Jdi na obsah Jdi na menu

Brdy květen 2019

Květnový cyklo i pěší výlet do Brd

Expedice YDRB jak ji nazval Míra Tregler se uskutečníla 10-12.5. 2019. Meteo servry moc dobré počasí neslibovaly, spíše deštivo. V pátek po snídani jsme naložili kola na auto a kolem jedenácté už  parkovali ve Strašicích před penzionem Betren. Deštivá předpověď naštestí nevyšla a po obědě jsme na kolech vyjeli "smer Praha". Praha je jeden ze dvou nejvyšších vrcholů Brd. Napřed na  Tři Trubky. To je  lesní zámeček patřící armádě. Dříve tu probíhalo vyhodnocení cvičení spřátelených vojsk a následné oslavy. Zámeček byl zavřený tak jsme mohli obdivovat pouze rozložitou douglasku v zahradě. Od Tří Trubek jsme zamířili na Padrťské rybníky a přes hráz Horního rybníka k bývalé osadě Záběhlá. Zastavili jsme u památného dubu. Dub nebyl vysoký ale nahrazoval to svým mohutným kmenem s obvodem takřka 7 metrů. Literatura uvádí, že se jedná o dub zimní, tabulka u stromu hlásala dub letní. Dilema se vyřešit nepodařilo, protože dub ještě nebyl olistěný. Dál už vedla cesta jen do kopce a končila u zděné věže meteoradaru na kótě 862 metrů. Vršek Prahy je zarostlý a věž zavřená. Naštěstí je jižní straně  Čákova vyhlídka. Byl vidět Třemšín a Sedlčansko. Zpáteční cesta do Strašic byla z kopce nebo po rovině. Přidali jsme si ještě zajíždku do Dobřívu. Při cestě po modré turistické značce jsme prošli hradiště a zříceninu Vimberk, opravdu romantické místo. Historický vodní hamr byl z důvodu opravy zavřený, ale Stará Hospoda u hamru byla otevřená.

V sobotu to vypadalo, že se dešti nevyhneme, proto jsme zvolili pěší variantu. Napřed autem do Zaječova. Zastavili jsme u kláštera augistiánu Svaté Dobrotivé. Auto jsme zaparkovali na Dolní Kváni a pěšky pokračovali na dopadovou plochu Jordán. Uprosted plochy je Houpák, betonový kryt s vyhlídkou. Houpák si zahrál ve filmu Obecná škola ve scéně kdy děti na školním výletě našly pancrfaust. Od Houpáku jsme přešli na dopadovou plochu Tok. Je to náhorní plošina pokrytá obrovským vřesovištěm ve kterém se krčí nízké souše smrků a modřínů a je tu i několik málo mokřadů. Vypadá to spíše jako v Irsku něž v Brdech. Těsně před deštěm jsme se stihli vrátit k autu. Pozdní oběd jsme dali v Komárově v restauraci U Šneka a byli mile překvapeni.Než jsme dojeli do Strašic pršet přestalo, auto jsme otočili do Chaloupek na zříceninu hradu Valdek. Valdek je asi jedna z nejkrásnějších hradních zřícenin nejen v Brdech. Kolem hradu a u vstupu jsou alibistické tabulky zakazující vstup, ale vyšlapané cestičky nasvědčovali tomu, že nejsou respektovány. Zřícenina zaujala nejen nás, ale dříve  i Karla Hynka Máchu. 

V neděli se deštivá předpověď naplnila už od rána, takže program byl kulturní. Naším cílem byl zámeček ve Vysoké kde je památník Antonína Dvořáka. Ve Vysoké je také Dvořákova vila Rusalka. Poslední zastávkou byly Teslíny, resp památný Teslínský buk úctyhodných rozměrů.

 

Náhledy fotografií ze složky Brdy květen 2019

Statistiky

Online: 1
Celkem: 91029
Měsíc: 1764
Den: 23

Archiv

Kalendář
květen / 2023

Fotoalbum

RSS