Jdi na obsah Jdi na menu

gta v

rand Theft Auto V (nebo také GTA V a GTA 5) je hra s otevřeným světem, akční adventura vyvinutá společností Rockstar North (Rockstar Games) a vydána Take-Two Interactive. Byla vydána 17. září 2013 na Xbox 360 a PlayStation 3, 18. listopadu 2014 na Xbox One a PlayStation 4 a 14. dubna 2015 vyšla i na Microsoft Windows. Tato hra je první velká hra ze série Grand Theft Auto od roku 2008, kdy vyšla hra Grand Theft Auto IV. Byla umístěna do smyšleného státu San Andreas, založeném na Jižní KaliforniiSingle-playerový příběh následuje tři kriminálníky, kteří usilují spáchat loupeže a zároveň jsou pod tlakem ze strany vládní agentury. Otevřený svět nabídnutý v této hře nabízí pohybovat se po státě San Andreas, ale zároveň i po smyšleném velkoměstě Los Santos, které bylo vytvořeno na základě Los Angeles[zdroj?]

Hra je z větší části hraná z třetí osoby, ale je zde možnost si přepnout i do osoby první (Xbox OnePlayStation 4Microsoft Windows), přičemž po světě se pohybujete zejména pěšky, letadlem, vrtulníkem, ale i v autě. Hráč může ovládat všechny tři postavy v single-player modu (Michaela, Franklina a Trevora) a má možnost přepnutí mezi nimi v průběhu misí, ale i mimo mise, kde zrovna žijí jejich osobní životy. Příběh je založen na částech, které se odvíjejí od loupeží, většina těchto misí jsou mise střílecí, nebo řídící. Hráči, kteří páchají trestnou činnost (zabíjení lidí, střílení, kradení aut), mohou vyvolat agresivitu policejního sboru, který je vytvořen pomocí systému "Wanted" známého z dřívějších dílů série. Hráči se tak mohou dostat až na úroveň 5 hvězdiček, kdy je ve vzduchu pronasledují helikoptéry a je proti nim nasazen celý tým NOOSE. Grand Theft Auto Onlineonline-multiplayer mode, vám dovoluje si užít zábavu až ve 30 hráčích (Xbox OnePlayStation 4Microsoft Windows), samozřejmostí jsou mise, deathmatche, závody, ale i Heisty, které můžete hrát až ve čtyřech lidech.

Vývoj této hry začal hned po vydání Grand Theft Auto IV a zapojilo se do něj mnoho studií, ne pouze Rockstar North. Vliv na hru měli i ostatní hry podobného žánru vydané touto společností, nejvíce si vzali z her Red Dead Redemption a Max Payne 3. Největší inovací bylo zasazení hned tří postav do příběhu, místo obvyklé jedné, bylo to také kvůli tomu, aby se změnilo jádro hry, které se po léta nezměnilo. Vytváření hry s otevřeným světem zabralo mnoho sil a byli také prováděny dokumentace okolí Kalifornie a města Los Angeles. Město Los Santos vytvořily pomocí 200 000 fotek, které byly vyfoceny za tímto účelem.

Grand Theft Auto V překonalo veškeré rekordy prodejnosti a stalo se tak nejrychleji prodávaným zábavním produktem. Získalo jedny z nejlepších hodnocení, na čemž se podílí propracovaný herní svět, hned tři postavy a propracovaný gameplay. To mu vysloužilo 97 bodů ze 100 (Metacritic). Prodala více než 100 milionů kusů a tyčí se na 1. místě v žebříčku nejprodávanějších her historie.

 

Gameplay[editovat | editovat zdroj]

Grand Theft Auto V je akční adventura, hratelná z třetí, ale i z první osoby (která jde pouze na PS4Xbox One a PC). Hráči dělají mise, které mají určitý spád a vždy mají úkol, důvod je, aby se hráči posouvali v příběhu. Mimo mise se hráči mohou volně pohybovat po světě San Andreas. Svět je složen z obrovského státu San Andreas a jeho fiktivním hlavním městem Los Santos, svět hry Grand Theft Auto V je mnohem větší než světy ostatních předešlých dílů v sérii. Svět můžete prozkoumávat celý již od začátku hry, což je také změna od předešlých dílů, kde jste museli nejdříve projít částí příběhu.

