Jdi na obsah Jdi na menu
 


DROBNÉ PAMÁTKY

Ve farnosti Nýřany se nachází řada drobných sakrálních památek, několik pamětních křížů a kamenů, Boží muka, křížky na rozcestí apod. Jejich počet je poměrně velký, ale počet těch, které byly v průběhu posledních sta let zničeny, je ještě větší...

(fotografie jsou vlastní nebo stažené ze stránek www.drobnepamatky.cz).

POJĎME SE PROJÍT PO NAŠÍ FARNOSTI A POZNAT, CO NÁM ZANECHALA  ZBOŽNOST NAŠICH PŘEDKŮ

BOŽÍ MUKA

Nazývají se tak drobné stavby různých tvarů a velikostí připomínající Kristovo utrpení. Mohou to být prosté sloupky, kříže nebo výklenkové kaple i celé Kalvárie.

rochlov.jpgHranolová Boží muka u silnice nedaleko Rochlova byla postavena kolem roku  1700 tehdejším majitelem panství. Ve čtyřech výklencích se nacházely sošky Ecce homo​, tj. zobrazující muka Ježíše Krista (bičování, trnová koruna atd.). Ve výklencích v lucerně pak mohli být i čtyři evangelisté, kterým byla tato půvabná stavba zasvěcena.

 

zbuch.jpgNa cestě z Červeného Újezdu do Líní stojí sloupková pískovcová Boží muka, ze kterých zbylo po válce jen torzo. Boží muka ve tvaru sloupu jsou poměrně častá, připomínají sloup, u kterého byl Kristus připoután při svém bičování. Protože neexistovaly žádné původní fotografie, byla horní část nově vytvořena podle podobných památek. Obnova byla dokončena roku 2010.

 

pnovany--2-.jpg   Na východním okraji obce Pňovany ​najdeme velmi stará Boží muka z jednoho kusu kamene, zřejmě ze 16. století.

Na obou stranách kmene jsou vytesány výklenky, v tom předním je vložen dřevěný výklenek pro květiny a svíčky.

 

prehysov.jpgMohutná Kalvárie v obci Přehýšov ​měla ještě před časem namále. Pískovcové sousoší zdevastoval čas, počasí i nezájem lidí. Až v roce 2011 byly všechny tři sloupy opraveny nákladem obce a jsou nyní její ozdobou. Prostřední největší sloup kryje stříška, pod níž byla socha Nejsvětější Trojice. Levý sloup skrývá také sošku, bohužel bez hlavy, takže ji nelze identifikovat, na pravém sloupu je umístěn kříž.

 

tlucna-bozi-muka.jpg   I když některé zápisy říkají, že tato Boží muka u hřbitova v obci Tlučná ​pocházejí z roku 1079, pravděpodobnější je datace do roku 1711.

Barokní kamenný toskánský sloupek měl původně ve svém výklenku sošku Panny Marie. Na vrcholu je pak osazen litinový kříž.

tlucna-2.jpg​                               V téže obci se nachází ještě Boží muka u silnice do Plzně. Říká se zde "U Jáníčka". V kapličce je totiž zobrazen sv. Jan Nepomucký a až do 1. světové války se zde konaly svatojánské pobožnosti.

nyrany-bozi-muka.jpg

    Už jen torzo zbylo z Božích muk  ve tvaru sloupu v Nýřanech ​u železničního přejezdu na Pankrác. 

 Pískovcová památka není zakreslena v žádných mapách, ani není známa její původní podoba. V poslední době byl na vrchol sloupu usazen kovový kříž.

 

PAMĚTNÍ KAMENY 

Jsou většinou velmi staré (a nebo velmi mladé), nejčastěji osazené na místě významné události, ponejvíce tragédie, úmrtí, přepadení, souboje apod.

pametni-kamen-kbelany.jpg​     Prostý kámen na cestě ze Sulislavi do Nýřan (na žluté turistické značce) zapsaný k obci Rochlov ​je údajně připomínkou jakéhosi souboje dvou mladíků o jednu slečnu. Na přední straně má vytesaný rovnoramenný kříž.

