Jdi na obsah Jdi na menu
 


Použití jednotlivých bylinek.

mallorcaq-007.jpgBYLINKY LUČNÍ, LESNÍ, ZAHRADNÍ.

Jaké máte na zahradě? Kolik stačí bylinek na nachlazení? I dvě, tři! Kolik bylinek stačí na parazity? Jedna, dvě, tři! Jen o nich vědět! Kde je sbírat a jaké! Barevné fotografie těchto popisovaných bylinek jsou v daných dvou knihách = jsou průvodci na cestu za sběrem.

Vše je tu pro bylinkáře co se mnou  chodí na bylinky a chtějí mít více vědění o bylinkách. 

Bylinky jsou tak jako lidé každá je jiná a každá se nesnese se všemi bylinkami. Viz dál.

 

Arnika- arnika horská

Užívám na čaje velmi málo, má tři složky, které jsou pro člověka nebezpečné, je svíravá, může mít negativní vliv na krevní destičky. Hojně však lze použít arniku jako homeopatikum - ředění 15, denně 3 - 5 kuliček, vyrovnává stres a také lépe funguje dech, zlepšuje se činnost plic.

Artyčok.

Je to v podstatě bodlák, všechny bodláky obsahují látky protibakteriální, protiparazitální  hlavně  na lymfatický systém.

Sám je slabý, přidávám k němu  více bylin a podle toho na co je potřeba. Je bez vedlejších účinků. V syrovém stavu se dováží ze Španělska a je na vaření různých jídel. Působí dobře na zažívání.

 

Bazalka.

Mám jí na zahradě a je dobrá na žvýkání proti paradentóze, je silně dezinfekční. Lze ji použít do směsek čajů proti nachlazení, také jako koření do jídla. Je velmi aromatická, na jazyku až pálivá, má slabé nežádoucí účinky- svíravá, nehladící, nelze jí mnoho užívat. Snese se jen s málo bylinkami. 

Borůvka.

Plody jsou výborné na očistu střev, zastavují stolici, nať suším do směsek, je silně dezinfekční, podporující trávení. Bez vedlejších účinků.

Bříza.

Tento strom a vše - malé větvičky, listy jsou na očistu lymfatického systému, protiparazitální, proti nachlazení, působí dobře i na ledviny. Vysušuje sliznice a je mírně svíravá, ve větším množství může způsobit záněty, proto ji hojně dávám do směsek, chuťově je v nich výborná.

ČEKANKA OBECNÁ

Používám květ, kořen. Dávám do směsek na posílení imunitního systému a na nedostatek vápníku. Čistí tělo zcela, užívá se tři týdny. Snese se téměř s každou bylinkou. 

PELYNĚK ČERNOBÝL

Výborné vykuřovadlo - nasušíme, dáme do malých smotků a zapálíme. Také na moxování. 

Na pití není dobrý, je ale silně dezinfekční na střeva. Jen: na vykuřovadlo používáme natě na podzim utržené, na pomoc proti hlístům musí být rostlinka utrhnutá před květem, nebo za květu, ne později.  Nedoporučuji pít dlouhodobě, mohou vzniknout reakce, vedlejší účinky nemá ale je svíravý a likviduje přirozenou floru střev. Tak jen opatrně a ne ve velkých dávkách, v jednom dni doporučuji střídat ještě na př. se lnicí květelem nebo břízou listem.

ČERNÝ BEZ

Má mnohá použití. Květ sbírám do směsek čajů proti nachlazení, lze udělat i sirup.

S plodů dělám každý rok sirup - nedostanete nachlazení, chřipku, pokud si dáte každý den velkou lžíci do čaje, vody. Marmelády džemy dělám s jinými plody - dohromady dám i rakytník, rybíz.

Přípravy na sirupy jsou v doprovodných knihách.

DEVĚTSIL.

Každý rok sbírám jen květy a nakládám do oleje. Viz výroba oleje. Ihned jakmile sejde sníh, tak jdu na sběr. Květy první jsou zelené,devětsil zvrhlý je dorůžova zbarvený, zdá se mi silnější. 

Olejový základ lze použít s jakéhokoli kvalitního oleje ale ne panenského a jen  s dlouhou zárukou. Je výborný na klouby, na uvolnění zad vmasírováním.

Velké listy - lopuchy jsem mnohokrát natrhala při celkové únavě a dala listy pod polštář nebo plachtu a nechala do rána působit. Dodání opravdu síly z listů je vždy znatelný.

DIVIZNA.

