásko má, zdržím“

A jak jsme končili my?  No přece „ na zdraví“ !

Jiřina K.

Lesnice - Bílé kameny

13.10. - 17 účastníků

Je podzim, tak s větším větrem a občasnými přeháňkami musíme počítat. Tak to bylo i minulou středu. Přesto se našlo 17 nadšenců pro vycházky za každého počasí a absolvovali dle plánu téměř 10 km z Lesnice přes Trlinu ( pořádný „člupek“), Bílé kameny zpět do Lesnice. Určitě nikdo ze zúčastněných nelitoval. Sladká tečka byla tentokrát v nové kavárně v bludovské oranžerii.

Jiřina K.

Velký výlet

15.9.2021

V polovině září došlo na velký výlet. Letos jsme vyrazili do Moravského krasu. První zastávka byla u jeskyně Výpustek. Tato jeskyně patří mezi nejvýznamnější v této oblasti. Má bohatou historii, z velké části spojenou s armádou. Prohlídka začíná v betonovém krytu bývalého záložního velitelského stanoviště vojsk české (dříve československé) armády pro případ válečného konfliktu. Za války zde byla umístěna také německá muniční továrna. Není to tradiční návštěva jeskyně.

Abychom se trochu prošli, byla v plánu vycházka ke Staré Františčině huti a Lesnímu baru. Protože jsme nechtěli jít po silnici, zkrátili jsme trasu. Po prohlídce straré hutě jsme jeli do Křtin. Zde jsme obdivovali barokní kostel Panny Marie z roku 1771, postavený dle projektu slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Je to jeden z nejkrásnějších barokních kostelů. Kousek za kostelem je bývalý zámek. V Zámecké restauraci jsme se posilnili na další cestu.

Poté jsme odjeli do Doubravice nad Svitavou, kde jsme navštívili Pštrosí farmu. Gurmáni si po prohlídce nakoupil v podnikové prodejně. Další přesun byl do Boskovic. Zde je několik zajímavých památek: synagoga a mikve, hraběcí rezidence, židovský obecní dům a radniční věž. Většina výletníků ale zvolila návštěvu cukráren – kaváren.

K úspěšnému průběhu výlety přispělo i příjemné teplé počasí pozdního léta.

jh

Dalimilova rozhledna

1. 9. 2021 – 21 účastníků

Z Ramzové přes Petříkov, Císařskou boudu k Paprsku jsme se trošku zapotili, ale nás jen tak něco nezastaví. Na Paprsku každý dle svého doplnil ztracenou energii a dál už to byla pohoda. Poseděli jsme u nové Dalimilovy rozhledny, někteří vystoupali za 120 Kč nahoru. Bylo sluníčko, ale taky vítr, jak se na Větrov sluší.

Patnáctikilometrovou vycházku jsme zakončili dle zvyku v cukrárně ve Starém Městě.

Jiřina K.

 

Vnoučata vyrazila do škol a tak jsme se my, hlídací babičky a dědové, mohli vydat na letošní nejdelší vycházku.

Vlakem jsme vyjeli na Ramzovou. Dál už ale pěšky. Když jsme zdolali prudký kopec nad Císařskou loukou a odpočinuli si, pokračovali jsme na Paprsek. Po obědě a dalším odpočinku byla už nová Dalimilova rozhledna na Větrově na dohled. Plni elánu po o. jsme vyrazili. Replika historické rozhledny z vrcholu Králického Sněžníku (1899 - 1973) byla otevřena letos v červenci. Rozhledna je vysoká 33,5m. Kopec Větrov (918m n. m.) má přiléhavé jméno. Fičelo tam velmi.

Když jsme obhlédli rozhlednu, vydali jsme se ze strmého kopce do údolí, do Starého Města pod Sněžníkem.

