Jdi na obsah Jdi na menu

Aleš

Aleš Slanina se narodil 23.01.1986 v Klatovech, ovšem od dětství žije v Brně. Je absolventem hudebně-dramatického oboru zdejší konzervatoře a v  roce 2010 dokončil studium muzikálového herectví na JAMU (ateliér manželů Kolářových). První zkušenosti s vystupováním před publikem nasbíral ve folklorním souboru Púčik a také v Divadelním studiu "V". Nejvýraznější příležitosti však zatím dostal především na prknech Městského divadla Brno (MdB).
Už během studií na konzervatoři začal Aleš působit v Mahenově divadle (scéna Národního divadla v Brně) v komedii Taková ženská na krku, později dokonce získal roli prokletého básníka Rimbauda v činoherně-taneční inscenaci Úplné zatmění (jeho tanečního "dvojníka" představoval Jan Fousek).
Aleš má zkušenosti také s dětským divadlem, v Loutkovém divadle Radost účinkuje v inscenacích Rychlé šípy a Malované na skle (zde představuje samotného Janka neboli Jánošíka).
Do Městského divadla Brno se Aleš dostal jako host díky konkurzu, v němž uspěl již ve 14 letech, a tak začal účinkovat nejdříve v company v muzikálech Koločava a West Side Story (nyní už má za sebou i roli Tygra), později se přidaly menší role v crazy komedii Dvě gorily proti mafii, v postmoderní inscenaci Magická flétna, v muzikálech Odysseia, Šumař na střeše, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Cikáni jdou do nebe, Markéta Lazarová, Peklo, Balada o lásce (Singoalla), Les Misérables (Bídníci) a Evita, v operetce Ferdinand, kd'E ste? nebo v dramatech Smrt Pavla I., Equus a Tři mušketýři.
S přibývajícími zkušenostmi a pilujícím se uměleckým vzděláním získává Aleš v poslední době také role značně většího rozsahu. Ztvánil Fernanda de Champlatreux v operetě Mam'zelle Nitouche, Prince v muzikálové pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků, Ernsta v tragicky laděném muzikálu Probuzení jara (Spring Awakening), Kornelia Hackela v klasickém muzikálu Hello, Dolly!.
Jeho jednoznačně největší dosavadní rolí, náročnou jak po pěvecké stránce, tak i herecky a pohybově, se stal Mozart ve stejnojmenném muzikálu, uváděném od září 2009 na Hudební scéně MdB v režii Stana Slováka.