RYCHLÝ HOLANDSKÝ ŘÍZEK
Tak tenhle řízek je opravdu rychlý na přípravu (a ještě
rychlejší na konzumaci ) Proto je u nás tak oblíbený.
Většinou mě napadne, když jdu kolem řeznictví. Takže
RYCHLE jednám – nechám si namlet směs vepřového a
hovězího masa, přitom koupím i eidam. Tuhle fázi
samozřejmě vynecháte, pokud vše máte doma – a budete
ještě rychlejší :o).
Díky absenci klasické strouhanky jsou tyto řízečky
bezlepkové. Navíc kukuřičné lupínky vytvoří na povrchu
báječnou křupavou krustu, takže čerstvé řízky jsou naprosto
vynikající.
Co budeme potřebovat:
700g mletého masa
200g nahrubo nastrouhaného eidamu
voda, sůl (dle potřeby)
1 lžička chia semínek
1 lžička sušené hlívy ústřičné
popřípadě nějaké bylinky
na obalení -kukuřičné lupínky (lehce rozdrcené v ruce)
Kromě kukuřičných lupínků vše smícháme. Vody přidáme
tolik, aby směs byla pěkně vláčná. Tvoříme placičky, které
obalíme v kukuřičných lupíncích.
Můžeme péct buď na pánvi s olejem nebo zdravěji v troubě
na pečícím papíru. Na každý řízek pak položíme plátek
másla nebo jej pokapeme olejem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova
(teplota a hlavně čas se bude lišit podle konkrétní trouby –
doporučuji řízky sledovat).
Dobrou chuť .