 

Severně od obce Kbelany ​najdeme další dva velmi staré kameny s vytesaným křížem, není jisté, zda se jedná o smírčí kříže nebo o hraniční kameny ze 16. století, které zde jako jediné zbyly. Oba již dlouho ohlodává zub času.

kbelany-kamen-1.jpg               kbelany-kamen-2.jpg

 

Pamětní kámen v Doubravě doubrava-kamen.jpg​doprovází sochu sv. Jana Nepomuckého na místní návsi. Původně byl snad umístěn na rozcestí na okraji obce. Je to masivní kruhová stéla s vytesaným křížem na čelní straně.

 

 

hnevnice-kamen.jpg       Nad obcí Hněvnice ​je umístěn křížový kámen, nedaleko rozcestí silnic do Sulislavy a Lhoty u Stříbra. Podle jedné verze je to hraniční kámen kladrubského kláštera, podle té druhé je to památka na sedláka, který šel z pole s kosou přes rameno a v těchto místech do něj uhodil blesk...

knije-kamen.jpg​   Kousek za obcí Kníje​ u zaniklého rozcestí do Úlic stojí mezi dvěma mohutnými kaštany kámen z roku 1878 (letopočet není moc čitelný). Nechali ho postavit manželé Voczáskovi na paměť svých dvou synů, kteří zemřeli na tuberkulózu ve Vídni. V horní části býval reliéf sv. Václava.

 

ČTYŘI KAPLIČKY

Před dobou ještě ne tak dávnou se konala slavná procesí. S prosbou za úrodu, o Velikonocích, o Božím Těle, o Svatodušních svátcích. Zpravidla mívala tato pobožnost čtyři zastavení k modlitbě a zpěvu. Při té příležitosti se na prostranství (návsi) kolem kostela stavěly čtyři bohatě vyzdobené oltáře. Někde šli ještě dál a postavili rovnou čtyři kapličky. V naší farnosti se zachoval pouze jeden soubor, a to v Úhercích. V Heřmanově  Huti najdeme ze čtyř původních kaplí pouze jednu, stojící před farou.

uherce-1.jpg  uherce-2.jpg  uherce-3.jpg

uherce-4.jpg V Úhercích ​se kapličky nachází na všech světových stranách rozlehlé návsi. Zatímco kaple v severní a západní části jsou již opravené, ostatní dvě v části jižní a východní stále čekají na obnovu.

 

Heřmanově Huti​, tedy v části Horní Sekyřany, se v blízkosti fary a kostela sv. Martina dochovala jediná ze čtyř procesních kaplí. Další tři byly postupně zbořeny během 70. let 20. století. Stály: u Wirtova statku (u křižovatky pod kostelem), u Anerlova statku (jižně od bývalé školy) a u Krombacherova statku (u silnice do Heřmanovy Hutě).

hermanka-kaple.jpg​   

KŘÍŽE  A KŘÍŽKY

Křížů a křížků je v naší farnosti opravdu velké množství, vezmeme je raději podle abecedy.

​Mějte strpení, autoři stránek nejprve chtějí všechny objekty vidět na vlastní oči, aby údaje o nich byly skutečně aktuální a pravdivé.wink

BÍTOV 

 

BLATNICE

ČERVENÝ ÚJEZD

DOLNÍ SEKYŘANY

DOUBRAVA

HEŘMANOVA HUŤ

HNĚVNICE

HORNÍ SEKYŘANY

CHOTĚŠOVIČKY

KAMENNÝ ÚJEZD

KBELANY

KNÍJE

LÍNĚ

LOCHOUSICE

MYSLINKA

PLEŠNICE 

pnovany.jpg

 
PŇOVANY Kamenná Boží muka na východním okraji obce, u silnice směrem na Jeznou.
Velmi starý kámen, vysoký téměř dva metry s výklenkem pro obrázek
pochází možná už z doby gotické, i když se udává, že je ze 16. století. 
 

 

PŘEHÝŠOV

RADĚJOVICE

RÁJOV

ROCHLOV

TLUČNÁ

ÚHERCE

ÚLICE

VLKÝŠ

ZBŮCH

 

KAPLIČKY A SOCHY - STRÁŽCI  CEST A ROZCESTÍ

Jako poslední si představíme drobné kapličky většinou na rozcestích, a také několik málo soch, které se dochovaly.