Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastější příloha

Rád bych Vám představil recept na domácí hranolky ala McDonald. Určitě víte, co tím myslím. Zvenku křupavé a uvnitř vláčné. Recept jsem převzal z jakéhosi amerického serveru o fast foodech. Je to sice celkem pracné, ale výsledek stojí za to.

Jako první oloupete brambory (lepší jsou moučné) a nakrájíte na tenké hranolky. Můžete ručně, mřížkou nebo WS kráječem a následně je propláchněte.

Na sporák si přichystejte hrnec s vodou a do ní přidejte 2 lžíce octa. Nepřidávejte do vody sůl. Až voda dosáhne varu, přidejte tam hranolky a vařte cca 2 minuty. Tak, aby zlehka změkly, ale nebyly uvařené. Poté je slijte, osušte a nechte vychladnout.

Dalším krokem je předsmažení. Rozpalte si na pánvi olej tak, aby byly hranolky ponořené, kdo má fritézu, tak fritézu (tam je možné je dělat po větších várkách). A vhoďte cca 1 porci hranolek. Lepší je jich dát méně, aby se vám zbytečně neochladil olej. Takto smažte cca 2-3 minuty. Vyndejte na papírovou utěrku, osušte a nechte vychladnout. Takto máte přichystané předsmažené hranolky. Ty je možné dále zpracovat nebo je zamrazit na později, kdybyste jich náhodou udělali moc.

Konečně poslední fáze smažení. Znovu rozpalte olej a smažte po porcích stejným způsobem jako předtím, ale cca 4-5 minut, dokud nezezlátnou a nevytvoří se křupavá kůrčička. Pokud použijete fritézu, můžete už dělat jako běžné předsmažené hranolky ve větší dávce.

Případně kdo je nechce tak mastné, už není nutné je smažit v oleji, ale můžete je také dodělat na plechu s pečícím papírem v troubě při teplotě 200 stupňů. Akorát pečení trvá cca 10 minut.

Na závěr posolit a může se podávat. Budete mít krásné hranolky s kůrčičkou zvenku a uvnitř vláčné. :-)