Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručně o Novém Zélandu

17. 9. 2017

Pro Evropu byl Nový Zéland (Aotearoa - v maorském jazyce) objeven roku 1642 nizozemským mořeplavcem Abelem Tasmanem. Z dalších mořeplavců, kteří se zde zastavili, můžeme jmenovat Jamese Cooka roku 1769. Poté postupně začalo osidlování ostrovů, během kterého logicky vznikaly spory mezi domorodými Maory a bílými osadníky. Jen zásluhou křesťanských misionářů nebyli Maoři vybiti a naopak byla v roce 1840 posílena jejich práva smlouvou z Waitangi, která jim zaručila rovnoprávnost. Nezávislým státem se Nový Zéland stal v roce 1907 a fakticky nezávislým na britském Commonwealthu pak v roce 1931. V současné době patří Nový Zéland ke státům s velmi vysokou životní úrovní s hlavními příjmy ze zemědělství a samozřejmě i turistiky.

 Zeměpisné údaje

 Nový Zéland leží v jižním Pacifiku, 2160 km od Austrálie. Let z Londýna do Aucklandu trvá kolem 24 hodin.shutterstock-195655559.jpg

 Nový Zéland se skládá ze dvou velkých a několika malých přiléhajících ostrovů v jihozápadním Tichomoří. Leží 1900 km od Austrálie. S rozlohou 268 680 km² je podobně veliký jako Velká Británie nebo Japonsko. Více jak polovinu povrchu tvoří pastviny, jednu čtvrtinu lesy, v menší míře pole. Povrch je převážně kopcovitý až hornatý, zejména na Jižním ostrově. Nejvyšší hora je v Jižních Alpách Mt. Cook 3764m. Na Severním ostrově je nejvyšší hora sopka Mt. Ruapehu 2797m.

 Časový posun proti času v ČR je 12 hodin.

 Podnebí

 Nový Zéland se rozprostírá převážně v oblasti mírného pásu, sever má až subtropické klima. Velmi chladné a drsné je podnebí na horách. I v létě je zde v noci nebezpečí prochlazení. Nejteplejší měsíce jsou prosinec, leden a únor, nejchladnější je červen, červenec a srpen. Zima je mírná, deštivá, větrná, sníh je jen ve vyšších polohách. Teploty v létě ani na severu nedosahují 30° C. Teplotní rozdíly mezi zimou a létem jsou malé, v průměru 10°. Chladný vítr od moře je téměř stálý. Počasí se mění velmi rychle a je dobré mít větrovku stále po ruce. Vlhkost vzduchu je zejména v zimě vysoká.

Nejvlhčí oblastí je západní pobřeží Jižního ostrova. Nejslunnějším místem s 2500 hodinami slunečního svitu ročně je Nelson.

Slunce pálí velmi silně a dovede rychle spálit nechráněnou pokožku. Je třeba používat ochranné krémy s faktorem 15+, sluneční brýle a čepici se štítkem.

Pro dovolenou jsou nejvhodnější měsíce listopad až březen.

Průměrné teploty: Auckland leden 16-24°C, srpen 9-15°C

Wellington leden 13-20°C, srpen 6-12°C

Queenstown leden 10-22°C, srpen 1-10°C

Obyvatelstvo

Podle posledního stavu z října 2006 je celkový počet 4 151 410. Z toho 75% žije na Severním ostrově, převážně ve městech.

Většinou jde o potomky přistěhovalců z Britských ostrovů, v menší míře z ostatních evropských a asijských zemí. Jsou tu menšiny Holanďanů, Němců, Skandinávců, Italů, Řeků, Jugoslávců. Z Asiatů je zde nejvíce Číňanů a Indů. Zejména v oblasti Aucklandu je hodně Polynésanů z okolních ostrovů, kterým se Nový Zéland snaží pomáhat.Tito ostrované jsou nejslabší sociální vrstvou se všemi z toho plynoucími problémy. Novozélandská společnost je multikulturní a multirasová.

Potomci původních Maorů, kteří zemi osídlili přibližně před 1000 lety, tvoří 13% obyvatelstva. Dnes žijí značně poevropštělým způsobem. Mluví anglicky, většinou jsou příslušníky některé z křesťanských církví, oblékají se evropsky ( s výjimkou folklórních představení pro turisty nebo ceremonií)

Na Nový Zéland cestujeme za účely turistiky bezvízově s maximální dobou pobytu 90 dnů (pro práci na Novém Zélandu již víza nutná jsou – Working Holiday scheme apod.) Po příletu probíhá krátký formální pohovor s imigračním úředníkem (něco jako v USA) a velmi důkladná kontrola čistoty případného kempingového / outdoor vybavení. Na Nový Zéland je zakázáno dovážet masné výrobky, ovoce apod. Měnou na Novém Zélandu je novozélandský dolar (1 NZD = cca. 17 Kč).

Na Novém Zélandu se jezdí vlevo a je potřeba mít mezinárodní řidičský průkaz. Co se týká očkování, tak žádné speciální není vyžadováno, doporučen je běžný cestovatelský základ. Napětí v elektrické síti je 230 V a zásuvky jsou na tři kolíky, tzn. je potřebný adaptér.shutterstock-515269891-velke.jpg

Nový Zéland se dělí na 16 regionů, z nichž 9 jich je na Severním ostrově a to sice: Northland, Auckland, Waikato, Bay of Plenty, East Cape, Hawke’s Bay, Taranaki, Manawatu-Wanganui a Wellington.

Jižní ostrov se dělí na sedm regionů – Tasman, Nelson, Marlborough, West Coast, Canterbury, Otago a Southland.

Velkou většinu výše uvedených regionů navštívíme při našem putování i my.