Přidávám jí do protizánětlivých čajů, na žlučník je výborná jako čaj - směs s meduňkou, pitím obou bylinek po čase nemáte ani žlučníkové kameny, ani záněty v těle. Pije se výhradně po jídle.. Opravdu chutný čaj.

 

DOBROMYSL.

Jako koření, působí dobře na očistu míchy, mozku, uklidňuje.

Přidávám  si jej do mnohých čajů na posílení imunitního systému. Pěstuji jej na zahradě. Moc se nesnáší s ostatními bylinkami, ne s meduňkou, yzopem. Je dobrý s černým bezem květem, lípou květem, mateřídouškou. Pije se i na očistu celého těla a ledvin, pijí tuto směs rádi muži. Čaj o páté. 

Ale je dobrý ve směsi i s třezalkou, diviznou, chrpou, mateřídouškou, lipovým květem atd.

 

DUB.

Čistí lymfatický systém, je dezinfekční, používám jen výtažky v lihu - používaná část je mladé listy, větve, kůra..

Je velmi svíravý, nelze používat větší množství. Jen v kapkách do vody.

Výtažky se používají od 10 kapek do sklenice vody 3x denně max.3 týdny.

 

 FIALKA.

Není lehké jí nasušit, nasbírat - seschne vždy na malou trošku. Je to dezinfekce střev, na hlísty, při sběru jím květy, jsou výborné. Nakládám do oleje na krém na pleť. Stahuje, dezinfikuje, je velmi příjemná, do směsek nepřidávám. Lze pít samostatně.do šálku  čaj  spaříme a pijeme alespoň 3x denně.

 

HEŘMÁNEK.

JE TO BYLINKA NA UZEMNĚNÍ. Není - li zem, máte bloky na páteři. Sednete-li si do heřmánkového pole a potřebujete se více uzemnit, tak vás po chvíli uzemní. Napravuje páteř, celé tělo. Zcela vyčistí zažívací trakt, odejme kyseliny, upraví žaludeční šťávy a malinko vyřeší i spory a zlé situace. Plísně se během chvíle ztrácí..

Nedoporučuji používat dlouho, může mít obrácený efekt  - jak je protizánětlivý, může dlouhodobým pitím záněty zaživacího traktu způsobit.

SEDMIKRÁSKA NEBOLI CHUDOBKA.

Je to bylinka bez vedlejších účinků, používám jí do směsek. Šálek čaje denně doplní vápník v těle dospělých i u dětí. Proti zánětům.

Snese se se všemi bylinkami. Dobrá je s jitrocelem, yzopem, doplní tímto spojením základní minerály pro člověka..

JAHODNÍK.

Výborný čaj na chuť. Lze jej používat i místo černého čaje. Sbírám v červnu i s jahodami. V lese i na pasekách. Má informace pro lidi na opravu kostí, kdo má slabší kosti po nemoci, doporučuji jej  pít. Bez vedlejších účinků, je to bylinka mírně čistící kosti, svaly, velmi jemná, chutná. 

JETEL.

Sbírám všechny druhy květů jetele, mají minerály vhodné na doplnění nebo upravení těla se špatným zažíváním, je také výborným sladidlem, proto jej používám do směsek i jen na dochucení. 

Mírně proti zánětům střev, dodává střevům ochranné látky. 

Samostatně jej nepoužívám. Bylinka hladící, nepoškozující. 

JITROCEL.

Jeho použití je velmi široké - má protizánětlivé účinky, doplňuje jod, vápník a je velmi lehce spojitelným s lidským tělem. Roste v Evropě na mnohých místech, léčivé složky nejsou stejné, obsah léčivých látek i minerálů se dle místa mění.

Používám jej dlouhá léta na léčbu štítné žlázy, samostatně nebo s jinými bylinkami. S cukrem nebo medem proložený pouští šťávu a tu v zimě používáme na kašel, nachlazení. Syrový obklad na nemocné svaly či poškozené dělá úlevu, hojí některé rány..

KAKOST

Bylinka není moc chutná, ale je velmi dezinfekční na viry, láčkovce ve střevech.

Letní bylinka i na střevní koliky, infekce. V zimě účinek bylinky slábne.

KAPRADÍ.

Je to bylinka proti zlé moci, pokud na Vás někdo silně působí, dejte si dvě, tři kapradinky pod polštář. Má také zvláštní vůni, odvádí vše zlé od těla. Má několik složek, které lidskému tělu nepatří, na čaje jí používat nedoporučuji. Trhejte kapradí jen vonící, staré nevoní a nemá účinky.