Pěknou podzimní vycházku jsme zakončili v cukrárně s vyhlášenými staroměstskými trubičkami. Domů jsme se vrátili až večer.

jh

 

 

Rozhledna Lázek

18. 8. 2021 – 36 účastníků ( z toho nezjištěný počet dětí)

U rozhledny Lázek jsme už jednou byli a byla zavřená. I dnes po našem příchodu z Cotkytle byla zavřená. Po hodině čekání, strávené občerstvováním, jsme se dočkali otevření a vystoupali na ochoz -  výhled krásný.

Ve Štítech jsme se stavili v Acrobatparku na oběd, kde s takovým počtem strávníků vůbec nepočítali. Proto jsme se trošku zdrželi, než nám všem „uvařili“ a než nám olympijský vítěz Aleš Valenta objednané jídlo a pití donesl. Čekání nám zpříjemnili účastníci soustředění a předvedli nám skoky z můstků do vody.

Jiřina K.

 

Naučná stezka Bludovská stráň s posezením na Brusince

4.8. - 26 účastníků

 

Každoročně procházíme naučnou stezku Bludovská stráň, kterou iniciovali členové Českého svazu ochránců přírody. Letos vycházka padla na 4. srpna. Po předcházejících vedrech již od noci pršelo. Možná se někteří ráno, při pohledu z okna, rozmýšleli. Ale u Oranžerie se nás sešlo hned dvacet.

Vyrazili jsme za drobného deště směr Gryngle, po Příčné a Strání až k nádraží, což je pohodová cesta. Ale odtud jsme museli do kopce až k Brusince.

Tam již bylo všechno připraveno na opékání buřtů. A taky přibylo dalších šest turistů. Až se všichni posilnili, přišla na řadu soutěž, kterou tradičně připravila Jiřka K. U kvízu jsme se výborně pobavili! Děkujeme!

Déšť ustával, chvílemi vykukovalo i sluníčko. Společné posezení se protáhlo do odpoledních hodin. Trochu s předstihem jsme tak pěkně oslavili „13.narozeniny“ naší Stezky.

Jana H.

Rešovské vodopády

21. 7. – 21 účastníků

Na výlet k Rešovským vodopádům jsme se chystali dlouho, ale vzhledem k autobusové dopravě do Tvrdkova jsme to odkládali. V Rýmařově byla totiž nucená téměř hodinu a půl dlouhá přestávka. Čas jsme využili k prohlídce centra Rýmařova ( náměstí s hezkou radnicí, park s výstavou hornin) a ranní kávička se zákuskem taky přišla vhod. Některým zachutnala i zelňačka ( že by „vyprošťovák“ ? ). Z Tvrdkova se šlo krásně pozvolna dolů podél řeky Huntavy k samotným vodopádům – nádhera! Pak nastal sice obtížnější úsek – přelézání kamenů, žebříky, ale měli jsme spoustu času, hezké počasí, tak jsme to všichni zvládli a na vyhlídce řádně oslavili. Odjezd byl z Valšovského dolu, přes Uničov do Šumperka. Cesta z Uničova do Šumperka byla náhradním autobusem ( ČD – výluka) a to byl taky zážitek – projeli jsme podél trati všechny možné i nemožné zastávky vlaku - Libina, Troubelice, Malín,… a po hodině vyhlídkové jízdy jsme dorazili do Šumperka. V Bludově jsme si zasloužili osvěžující „točené“…

Na pěší kilometry nic moc - 10, ale pro mnohé prvovycházka krásnou přírodou kolem Rešovských vodopádů. A ti, co už tam byli, si to rádi zopakovali.

