Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škola a Ty

 

1. HLAVA DĚRAVÁ

Lepší než lovit poházené papírky po dně tašky nebo spoléhat na místy nefunkční paměť je pořídit si šmrncovní diář! V obchodech jich najdeš spoustu, takže si hravě vyber takový, který se k tobě nejvíc hodí. Vychytaný deníček je nejen praktická věcička, ale i módní cool doplněk!

2. SLADKÉ MÁMENÍ

Odměň se každý den po obědě ve školní jídelně zmrzkou, sušenkou nebo čokoládkou, například z automatu. Cukr ti obalí nervy a ty budeš mít hned lepší náladu!

3. SEM SE MI DÍVEJ!

Během vyučování sleduj každý krok svého učitele a snaž se zachytit jeho pohled na co nejdelší možnou dobu. Uvidíš, že ho tím slibně vyvedeš z konceptu, až se časem nějak vesele „ubreptne“ a hodina bude zase hned o poznání zábavnější :-)

4. VYBARVI SE!

Obal si všechny sešity a učebnice pěkným papírem s vtipnými obrázky a nebo si je ozdob vlastními barevnými kresbičkami. Vzhled sešítků záleží jen na tvé fantazii, a když se ti tvůj výtvor povede, možná je budeš vytahovat ze své tašky pro opakování látky i s větší chutí!

5. AKCE!

Co takhle oživit si odpolko akčním kroužkem? Jestli si pořád nemůžeš vybrat, protože žádný ze školní nabídky není podle tvého gusta, buď cool a nezávisle si založ vlastní taneční skupinu, miniaturní sbor a nebo přijímej nové členy do pravidelných hodin společného kreslení či výletů do přírody. Stanov si pravidelný den a dobu v týdnu a neboj se to brát doopravdy vážně.

6. MALÁ AUTOGRAMIÁDA

Vytáhni si o přestávce list bílého papíru a zkuste spolu s kámoškou napodobovat svoje písma. Vítězkou je samozřejmě ta, jejíž písmo se bude nejvíce podobat originálu autorky. Na posouzení si přizvěte na pomoc „odbornou porotu“ z řad svých spolužáků.

7. VTIPNÝ NICKNAME

Využij krapet své bujné fantazie a vymysli si výstižné přezdívky pro všechny své spolužáky a třeba i pro učitele! Nová jména si pro jistotu průběžně zapisuj do deníčku, ať se ti žádné z nich jen tak „nevykouří z hlavy“! O své nápady se poděl s ostatními ve třídě a společně to vychytejte k nezbytné dokonalosti. Některé z přezdívek se stoprocentně ujmou, uvidíš!

8. ZKRÁŠLETE SI TŘÍDU!

Bílé stěny, opadaná omítka a počmárané lavice? Komu by se chtělo vysedávat celé dny v tomhle neútulném prostředí... Navrhni učitelce, že byste si mohli třídu o hodině výtvarky hezky vyzdobit. Fotokoláže spolužáků z různých akcí, namalované vtipy, plakáty a trochu kytiček oživí zašedlou třídu jedna báseň! Možná by šlo domluvit i malování přímo na stěny studené školní chodby? Počkej na svolení účitelů a pusť se s kámoši do veledíla!

9. MÓDNÍ BODOVAČKA

Zaveďte si s kámoškou přísně střežený sešit, kam si budete každý den zapisovat bodování třídních borců. Hodnotit můžete oblečení, vzhled i jejich momentální náladičku, to už záleží jen na vás. Na konci každého školního týdne si pak tajně můžete vyhlásit nejvíc pěstěného hezounka, šmudlu i charakterního klaďase :-)

10. TÝMOVÁ PRÁCE

Před blížící se velkou písemkou navrhni společné opakování látky u tebe doma. Pozvi kámošky, hlavně chytrolínky :-), rozdej papíry, připrav pití, ať vám to lépe pálí, a všechny holky pohodlně usaď. Když si budete počítat příklady z matiky společně a nebo se budete nahlas zkoušet ze slovíček z angličtiny, zapamatujete si toho mnohem víc než při nudném domácím „samošprtání“!

11. ORIGINÁLNÍ POZDRAV

Vymysli si se svou partou originální pozdrav, který budete odteďka zásadně používat! Kromě pozdravu můžete které budete rozumět zavést i speciální řeč, jen vy mezi sebou! Ostatní můžete klidně nechat nechápavě zírat!

12. ŽHAVÉ DOUČOVÁNÍ

Nejlepší šance, jak sbalit třídního fešáka, je předstírat, že od něj potřebuješ doučování. I kdyby o téhle látce věděl s prominutím „houby s octem“, rozhodně mu ješitně polichotí, že jsi s prosbou o pomoc oslovila právě jeho. Klidně předstírej, že něčemu nerozumíš, i když to tak není! Čím víc budeš během doučování působit jako chápavá žačka, tím sladší odměnu si za svůj postřeh a výšku IQ zasloužíš...

13. ZÚČASTNI SE!

Možná se ti tomu ani nechce věřit, ale je to fakt – pokud dáš učiteli alespoň malou šanci a budeš vnímat jeho výklad, třeba zjistíš, že to nakonec není až taková „nuda k ukousání“, a než se stihneš opět podívat na hodinky, další lekce „mateřštiny“ bude dávno u konce!