KAŠTAN.

Květ má velkou spoustu látek a minerálů pro posílení plic a cév, dávám do směsek.

Kaštan plod pojímá s těla nemoci, revma, nachlazení a dokáží je vstřebat, nasbírám a dávám při potřebě pod polštář. Výhradně na bolesti kloubů od nachlazení!

KOMONICE

Vůně komonice je velmi omamná, působí jen její přítomnost velmi očistně. Nepoužívám jí samostatně, má vedlejší účinky, s dalšími bylinkami - yzopem, meduňkou, mateřídouškou, tymiánem, působí dobře na očistu plic při přechozeném nachlazení. Na kašel, rýmu. Na černý kašel se přidává ještě lišejník islandský.

Nedoporučuji jí používat mnoho, tlumí funkci hormonů.

KONTRYHEL

Opět i tato bylinka je nenahraditelná v rozpouštění chemických látek v těle a hlavně v kloubech. Ředí krev, čistí krev, má informaci na mléčné žlázy - funguje výborně po porodu aby ihned měla mamka mléko.

Já kontryhel dávám samostatně ve stejný den  s vrbicí bílou, kontryhel mírně ředí krev, čistí krev, pokud se bere vrbice bílá neboli rdesno blešník ve stejný den - nedávat bylinky dohromady, musí se zvlášť, je na vyčištění krvinek a obnovu. Vrbice bílá léčí červené krvinky, ale u několika případů dlouhodobým užíváním se krev hustila, což není dobré. Proto ji nepijte déle než 3 týdny. Taktéž kontryhel má obrácený proces než vrbice bílá - ředí krev. Neužívat opět déle než 3 týdny! Čaj  se užívá půl litr  kontryhele na den a půl litr vrbice bílé na den - max. na 3 týdny.

Jinak jej dávám po kousnutí hmyzem, obě bylinky po kousnutí hadem - vlastní zkušenost.

Prostě kontryhel čistí a ředí krev .Hlavní použití. Nepoužívat déle než 3 týdny 1 l. denně.

KOPŘIVA.

S ní dělám na jaře spoustu jídel, vodu co vyvařím nepoužívám.

Bochánky: nastrouhám zeleninu - celer, mrkev, nakrájím cibulku, uvařenou kopřivu také nakrájím. Vejce, mouku a propracuji. Udělám bochánky, dám propéct do trouby. Lze přidat sýr. 

Také je velmi dobrá nasekaná a uvařená dát na chléb s pomazánkovým máslem. Dobrá svačinka.

Stoupněte si do kopřivy. Co se Vám děje: lán kopřivy Vám začne v těle rozkládat a odejímat těžké kovy, ozáření. Chemické látky. Stačí 20 minut denně a jste očištěni od mnohých složek, co nejsou pro tělo. 

Proto čaj s kopřivy nepoužívám, ozáření je kolem nás i ve vzduchu dost a nebudu trhat na čaj rostlinku, která vše nedobré kolem nás nejvíce rozkládá. Mnoho lidí se také po pití této bylinky osypalo. 

.Tak na to dejte velký pozor.

Vývar max. použít na vlasy jako oplach.

KOSTIVAL

Používám květ na výrobu oleje, je výborný na masáž.

Kořen mám na zahradě, srpen, září jej dám ze země, operu, dám do igelitu a do lednice dolů.

Dle potřeby - na klouby, kolena, lokte, ramena se nastrouhá placka, dá se na noc na dané místo. Ubrousek, placka s kostivalu, igelit, zavážeme. Placku dáváme max. 7 dnů.

Velmi dobré je střídat obklad na bolavá místa s listy podbělu nebo devětsilu. Vyrábím i skvělé masti s kostivalu. Opět viz knihy.

Kostival má silně protialergické účinky, obsahuje spoustu důležitých minerálů na obnovu kostí, kloubů.

Na čaj jej používám, ale jen list, do směsek na snížení alergií. Rostlina silně zásaditá! Odkyseluje!

Vedlejší účinky nejsou zaznamenané, ale užívání nikdy není na dlouhou dobu, max.3 týdny čaj vnitřně a kořen vně.

KOZLÍK

Přidávám do směsek na dlouhodobá onemocnění- je dezinfekční, uklidňuje. Samostatně nepoužívám, má vedlejší účinky a dost lidí je na kozlík alergický, těžce jej tělo zpracovává.

LÉKOŘICE

Používám jen kořen - hojně na kašel, dlouhodobé potíže plic, směs na tlusté střevo. 

