Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 4. 2017

Jaká (tradiční) Australská jídla ochutnat?

Austrálie je známá svým "fusion food", jídlem, které vzniklo smícháním tradicí a přistěhovalectví. Dále si Australané potrpí na grilu a Vegemite. Teď jste si pravděpodobně řekli: "Co je sakra Vegemite?" Vegemite je tmavá slaná hmota, která se vyrábí ze zbylých kvasnic z výroby piva, zeleniny a koření. Tuto "pochoutku" si Australané mažou třeba ke snídani na pečivo. S konzumováním doporučujeme býti opatrní jelikož na podobné jídla pravděpodobně nejste zvyklí.

Skutečně tradičním Australským jídlem je ku příkladu masový koláč s kečupem nebo Chiko rolls, které jsou podobné jarním závitkům. Surf'n'turf je třetí specialitkou, jde o směs masa a mořských plodů podávanou na salátu.

Stejně tak jako v Peru můžete ochutnat morče, v Austrálii se nevyhnete nabídce v podobě klokana, krokodýla či emu. Maso z Emu je velmi zdravé, jelikož není tučné a většinou se podává uzené. Delikatesu v podobě krokodýla najdete spíše vyjímečně, jelikož není tak rozšířená, zatímco klokana najdete na skoro každém menu. Klokani jsou v Austrálii poměrně přemnoženým druhem. Maso nejčastěji najdete v podobě stejku (raw či medium) s přílohou, ale nedoporučujeme po konzumaci koukat na Medvídka Pů, při pohledu na roztomilého klokánka Rooa by jste totiž svůj oběd mohli spatřit podruhé.