Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Chudenice 2019

Takhle krásně to popsal Míra Tregler

Chudenice je městečko (městys) na Klatovsku obklopené krásnými kopci. Barvy listnatých a smíšených lesů ve svazích vrchů, mezí a sadů vyniknou zejména na podzim, ve dnech babího léta.

Naše letošní třídenní návštěva Chudenicka se trefila přesně do tohoto období. Páteční odpoledne jsme věnovali Poleni (dva kostely a památná lípa), hradu Pušperku s okolím (procházka zlátnoucí lipovou alejí od hradu k Chudenické bažantnici za zážitkem) a vesnici Lučice se starou roubenou chalupou a památným dubem.

Sobota dopoledne byla ve znamení typického chudenického výšlapu po trase park u zámku Lázeň (desítky překrásných mohutných stromů – lípy, duby, douglasky atd.), Kvapilovo jezírko (údajně inspirace k napsání libreta k Dvořákově opeře Rusalka), Kuchyňka, Americká zahrada (zde mj. exemplář jedné z největších a nejstarších douglasek v Evropě!) a Bolfánek s restaurací (a dobrým obědem) a rozhlednou (s úžasnými výhledy).

I v sobotním odpoledni většina z nás vystoupala doubravami a bučinami (svahem od Poleňky) za překrásnými pohledy daleko do krajin a to z holin pod vrcholem Velké Doubravy (727 m n. m.). Západočeská Šumava a téměř celý Český les uzavíraly obzory, Chudenická vrchovina, vše jsme měli jako na dlani, jen si sáhnout. Neopakovatelný soulad místa, doby a času …

Nedělní dopoledne vyplnila návštěva starého chudenického zámku. Co dodat závěrem? Určitě pochválit počasí a zmínit euforii, která zalila chudenickou hospodu po pátečním vydařeném utkání našich fotbalistů s Anglií. A pochválit Chudenicko za jeho malebnost.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Petr - Chedenicko

Krásně napsáno :-)

Náhledy fotografií ze složky Chdenice 2019

Statistiky

Online: 1
Celkem: 91018
Měsíc: 1785
Den: 17

Archiv

Kalendář
květen / 2023

Fotoalbum

RSS