Je velmi silně čistící, protizánětlivý s čistící schopností čistit i každý kousek plic, průdušnic. Proti plísním.

Roste na jižní Moravě. V syrovém stavu je velmi účinný. Uchováváme jej opět v sáčku v lednici. Jako sušený na čaj, obklady plic s nastrouhaného kořene - obklad na noc dáváme až 10 dnů

Do směsek na plíce: kořen pampelišky, kořen proskurníku, kořen čekanky a kořen lékořice. 

Směs se luhuje 12 hodin a nechá se přejít varem, déle luhuje. Pije se 14 dnů litr čaje.

 

LEVANDULE

Směs proti hmyzu - levandule, rozmarýn, yzop - dají se používat i v zimě, výborné na pěstování na zahradě i doma. Od každého větvička.

Dáme povařit, scedíme a dáváme jako čaj, nebo lze i použít na hmyz- smíchat s alpou či  přidat lžíci ředěného octa a dám vše do sprejové láhve. Stačí málo postříkat místnost a komáři či hmyz nejsou.

Levandule se používá v mnohých provedení - esence i na rány, proti chřipce, proti hmyzu, 

čaj na nachlazení s mateřídouškou, yzopem, 

do kytky - nádherná jako sušená a voní stále.

Do oleje na masáže-příjemná. Viz výroba mastí, olejů v knize.

Vedlejší účinky nemá, ale dlouhodobé užívání nedoporučuji, vysušuje sliznice. 

 

LICHOŘEŠNICE.

Lze ji využít i jako antibiotikum, deset listů se sroluje, žvýká. Lze i takto květy. 

Působí skvěle do 3 dnů.

Pěstuje se jako okrasná rostlina na balkony, lze ji mít i doma za oknem .Léčivé jsou i semena.

LÍPA KVĚT.

Má velmi skvělé čistící schopnosti, nevysušuje sliznice, nemá vedlejší účinky. Přidávám ji do čajů nervových a proti nachlazení.

Dobrý čaj je lípa květ  s černým bezem a meduňkou, Složením snad na vše. A chutný.

 

LIŠEJNÍK ISLANDSKÝ.

Antibiotikum, samostatně lze používat opatrně, má vedlejší účinky. Je na veškeré plicní potíže, přidáním yzopu a meduňky je to čaj velmi dobrý a i s velkou čistící a dezinfekční schopností. Meduňka snižuje v lišejníku nežádoucí složky. Lišejník velmi čistí tělo a hlavně plíce sám o sobě.  Užíváním déle než 14 dnů  se nedoporučuje, jedině s meduňkou, která snižuje ev. vedlejší účinky.  Dávám jej na černý kašel s jinými bylinkami, velmi rychle pomáhá i na TBC a jiné morové nemoci plic.

Roste u nás v horských pásmech, je to chráněná rostlinka.

LNICE KVĚTEL.

Hledíčky mám i na zahradě, stříhám v době květu celou nať.

Dávám jen samostatně na očistu střev. Užití 14 dnů 1 l. denně na střevní parazity, láčkovce. Mnoho lidí si touto bylinkou vyléčilo i hemeroidy. Upravuje stolici. Má pro střeva obnovující schopnosti. Ale také pozor na delší užívání. Pokud ji používáte tak doporučuji vynechat 14 dnů a teprve po tom opět opakovat.

Této bylinky si velmi cením. Pomohla stovkám lidí.

MALINÍ

Je výborný čaj na chuť a také na upravení kyselin v žaludku. 

Přidávám jej do mnoha čajů nejen na chuť, ale má výborný vliv i na upravení hormonů, obnovu jemných nervových zakončení. 

I na vyrovnání nerovné páteře u dětí - s ostružiním 1 díl a 1 díl.. U větších deformací páteře nedoporučuji,

je slabá..

MÁTA

Druhů máty je mnoho, na zahradě mám asi tři, dávám je v létě do vody s citronem a je to výborné osvěžující pití. 

Mátu má někdo velmi rád, má chemické složení mírně jako u tabáku, lze přidávat i kuřákům, co nechtějí kouřit. Ale jsou již na to jiné metody. Jinak je velmi osvěžující, dezinfekční na žaludek, povzbuzující bylinka.

Při větším užívání máty ať je jakákoli, mohou být oslabené sliznice tenkého střeva, nedoporučuji vůbec pít při zánětech střev. 

MATEŘÍDOUŠKA

Minerálů má velmi málo, ale je nezastupitelná při léčbě nachlazení, jako koupele na exemy, vyrážky. Mateřídouška vysušuje sliznice, proto se dává se sedmikráskou, jitrocelem. I vhodné pro děti.