Jiřina K

Z Postřelmova domů

7. 7. 2021 – 23 účastníků ( z toho 2 děti)

Třetí letošní vycházka byla opět jen krátká, pohodová, úměrná vedru, které nás trošku potrápilo. Autobusem jsme se přesunuli do Postřelmova a vyrazili po cyklostezce za hřbitovem. Ochutnali jsme polní hrášek, minuli Šikulův Mlýn, poseděli u nového můstku přes Hraniční strouhu  ( mimochodem místo, kde byl v 19. století zavražděn místní pošťák) a pokračovali do Chromče na zahradu restaurace U obra Drásala. Posezení ve stínu bylo velmi příjemné, protože díky samočepu jsme se mohli řádně občerstvit dle dostatečné nabídky- čepované pivo, nanuky, limonády, káva,… Přibyli i dva další kamarádi, kteří přijeli za námi na kole. Nás pěší Milan odměnil „vrcholovkou“, přestože jsme nebyli na vrcholu. Dobrý, ne? Další část vycházky byla vzhledem k vedru a času na hodinkách dost náročná, ale zvítězili jsme…

Jiřina K.

Ze Šumperka domů

23. 6. – 19 účastníků

Druhá letošní vycházka začala v Šumperku na autobusovém nádraží. Vyrazili jsme směrem k Dolním Studénkám, pak kolem čističky přes Gryngle do Bludova. Trošku jsme si museli cestu prošlápnout vysokou trávou, obilím, překračovat snad stovky malých skákajících žabiček, ale jinak to byla pohodová, poměrně krátká vycházka – 8 km. I tak jsme usoudili, že točené pivečko, kávičku či vychlazenou limonádu si zasloužíme. Následovalo tedy posezení na zahrádce u bývalé cukrárny. Každou etapu musíme zhodnotit, dokud máme vše ještě v paměti!?!

Jiřina K.

 

Ke kostelíčku

9. 6. 2021  - 22 účastníků

Naposledy jsme měli akci 7. 10. 2020 na Brusince. Od té doby jsme se viděli jen občas a to čistě náhodou – pokud jsme se vůbec ( díky rouškám)  poznali. Konečně jsme se dočkali doby, kdy zákeřný vir trochu polevil a my jsme mohli opět vyrazit na společnou vycházku. Na úvodní „štamprličku“ ještě před cestou nás pozvala Magda k sobě na zahradu. Bylo to milé setkání v krásném prostředí. Tak na zdraví všech!!

Najednou se ještě víc oteplilo ( !?! ), ale za chvíli jsme byli v lese a hezky v poklidu došli k ohništi u kostelíčka. Pak už klasika: špekáčky, klobásky – více či méně opečené až černé, něco sladkého, tekutého,… Hlavně jsme si mohli zase poklábosit a navzájem si sdělit, co se komu přihodilo za téměř rok, co jsme se neviděli. Někteří z nás se ještě po návratu do Bludova stavili na sklenici točeného, kávičku či zvěřinový gulášek v restauraci Pod kostelem. Ale taky se pochválit, že jsme se nezapomněli hýbat, smát se a společně užívat krásné dny.

Po 9 kilometrech jen přání, ať nám naše sedmá sezóna vyjde k naší spokojenosti.

Jiřina K.

 

 

 

 


 


 

 

 

 

16.3.2022

Cílem první letošní vycházky byl opravený zámek Třemešek.

Zámek v Třemešku je dnes součástí obce Dolní Studénky. V šestnáctém století ho nechal postavit Jan Bukůvka z Bukůvky. Po rodu Bukůvků patřilo panství Žerotínům. Poslední z nich – Josef Karel – zařídil ve věži zámku hvězdářskou pozorovatelnu.

Ve třicátých letech minulého století se o Třemešek zajímal také podnikatel Jan Baťa. Dnes jsou zde sociální byty, bydlení pro seniory a komunitní centrum.
 

Tentokrát jsme se zajímali my. Vyrazili jsme přes Sudkov a Dolní Studénky. Celou trasu absolvovalo 22 turistů. V kavárně se připojili ještě šumperští a motorizovaní. Celkem nás bylo 30.

 

Po krátkém odpočinku v místní útulné kavárničce jsme si s místním správcem prohlédli celý objekt. Vystoupali jsme až do věžičky, ale hvězdářské vybavení se již dávno ztratilo. Výhledy na všechny strany byly úžasné.

Mail list


Statistiky

Online: 1
Celkem: 276142
Měsíc: 5998
Den: 42