Hráči při bojích používají ruční útoky, střelné zbraně a výbušniny k útoku na nepřátele. Mohou běhat, skákat, plavat, potápět se a používat vozidla k pohybu ve hře. Aby se přizpůsobila velikost mapy, byly zde přidány i vozidla, která chyběla v minulém díle, což jsou letadla. V bojích vám může pomoci automatické zaměřování a krycí systém, který je také předělán. Pokud hráči ztratí více než polovinu zdraví, tak se jim automaticky doplní na polovinu. Pokud hráči zemřou mimo misi, tak se objeví u nemocnice a bude jim stržen poplatek, který závisí na počtu peněz, které máte. Pokud hráči páchají trestnou činnost, policejní sbor půjde po nich. Ukazatel hledanosti se nachází v pravém horním rohu. Čím více budete dělat neplechu, tím víc se bude stupeň hledanosti zvyšovat (Například, když zabijete policistu, tak dostanete tři hvězdičky hledanosti, poté po vás půjde i helikoptéra). Zbavíte se ho, když se budete dostatečnou dobu skrývat před policejními jednotkami. Nezapomeňte, že by jste se měli i poté chvíli stranit, jelikož budete mít titul "Hledaný. Single player vám dovoluje ovládat tři postavy : Michael De Santa, Franklin Clinton a Trevor Philips . Kriminálníci, jejichž vztahy se propojí poté, co dokončí mise. Některé mise jsou pouze pro jednoho, některé pro dva, ale i pro tři. V single playeru si hráči mohou volně přepínat mezi postavami. V misích někdy hra přepne za vás, abyste dokončili daný úkol. Hráčův kompas v pravém dolním rohu bude blikat červeně u postavy, která je v nebezpečí a blikat, když má výhodné postavení. I když hráči dokáží přežít mise, tak na heisty je potřeba kvalifikovaných AI-Postav s unikátními vlastnostmi jako "hacker" nebo řidič. Pokud spolupachatelé přežijí heist, tak si strhnou část peněz (byla určena při startu heistu) a zlepší se jejich schopnosti o 25%. Každý charakter má vlastnosti,které můžete trénovat, jako řidič, nebo pilot (Trevor má např. větší "skill" v létání než ostatní). Ve hře existují i speciální vlastnosti, které má každý charakter jiné (Michael si může v přestřlekách zpomalit čas, Franklin si může při jízdě zpomalit čas a Trevor je v době trvání schopnosti nesmrtelný a dává větší poškození). Ukazatel se nachází pod radarem úplně vpravo a každý charakter má svou barvu (Michael modrou, Franklin zelenou a Trevor žlutou viz obrázek vlevo). Schopnost se vylepšuje tím, že tyto vlastnosti často používáte.

Mimo mise se hráči mohou zúčastnit potápění, skoku s padákem a ostatních aktivit jako střílení zvěře atd. Postavy u sebe také mají telefon, se kterým mohou kontaktovat přátele, startovat aktivity, navštěvovat internet a volat služby např. Taxi služba. Na internetu je možnost kupovat a prodávat akcií firem, které se nachází ve hře, ale také zde můžete kupovat vozidla, nemovitosti a procházet internet jako samotný, který je opravdu rozsáhlý. V obchodech Ammu Nation můžete nakupovat a vylepšovat zbraně, kupují se zde také náboje, ale i věci jako handsfree, vesty, boty nebo oblečení, je to také jediné místo, kde si můžete koupit padák. Samozřejmostí je kupovaní oblečení, návštěva kadeřnictví nebo tatérský salón.

Zápletka[editovat | editovat zdroj]

Devět let po neúspěšné bankovní loupeži v Ludendorffu (městečko ve hře) žije Michael Townley, jeden z lupičů, pod ochranou svědků s celou svou rodinou v Los Santos.

Je mu změnena totožnost na Michael De Santa. Při jedné z misí se seznámí a postupem času i skamarádí s Franklinem Clintonem, který původně chtěl ukrást auto jeho syna. Následně se Michael dozvídá, že mu manželka byla nevěrná s tenisovým instruktorem. Michael jej pronásleduje až k luxusní vile, kterou v návalu vzteku zničí. Až poté se dozvídá, že vila nebyla instruktora, ale mexického drogového bose Martina Madraza, který po Michaelovi požaduje finanční kompenzaci pod hrozbou zabití.

Tato událost tak Michaela donutí k tomu, aby obnovil svou zločineckou kariéru, protože nemá dostatek peněz na zaplacení škody. Jako komplice si samozřejmě vybere Franklina a spolu vykradou zlatnictví, o čemž se dozví i další komplic z nepodařené loupeže z Ludendorfu a Michaelův bývalý nejlepší přítel, Trevor Philips, kterému se, jako jedinnému, podařilo utéct z nepodařené loupeže a je tak 9 let na útěku před zákonem.

Trevor Michaela v Los Santos vyhledá a od této chvíle to jde především s Michaelem z kopce. Rodina jej opustí a Michael musí kvůli své účasti na loupeži zlatnictví dělat různé úkoly např. pro FIB (Federal Investigation Bureau), která jej jinak nebude moci udržet pod dřívějším krytím.