Vždy k mateřídoušce dávám bylinku na vápník, lépe se vstřebá čajem  do těla a její účinky jsou zvýšené. Světlík lékařský, řebříček, sedmikrásku. 

MEDUŇKA.

Je to velmi cenná rostlinka, snižuje či zabraňuje mnohým vedlejším účinkům rostlin, je velmi silná na zklidnění těla, zceluje tělo, podobně jako šalvěj dělá očistu buněk. Dávám jí do směsek. Na př. lišejník islandský s meduňkou, plavuň a meduňka aj. Snáší se s jinými bylinkami velmi dobře.

Pije se po jídle na redukci jater, nevytváří se žlučové kaménky, 

je výborná na obnovu jemných nervových zakončení, tady je téměř nezastupitelná. Zatím nebyly vedlejší účinky zaznamenány.

MEDVĚDICE LÉKAŘSKÁ.

Pokud jsou ledviny málo funkční, tak tato bylinka jejich funkci zesílí, obnovuje je. Pije se šálek čaje vždy ráno na lačno. Větší množství denní dávky čaje může způsobit úbytek železa v těle, proto doporučuji pít ještě rdesna, prodávají se čtyři druhy a přidat k nim pýr. Rdesna jsou i na ledvinový písek, mají dostatek železa. 

Medvědice se světlíkem čistí tenké střevo. Dávám tyto bylinky i na lepek. 

Je velmi dezinfekční a je i na některé druhy plísní.

MĚSÍČEK

Používám především na oleje - lze si udělat krém na tělo, stahuje jizvy. Výborný po porodu na masáž břicha.

Nemá vedlejší účinky, ale mnoho lidí jej nesnáší, proto jej dávám do směsek proti zánětům, na střevní potíže.

Čaj jen s měsíčku je slabý na akutní onemocnění, je to bylinka hladící, nepoškozující, zacelující vše špatné. Nelze ji přidávat s každou bylinkou, dobré je maliní, ostružiní, jahodí, ne s yzopem, mateřídouškou, levandulí.

Tak na tohle je potřeba ten můj kurz na bylinky .Chyba je u bylinek špatně daných k sobě hned. Pokud spárujete k sobě lidi, kteří k sobě nepatří, je to totéž. Co to udělá?

Co se pokouším s měsíčku? Udělat jídla s neusušených semínek. Až budu mít opravdu super recept, napíši jej. Mají mnoho minerálů i vitamínů. Taktéž semínka slézů.

MRKEV DIVOKÁ

Má nať jako normální mrkev, kořen je ale žlutý.

Květy trhám na olej, je tam spousta výživných látek na pleť a velmi dobře se vstřebává s olejem i mastí do kůže, je po něm velmi příjemný pocit. Jen dávejte pozor na záměnu s bolehlavem, květ musí vonět po mrkvi. Dá se usušit a dát i do čajových směsek.

OSTROPESTŘEC.

Má informace na játra a lymfu s očistou a regenerací, dokáže užíváním do čajů, přidáním do  jídla mnohé napravit, ale!

Je to poslední užívání! Nejdříve je potřeba se zbavit jaterních infekcí, to ostropestřec neumí. Vhodné je antibiotikum - yzop na viry, Lnice květel na láčkovce atd. Nutná konzultace. A přesná diagnostika. 

Každá směs či bylinky se používá po 3 týdnech. Nejdříve yzop s jitrocelem a dál ostropestřec. Játra po léčbě se léčí a obnovují 4 měsíce až rok. Je potřeba upravit i stravu. 

Já jsem ostropestřec pěstovala, je to pěkný bodlák, ale: jak potom dostat s pichlavého bodláku semena? 

OSTRUŽNÍK.

Nedávám jen ostružiní samotné, automaticky trhám napůl s maliním. Obě bylinky patří k sobě, jejich účinek spolu je velmi zesílený na mnoho nemocí. Upravuje hormonální činnost, podporuje obnovu nervů, vyrovnává nerovnost těla, výborně působí i na střeva. Bylinky jsou bez vedlejších účinků, opět ale doporučuji pít jen 3 týdny. 

OVES.

Tak ten pěstuji a ještě zelený otrhám, stačí hrnek čaje a upravíte si žaludeční kyseliny. Dávám jej s chrpou - modrým květem. V bylince je i síla. Zcela bez vedlejších účinků. Proti plísním jednička .Používám i chrpu jiného druhu, je fialová, mají jí velmi rády zvířátka hlodavci, léčivá je také, Bohatá na minerály.

