Jdi na obsah Jdi na menu
 


02 - Jak mně Windows 10 donutil přejít na Mac

5. 8. 2017

Jak mně Windows 10 donutil přejít na Mac

 

Microsoft Windows je v současnosti asi nejrozšířenější operační systém v našich končinách. Většina uživatelů počítače si prošla několika verzemi tohoto operačního systému. Nejnovější verze je Windows 10. Microsoft se snaží, aby byly “desítky” nejmodernější operační systém současnosti, což je sice chválihodné, ale má to jedno velké ALE.

 

Každého půl roku vydává takzvané velké aktualizace systému, ve kterých přidává nové funkce, opravuje chyby v systému ale také bohužel přepracuje a změní spoustu nabídek a nastavení. Prostě překope půlku operačního systému. Navíc většina speciálních programů pro zrakově postižené po takovémto velkém upgradu přestane fungovat. Je nutné je buď znovu nainstalovat, nebo což je horší koupit si nový upgrade. A to v případě speciálního softwaru není zrovna levná záležitost. Navíc jak se Windows snaží být “in” a “cool” a navíc kombinovat klasické ovládání myší a klávesnicí s dotykovým ovládáním, tak je z toho takový “grafický guláš”. Místo klasického menu zde máme “pás karet”. Nastavení některých funkcí systému je ve složce “Nastavení”, ale další podrobnější nastavení je stále v klasických “Ovládacích panelech”.  A takových různých vtípků je Windows plný. 
 

V poslední verzi Creators update se Microsoft rozhodl, že již nebude ve vyhledávání v nabídce Start hledat v klasických Ovládacích Panelech. OK. Chce nás odnaučit starým způsobům, nebo spíše naučit novým. Dále konečně vrátil možnost nastavit si vlastní barvu pozadí plochy. Ale nejvíc mně vytočilo, že odstranil funkci vlastního nastavení fontu a velikosti textu systémového písma Windows. Ponechal jen možnost nastavení “Zvětšení” v procentech celého zobrazení systému. To je použitelné tak maximálně do velikosti 150%. Což je konkrétně pro mně nevyhovující.
 

Toto byla asi ta pověstná poslední kapka, která mně donutila k zamyšlení, zda mám tohle vůbec zapotřebí a co tedy dál do budoucna. Zde bych měl asi uvést, že na svém domácím i pracovním PC používám Windows 7 se kterým jsem velice spokojen. Jenže Windows 7 tu nebude věčně (na rozdíl od Windows 10 o kterých Microsoft tvrdí, že to budou poslední Windows) a tak jsem se rozhodl pro mně asi další nejbližší platformu MacOs X. Nejbližší proto, že jsem od roku 2011 nadšeným a spokojeným uživatelem iPhonu a iPadu. Vzhledem k tomu jsem se rozhodl začít experimentovat s jablečnými počítači. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář