Jdi na obsah Jdi na menu

Transkulturní péče

Transkulturní ošetřovatelství můžeme definovat jako praktický a teoretický obor zaměřující se na podobnosti a rozdíly v péči o lidi jiných kultur s jejich souborem hodnot, přesvědčení, zvyků, a to s cílem poskytovat účinnou, vhodnou, smysluplnou a individualizovanou podporu ve zdraví a v nemoci. (Kutnohorská, 2005)

Seznamování zdravotníků z celého světa s transkulturní péčí je v dnešní době velmi aktuální a žádané. Migrace celosvětové společnosti je stále častějším jevem. Cestování je díky otevřenějším hranicím a sílící jazykové vzdělanosti světové populace snazší a zajímavější. Díky těmto jevům se i v našich zdravotnických zařízeních můžeme setkávat s lidmi odlišných kultur a hodnot. I přes to, že se i u nás v České republice začíná čím dál tím více i o těchto tématech hovořit, shledáváme informovanost a angažovanost mnohých zdravotníků v problematice ošetřování pacientů z jiných kultur za nedostatečnou. Toto seznámení se ale nikdy nebude dokonalé. Nemůže ze své podstaty být. Můžeme ale prostřednictvím transkulturního vzdělávání zdravotníkům pomoci, aby se cítili při kontaktu s pacienty jiných kultur příjemně a jistě. Tímto počinem bychom přispěli jednak jim, ale o to více i samotným pacientům, pro které může být návštěva lékaře či hospitalizace v jinak kulturně orientovaném státě než jsou zvyklí doslova „noční můrou“. Každý, kdo již absolvoval zážitek delšího pobytu v cizině, poznal na vlastní kůži, jaké to je, být někde cizincem. Tím spíše, jste-li cizincem v jiném kulturním okruhu, navíc jste-li jakožto cizinec také jasně odlišitelný svým vzhledem a chováním.

Za účelem pomoci poznat všem čtenářům transkulturní problematiku v současném ošetřovatelství vznikla i tato webová stránka. Naší snahou je přispět k podpoře a upevňování vzájemných vztahů mezi odlišnými sociokulturními skupinami, především mezi majoritními a minoritními společnostmi.