PAMPELIŠKA.

Má v sobě hořčiny, sbírám proto květ na jaře, dávám jej do normálního medu - polovina medu a polovinu zasypu květy. Dám do trouby na 40 stupňů ohřát, s bylinek se uvolní veškeré tekutiny a potom scedím. V medu je pampeliška velmi dobrá a velmi silná k užívání na játra, žlučník- je to dodání potřebných látek na obnovu těchto orgánů. Dává se malá lžíce medu do čaje.

Kořen dávám pouze do směsek, čaj není dobrý.

PELYNĚK.

Trhám léto, podzim celou nať, část dám do směsek na očistu střev, žaludku, je velmi čistící, protibakteriální,  se semínek, které nasuším dělám vykuřovadla. Jsou výborné a účinné.

Do čajů se dává letní nať, před květem, nebo v počátku květu. Čaj je hořký, na žaludeční a střevní parazity. Na vykuřovadlo semena.

 

RDESNA.

 Sbírám alespoň deset druhů rdesna, hledím, abych měla každé léto natrhané - dvě rdesna- RDESNO PEPRNÍK A VRBICI BÍLOU - RDESNO BLEŠNÍK, 

Tyto dvě bylinky jsou velmi cenné - nejen že dodávají tělu železo a vápník, jsou zásadité a odkyselují tělo, likvidují některé parazity a plísně. Působí na tvorbu červených krvinek, vyrovnávají kosti, kostní dřeň. Na vyrovnání kostní dřeně je potřeba více druhů rdesna. Výsledků v léčbě mám stovky. Dávám je i mamkám po porodu na vyrovnání krvinek. 

Působí i na ledvinový písek, ten se vyplaví a více se nedělá. 

Pozor! nepoužívat dlouhodobě! Pokud musíte, doporučuji pít ve stejný den ještě hrnek kontryhele. Rdesna krev nečistí, kontryhel ano. S používáním kontryhele jsou účinky velmi dobré - celkově se vše nejen čistí. Také jej neužívat déle než 3 týdny!

PETRKLÍČ

Sbírám každý rok jen málo, je na očistu lymfatického systému, používám při nachlazení. Neužívám jej déle než 3 dny. Působení petrklíče delší dobu ztrácí léčivý význam. Do směsek jej nedávám.

PLAVUŇ.

Deformace buněk, dlouhodobá onemocnění - dávám užívat plavuň ale vždy s meduňkou. 

Užívá se 14 dnů, týden vynechat a opakovat. Alespoň 1l.denně.

Bylinka to není chuťově dobrá, musí se překonat její pachuť.

Jinak jí více nepoužívám. Očistí tak, jako šalvěj vše cizí, jde do základu buňky.

PODBĚL.

Je to mocná bylinka, květy se sbírají na jaře a používají se na nachlazení kašel, odhleňuje. 

Listy se dají sbírat celé léto a jsou výborné na klouby v syrovém stavu. Ramena, kolena atd. Zábal se dělá přes noc a opakuje se alespoň týden. Podobné jako devětsil, ale má jiné vlastnosti, zde dodává do kloubů dostatek živin, vápníku.

Výborný je i květ do směsek, dodává sliznicím v těle sílu a obnovu. Květ se používá na veškeré nachlazení, je dezinfekční, protizánětlivý.

POPENEC

Je to bylinka pro děti, sbírá se na jaře nať i s květem.

Má protizánětlivý a dezinfekční účinek. Dávám jej samostatně i do směsí. 

Je zcela jiný než heřmánek, ale také dobrý čaj.

PROSKURNÍK LÉKAŘSKÝ 

Tato bylinka je hlavně na odhlenění průdušnic, používá se květ, kořen a to neloupaný. 

Také je vhodná do směsek na plicní čaje. Mají jej rády zvířata a to hlavně listy. Je mnoho druhů a každý je léčivý. Velmi jemná bylinka. Já ráda pojídám plody než se usuší. Mají mnoho minerálů.

PUŠKVOREC.

Kořen puškvorce nakrájený dávám do čajů na střeva, je výborný jej žvýkat proti krvácení dásní a paradentóze.

Lehce se dá pěstovat na zahradě i v jakémkoli jezírku - potřebuje základ kde se může zakořenit. Já mám atestované moc chutné kapky s puškvorce, je na všechny žaludeční neduhy, ale nyní jej již nevyrábím. Recept ale mám. Pěstuji jej ve vandlíku. Kousky postrouhám, dám do oleje na týden, nachystám si všechny potřeby na masťové základy a dělám krémy na obličej. Ten je velmi příjemný a osvěžující.