Prodeje[editovat | editovat zdroj]

Během 24 hodin od vydání hry, Grand Theft Auto V vydělala více než $800 milionů, přičemž prodala přibližně 11.21 milionů kopií. Počet prodejů téměř dvojnásobně přesáhl očekávání pro tento titul. Tři dny po vydání, hra vydělala přes $1 miliardu a stala se tak nejrychleji prodávaným zábavním produktem v historii. Po šesti týdnech od vydání se Rockstar pochlubil s prodeji ve výši 29 milionů prodaných kusů, čímž přesáhl prodeje minulé hry stejné značky Grand Theft Auto IV. V březnu 2014 značka vydělala bezmála $2 miliardy. V srpnu 2014 se prodalo již 34 milionů kusů hry a to pouze na konzolích Xbox 360 a PS3. K datu 31. Prosince 2014 překonala hra hranici 45 milionů kusů, včetně vydaných verzí hry na konzole Xbox One a PS4. Na začátku srpna 2015 Rockstar oznámil, že prodal již 54 milionů kusů hry na všech platformách. Grand Theft Auto V je čtvrtá nejprodávanější hra světa, kde vede hra Tetris, na 2. místě se nachází Wii Sports, na 3. bronzovém místě mu je v patách Minecraft.

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Michael De Santa je 48letý bývalý bankovní lupič. Co se dovedností týče, je všestranně nadaný. Žije se svou rozvedenou manželkou Amandou a dvěma dětmi (Jimmy 20 let, Tracey 22 let). Protože ho rodina příliš nemá ráda (především Amanda), chodí k osobnímu psychiatrovi. Bydlí v oblasti Rockford Hills v luxusní vile a léta se přátelí s Trevorem. Michael je ze všech tří hratelných postav nejstarší a nejzkušenější. Jednou byl dopaden FIB (FBI) a od té doby je součástí programu na ochranu svědků.

Trevor Philips je bývalý pilot a nejlepší kamarád Michaela, s nímž zažil množství bankovních loupeží. Umí dobře pilotovat vrtulníky a letadla. Bydlí v Mohavské poušti v Blaine County v obytném voze. Je skoro stejně starý, jako Michael (méně než 40 let). Kvůli své psychické nemoci rád likviduje auta, podpaluje domy a mlátí lidi. Za souseda má paranoidního Rona, který je ještě větší šílenec, než on sám. Obvykle je také pod vlivem laciných drog.

Franklin Clinton je nejmladší z protagonistů, je mu 25 let. Je zlodějem aut. Je velkým fanouškem lowriderů (aut s hydraulikou). Kradením se snaží dostat na vyšší sociální úroveň. Žije v jižním Los Santos ve čtvrti Strawberry, ovládané gangem Grove Street Families, jehož je členem. Poté se ale přestěhuje do vily v Vinewoodu. Franklin má také přítelkyni, které je 20 let. Je přítelem Lamara, který je rovněž členem Grove Street Famillies.Také vlastní psa Chopa.

Konec hry[editovat | editovat zdroj]

Na konci hry dostane Franklin příkaz od FIB, aby zabil buď Trevora (možnost A), nebo Michaela (možnost B). Franklin si však může vybrat i možnost, kde se vykašle na příkaz a rozhodne se zabít Devina Westona a Steva Hainse (možnost C). Pokud zabijete Trevora, rozdělíte si mezi zbývající postavy 50 milionů dollarů a postavy se vrátí ke svému bývalému životu. Pokud zabijete Michaela, jeho částka půjde Michaelově rodině a Trevor s Franklinem přestanou spolupracovat a nadále nebudou přáteli. Pokud si ovšem vyberete možnost C, opět si rozdělíte mezi všechny postavy 50 milionů a však Franklin, Mike a Trevor přestanou spolu pracovat, ale nadále zůstanou přáteli.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V hráčském hlasování v anketě INVAZE 2013 na herním webu Hrej.cz obsadilo Grand Theft Auto V 1. místo v kategorii Nejlepší akční hra se ziskem 213 hlasů (28 %).[1] V INVAZI 2014 pak jeho edice pro konzole nové generace vyhrála kategorie Nejlepší hra roku 2014 (1492 hlasů) a Nejlepší 3rd person akce (1850 hlasů).[2]

Systémové požadavky[editovat | editovat zdroj]

Minimální požadavky[editovat | editovat zdroj]

  • OS: Windows 10, Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2* (*NVIDIA video card recommended if running Vista OS)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz
  • Paměť RAM: 4 GB
  • Grafická karta: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB
  • HDD: 65 GB
  • Internetové připojení

Doporučené požadavky[editovat | editovat zdroj]

  • OS: Windows 10, Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1
  • Procesor: Intel Core i5 3470 @ 3.2GHz (4 CPUs) / AMD X8 FX-8350 @ 4GHz (8 CPUs)
  • Paměť RAM: 8 GB
  • Grafická karta: NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD7870 2GB
  • HDD: 65 GB

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Skočit nahoru INVAZE 2013 - Druhé kolo [online]. Hrej.cz, 2014-01-10, [cit. 2014-01-13]. Dostupné online.
  2. Skočit nahoru INVAZE 2014: Vyhlášení čtenářské části [online]. Hrej.cz, 2015-01-22, [cit. 2015-01-22]. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář