Slovenská kuchyně
Kuchyně
Slovenská kuchyně se relativně podobá české kuchyni
Používá především vepřové a jehněčí maso, mouku, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější jídla patří bryndzové halušky, sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok nebo bryndza. Mezi oblíbené nápoje patří pivo, borovička, slivovice, ale i víno.
Nejtradičnější polévkou na Slovensku je kapustnica.
Oblíbenou součástí slovenské kuchyně jsou tzv. přívarky, které se dají popsat jako více zahuštěné polévky. Například:
- Dýňový přívarek
- Čočkový přívarek
- Fazolový přívarek
Další hlavní jídla -
- Pirohy
- Chľustačky
- Plněné knedlíky
- Bramboráky
- Žemlovka
Typické moučníky jsou štrůdl, žemlovka,záviny, kynuté koláče a buchty, méně často bábovky.