PÝR

Má informaci na obnovu ledvin, dávám jej  pouze do směsí - s truskavcem, vrbicí, peprníkem.= rdesna.

Odvádí nečistoty s ledvin a uvolňuje i kaménky, písek.

RAKYTNÍK.

Tak ten také pěstuji, mám jej atestovaný se všemi rozbory již v r.1989. Co je důležité vědět: má sice mnoho vitamínů, čistí stěny cév, upravuje choresterolové. pláty, ale má velkou dávku draslíku, nemá jod, vápník. Nelze jej užívat samostatně dlouho, ale je dobrý s bylinkami, které vyvažují lidský organismus i s minerály. Samostatně lze jej užívat jen krátkou dobu - užívání max. 14 dnů. Má hodně kyselin, vitamínů.

Je výborný na sirupy s jinými plody- rybíz, bílý, černý. 

ROZMARÝN.

Přidávám do směsek s levandulí, yzopem proskurníkem kořenem a jinými bylinkami na očistu plic. V líhu lze použít jako sprej proti hmyzu. Esence s rozmarýnu je na posílení - dáváme pár kapek za ucho, vůně je také dobrá na inhalaci. Dvě kapky do teplé vody a dýcháme jej. Lze přidat do vody i lžíci soli.

ŘEBŘÍČEK.

Je velmi cenná bylinka - má mnohé působení, samostatně na doplnění vápníku, léčí plíce, střeva. S třezalkou je základ do směsí na regeneraci střev, Do velké části dalších směsí čajů.Snáší se s jinými bylinkami velmi dobře, zatím vedlejší účinky nebyly známé.

SATUREJKA

Je rostlinka silně dezinfekční, žvýká se nať. Lze ji pěstovat i doma na zahradě či v truhlíku. Dobře působí na chřipky, nachlazení a střevní infekce. Jako čajový nálev se používá 1 l. denně. Velmi rády je mají hlodavci - zvířátka.

SVĚTLÍK.

Říká se, že pomáhá na oči. Má veškeré základní minerály pro člověka a pozvolna dokáže vyrovnat střevní  minerály, kyseliny a další složky.

S medvědicí působí očistně na tenké střevo, nemusí se užívat bezlepkově dieta, po očistě je střevo schopné vstřebat i lepek. Tenké střevo má velkou spoustu kapilár na tělní tekutiny, s těch se dál vytváří lymfa, imunitní systém začíná zde. Každý by si měl tenké střevo a funkci hlídat.

ŠALVĚJ.

Také se nedá jen tak nahradit - babské ucho. Jste vyčerpaní a máte pocit že nejste? Tak si udělejte čaj s šalvěje. Nesmí se po spaření dlouho luhovat, jen 5 minut. Jinak pokud luhujete déle, čaj má i menší vedlejší účinky, z části i omamné látky.

Dobré je žvýkat list či kousek listu denně.

Smotáním několik listů a usušením máme skvělé vykuřovadlo. Provoní nám v zimě domov. Vyžene s domova zlé duchy. Kupuji si občas i vykuřovací tyčinky s bílé šalvěje, pocit po vykouření domu je potom velmi skvělý.

 

ŠÍPEK.

Na jaře trhám květy, lisy, jsou silně očistné na klouby, přidávám je do různých směsek pro dobrou chuť i vůni.

Plody šípku dávám se schizandrou chinesis a rakytníkem - vše jsou plody na očistu cév i tepen. Tyto tři druhy plodů jsou potřeba dávat k sobě, rakytník i schizandra mají mnoho sodíku a draslíku, šípek vyrovnává minerály, co předešlé dva plody nemají, To je  vápník a jod. Schizandra má dvě složky nežádoucí pro lidský organismus, taktéž se šípkem vyrovnává. 

Pije se čaj i samostatný šípkový na nachlazení pro velký počet vitamínů a živin. Do olejů přidávám šípek jako konzervant a na vůni. Pěstuji i schizandru, je velmi silná na používání, stačí přidávat nejen k šípkovému čaji jen několik plodů.Je to potom i síla celková, podpora hormonů, zlepšení činnosti, očista celkem.

TŘEZALKA.

