Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 8. 2022

Tožice oslavila 100. výročí založení SDH

Je sobota 16.7. a na Tožici se slaví! A není to oslava ledajaká, místní sbor dobrovolných hasičů slaví 100 let od svého založení. Od rána panuje na návsi čilý ruch a všichni přikládají ruku k dílu – nafukují se balonky, chystá se květinová výzdoba, zázemí pro kapelu a stoly se plní dobrotami. Počasí nám přeje, jen nás trochu znepokojují poryvy větru, ale nakonec to odnese jen pár prasklých balonků.

Před polednem přijíždějí atrakce pro děti – kolotoč a skákací hrad a nechybí ani velké pískoviště. Dospělí zase obdivují parní stříkačku, která dorazila z Tábora a kterou hned roztápějí uhlím. Také se chystá výstavka „Po 100pách hasičů“, kde si návštěvníci mohou prohlédnout, jaké měli hasiči vybavení v historii a vyslechnout si zajímavý komentář dobrovolného hasiče Petra Štěpánka a naší amatérské tožické historičky Jany Matějovské.

V 13.00 už je vše nachystané a začínají proudit první hosté. Vítr se utišil a všechny vítá prosluněná náves. Pozvaní hosté z okolních SDH se nám zapisují do pamětní knihy a na podiu už je připraven Mirek Macháček a pouští hudbu.

V 13.30 se mikrofonu ujímá starosta SDH Tožice Jan Sekáč a jako profesionální moderátor všechny vítá. Náves na chvíli ztichne, aby místní hasiči mohli položit věnec k uctění památky padlých z 1. sv. války. Následuje předávání pamětních plaket starostovi Města Bystřice Michalu Hodíkovi, starostům okolních SDH a dalším pozvaným hostům. Poté se mikrofonu ujímá Jiří Urban se zdravicí za SDH Tožice a následuje křest knížky, kterou ke stému výročí SDH napsala Jana Matějovská. Publikace je plná zajímavých informací z historie nejen tožického sboru dobrovolných hasičů a můžete si ji půjčit v bystřické knihovně. Křest moderuje Hanka Harvanová a kmotrou knížky se stala nejstarší obyvatelka Tožice a také členka SDH Tožice Jiřinka Ebertová. A nakonec se na podium hrnou tožické děti s oslavnou písní pro tožické hasiče, a především jejich starostu. Tím končí oficiální část a jdeme se bavit!

Nejprve parní stříkačka – táborští hasiči ukazují, jak stříkačka funguje a všichni jsou překvapeni silou proudu vody. Kolotoč se vůbec nezastaví a také skákací hrad i pískoviště jsou pořád plné.

Navíc místní hasiči připravili pro hasiče z okolí zajímavé soutěže – přijela k nám družstva z Mokré Lhoty, Křešic, Božkovic a Tomic – tomickým se někde po cestě zatoulali dva členové, ale neváhaly je doplnit ženy! Soutěží se ve třech disciplínách – loutkohra, kroužkohra a vodoteč a je to strhující, zábavné, a nejen voda teče všude kolem. Trefným komentářem vše doplňuje Jenda Sekáč, kterému sekundují dva rozhodčí. Všichni soutěží do roztrhání těla, ani ženy se ničeho nebojí, Mokrá Lhota zůstává věrna svému jménu – v mokrých disciplínách jim to prostě jde. Ale nezaostávají ani ostatní týmy a baví se úplně všichni! Na závěr se rozezní hasičská siréna, protože hoří!!! Hoří malý domeček!!! Ale tožické děti nelení a ve speciální uniformě – tričku s nápisem BUDOUCNOST TOŽICE – se chopí ručních stříkaček a hasí… nejdříve domeček, pak okolí, a nakonec samy sebe.

Rozhodčí to nemají vůbec jednoduché, po velkém rokování nakonec přicházejí s verdiktem, že zvítězila Tožice, děti dostávají od starosty Města Bystřice zlaté medaile a ostatní týmy si své pořadí musí vylosovat J. Ale zvítězili úplně všichni.

Následuje volná zábava a samozřejmě jídlo a pití – a že se toho nakonec snědlo a vypilo! To by jeden nevěřil! Večer ještě přijíždí skupina Coda a hraje až do brzkých ranních hodin a na podiu pod kaštany se tančí a zpívá. Kolem desáté náves rozzáří ohnivá show Ondry Staši.

Vyšlo to náramně, doufáme, že byli všichni spokojení a my jsme rádi, že velké úsilí nepřišlo vniveč. Děkujeme opravdu všem, kteří pomáhali. Nejvíc toho měl na bedrech Jenda Sekáč a popasoval se s tím skvěle. Děkujeme také všem hostům, Mirkovi Macháčkovi, Kubovi Matějovskému a jeho týmu za skvělou obsluhu, Milanovi Rezkovi za točení piva, Honzovi Provazníkovi za skvělé maso a brambory, manželům Stašovým za svázání knihy, Ondrovi Stašovi za skvělou show, Petrovi Štěpánkovi, Mirkovi Dvořákovi a Janě Matějovské za zapůjčení historického vybavení. Dále děkujeme Městu Bystřice a Nadaci pro podporu hasičského hnutí v ČR za finanční podporu. A všem dalším, které zde neuvádíme jmenovitě.

Fotografie viz naše fotoalbum zde: https://prateletozice.rajce.idnes.cz/2022_SDH_oslava_100/

nebo náš FB:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2951253868507802&type=3