Jdi na obsah Jdi na menu

Tipy na památky, muzea a kulturní vyžití

V našem podbrdském kraji si Vám dovolujeme nabídnout tipy na výlety k historii blízkého Rožmitálu, kde ve městě můžete navštívit nově otevřené Brdské muzeum - aktuální nabídka výstav a expozic - na www.podbrdskemuzeum.cz. Rožmitálský zámek je v centru města ji po několik let pro veřejnost zavřený a bohužel chátrá díky jeho majitelům v daleké Anglii. V přilehlém Starém Rožmitále je veřejnosti přístupný kostel Povýševí svatého kříže a pomník slavného skladatele Jana Jakuba Ryby.  Zároveň má také pan Ryba  mohylu nad obcí Voltuš (nad  Rožmitálem), kde  dle pověsti skonal svůj život. Jihozápadně se nad rožmitálským údolím vypíná vrch Třemšín, kam lze naplánovat cíl svého výletu, kde v jeho okolí shlédnete krásné třemšínské lesy. Na Třemšíně se každoročně koná třemšínská pouť - tradice léty zapomenutá, se před několika lety obnovila díky Římskokatolické farnosti Starý Rožmitál.

Dále s přihlédnutím se zájmem o historii se můžete vypravit na pěkný zámek v Březnici  včetně jeho přilehlé zahrady (15km) a směrem k údolí řeky Vltavy - Orlické přehrady je možnost navštívit zámek Orlík  a též i hrad Zvíkov, kde je možnost nevšedního výletu parníkem po orlické přehradě.

Nám blízké okresní město Příbram naskýtá prohlídku jak historické  skvostné památky a poutního místa Svatá Hora a k hornické činnosti Hornické muzeum - areál A - Ševčínský důl, areál B - Vojtěšský důl  a areál C - důl Anna včetně možnosti jízdy jak turistickým vláčkem po městě z nádraží ČD na Svatou Horu nebo důlním vláčkem v podzemní 260 m dlouhou Prokopskou štolou.