Je více druhů třezalky, já se spíš dívám na to, zda je bylinka pěkná, svěží, není olezlá či oschlá. Sbírám květ do oleje na masáž, nejlepší olej na uvolnění zad. Používáme na vtírání, masáže zad. Regeneruje kůži. jde do hloubky, osvěžuje tělo. Speciálně používám na opalování, má silný faktor.

Na čaj dávám do směsek nať s řebříčkem a jinými bylinkami. Je to základ pro směsky na střeva, plíce.

Je to bylinka silně regenerující, protizánětlivá, na zlepšení nervové soustavy, říká se že je proti zlé moci. Asi lidské, jinou neznám.

Vedlejší účinky nejsou známé, jen někdo je na ni alergický.

VLAŠTOVIČNÍK.

Je to mocná bylinka, dokáže zcela vyčistit játra, plíce - dávám jí do líhu - slabšího, naložím kdykoli- vlaštovičník roste i pod sněhem v zimě. Užívá se pouze 14 dnů a to malá kávová lžíce do 2 dcl vody 3x denně. Proč se neužívá déle? Vlaštovičník jak velmi prvních 14 dnů léčí, může se pro složení, které má v léčbě obrátit. Nabírá se potom i jiná složka do těla, vlaštovičník je silá individualita, má svoje vlastní já silné a v lidech dlouhodobě nepůsobí dobře.

Jinak lze tuto 14 denní pitnou kůru použít vždy na jaře, na podzim.

Obklady na oči - opět líh s vlaštovičníkem  se ředí s očními kapkami a tampon se každý den večer přiloží na oči. Je na únavu očí, je na šedý zákal v začátcích.

VRATIČ.

Bylinka velmi voňavá, aromatická, mírně odpuzuje hmyz. Dávám jej do sušených kytek, je velmi pěkná a jako živá barvou i vzhledem celou zimu. 

Na oleje nakládám jen květy, dál dělám kosmetické masti, výborný na regeneraci kůže a také dezinfekci. Velmi příjemný.

Do směsek na očistu proti parazitům .Nutné více na kurzu bylin.

Samostatně se mnoho nepoužívá, může způsobit žaludeční nevolnost.

VRBA.

S vrby lze použít listy i větvičky.

Listy se dají žvýkat, mají spoustu vitamínů řady B. Jinak obsahuje velké množství jodu, vápníku. Lze dávat do směsek na těžké a dlouhodobé nemoci. Samostatně nedoporučuji užívat déle než týden, je velmi razantní, čistí ženské orgány, ledviny. Ale něco bere střevům a proto doporučuji přidávat další bylinky na vyrovnání.

Menší miomy a různé polipy již mnoho lidí vyléčilo i do krátké doby užíváním této bylinky. Přidávají se čaje na příčinu nemoci. Opět konzultace a přesná diagnostika i než se podají bylinky.

VŘES.

Tak ten dokáže zcela vyčistit žaludek, střeva. Proti plísním.

Nesmí se podávat na záněty.

Doporučené užívání je 3 týdny 1l. denně.

YZOP.

Tak tuto bylinku mám stále, je to nezastupitelný pomocník v domácnosti a nejen pro lidi, ale i zvířata. Antibiotikum, proti virům, čistí míchu, mozek.

Dávám do směsek na posílení plic, ve směsce s dalšími bylinkami dokáže vyléčit i těžká onemocnění. Mám vyléčenou psinku u pejsků, králičí mor- zcela, mnoho lidských těžkých onemocnění.

Trhám jí i pod sněhem v zimě pokud je potřeba. Zvířata mají yzop rádi, dělám jim v případě nutnosti i čaj.  Pejskům jen čaj.

O yzopu a jeho velkém účinku bych mohla mnoho povídat.

Vedlejší účinky nemá, ale samostatně mírně vysušuje sliznice.

 

ZEMĚŽLUČ.

Rozhodně tuto bylinku používám na očistu slinivky břišní, žlučníku.

Je velmi účinná. Jen se nesmí dlouho luhovat - maximálně 5 minut.

Jinak je čaj sice s velkou účinností, ale velmi hořký pokud luhujete déle!. Luhovaný krátce je velmi chutný a také rychle zabírá na dané potíže. 

 

.  ZLATOBÝL.

Bylinka je nepostradatelná u léčby ledvinového písku. Roztahuje trubice močového ústrojí a kaménky mohou lépe procházet - bez útrap a poškození s těla ven. 

Jinak je to protizánětlivá bylinka, lze ji na záněty v těle použít ale jen max. 3 týdny. Déle nedoporučuji. S jinými bylinkami se nesnáší. 

--------------------------------------------------------------------------------------------