Jdi na obsah Jdi na menu

O práci

21. 4. 2017

Zde uvádíme část diplomové práce, která se zaobírá výsledky výzkumného šetření. V kvantitativní části byl využit standardizovaný dotazník s názvem: Posouzení povědomí a přijetí diverzity ve zdravotnických zařízeních. Původem je ze Švédska, vytvořen profesorkou Azitou Emami a docentem Jalalem Safipourem v roce 2013. 

Dotazník byl volně přeložen do češtiny. Byl navržen v několika fázích, aby byla zajištěna jeho platnost a spolehlivost. Důležitými oblastmi, na které se dotazník soustředí, jsou: etnická diskriminace na pracovišti; interakce mezi zaměstnanci; stereotypní postoje při práci s lidmi; postoje k pacientům z různého prostředí; komunikační problémy a interakce mezi pacientem a personálem.

Finální dotazník se skládal ze dvou částí. První část zjišťovala převážně demografické údaje. Část druhá se zaměřovala na již výše uvedené oblasti a použita u ní byla technika Likertovy škály. Respondenti měli za úkol na základě stanovených výroků vyjádřit svou míru souhlasu nebo nesouhlasu – od položky „naprosto souhlasím“ po postoj „naprosto nesouhlasím“.

Respondenty k dotazníkovému šetření byli čeští a němečtí nelékařští zdravotníci, konkrétně všeobecné zdravotní sestry, které svou profesi vykonávají bez odborného dohledu.

 

aa.jpeg