Jdi na obsah Jdi na menu

Zdravá zelenina

2. 3. 2020

Vážení členové Českého zahrádkářského svazu, dovolte mi vám představit novinku roku 2020!!! 

Tou je bakteriální přípravek – ZDRAVÁ ZELENINA. Přípravek je vyvinut českou firmou Monas Technology, která má již mnoholeté zkušenosti s tímto typem přípravků pro profesní uživatele. V tomto roce se však podařilo vytvořit malobalení právě pro vás! Již zmiňovaný přípravek distribuuje firma Agrobio Opava a již teď ho můžete najít v mnohých prodejnách s obdobným zbožím (přípravky, hnojivy atd…).

Píši vám však z pohledu pokusníka. Jakožto rostlinolékařka, jsem se s tímto produktem setkala na katedře ochrany rostlin na České zemědělské Univerzitě v Praze a máme s ním mnohaleté zkušenosti. Zabývali jsme se účinkem aplikací vybraných druhů bakterií a jejich vlivem na půdní život. Ten je hodnocen především podle rozvoje a zdravotního stavu kořenového systému rostlin. Zjistili jsme, že u mnoha druhů zeleniny se zvyšují výnosy a snižuje se poškození kořenového systému nebezpečnými původci chorob. Mnoho půd je těmito patogeny doslova zamořeno. Účinek těchto mikroorganismů bývá mnohdy lepší než aplikace fungicidů. Ta většinou stejně není povolena, protože by mohla ještě více nekontrolovaně poškodit pestrost půdního života (biodiverzitu). V našich přesných pokusech se po aplikaci užitečných mikroorganismů do půdy prokazatelně zvětšila váha hlávky salátu o 30 %, váha květáku o více než 20 % a jeho obvod o 8 %. Výrazně se zlepšil zdravotní stav celeru i cibule.

Pokud vás tato informace zaujala, rádi přijedeme na vaší schůzi!!! Přijedeme zdarma s 15-30 minutovou přednáškou o tomto novém přípravku.

V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat - volkovam@af.czu.cz

S přáním hezkého dne

Martina Stejskalová

pripravek-zdrava-zelenina.jpg