Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saalbach - Hinterglemm charakteristika

Nadmořská výška: 830 - 2 096 m n. m.

Délka sjezdovek: celkem 270 kilometrů (140 kilometrů modrých, 110 kilometrů červených, 20 kilometrů černých)

Cena skipasu: od 51 EUR osoba / den

saalbach-hinterglemm-a.jpg

Typické rakouské údolí

Na samém konci údolí, v němž pramení říčka (nebo spíše potok) Saalach, se nalézají 2 malebná městečka. Výše v údolí leží Hinterglemm, o pár kilometrů směrem na východ se pak nalézá Saalbach. A právě podle nich byla pojmenována lyžařská oblast, rozkládající se po obou stranách údolí. Ta příznivcům alpského lyžování nabízí celkem 270 kilometrů sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti.

Kde leží Saalbach - Hinterglemm

Geograficky se lyžařská oblast Saalbach - Hinterglemm nachází na území hned dvou rakouských spolkových zemí. Na západě částečně zasahuje do Tyrolska, ovšem většina sjezdovek a lanovek je situována ve spolkové zemi Salcbursko (správně by mělo být psáno Solnohradsko). Turisté, kteří se rozhodli prožít svou zimní dovolenou a užít si skvělého lyžování v Rakousku právě tady se mohou kromě dokonale upravených sjezdových tratí, ideálních pro carvingový způsob lyžování, těšit i na dva dobře vybavené snowparky. Adrenalinoví jezdci a příznivci jízdy ve volném terénu si tu mohou zajezdit i na freeridových trasách či vyzkoušet své lyžařské dovednosti v boulích.

saalbach-hinterglemm-b.jpg

Nemusíte jen lyžovat

Saalbach - Hinterglemm však není jen sjezdové lyžování. Na běžce na lyžích tady čeká přes 10 kilometrů pravidelně upravovaných a udržovaných běžeckých stop jak pro klasický styl, tak i pro bruslení. Možnost večerního lyžování či jízda na osvětlené sáňkařské dráze jsou pak ještě určeny všem turistům, pro které je den na svahu k uspokojení jejich touhy po dokonale prožité aktivní zimní dovolené v Rakousku příliš krátký.

Nabídka sjezdových tratí

Lyžařské středisko Saalbach - Hinterglemm má v nabídce na 140 kilometrů modrých a tedy technicky nejméně náročných sjezdovek. Ty ovšem bývají často napojeny i na těžší, červeně značené úseky. Proto nejsou všechny zdejší modré sjezdovky vždy vhodné pro úplné začátečníky s lyžováním. Pro nejmenší lyžaře a začátečníky jsou však určeny cvičné louky u spodních stanic zdejších lanovek.

saalbach-hinterglemm-c.jpg

Sjezdovky pro zkušené jezdce

Těm ze sjezdařů, kteří již mají něco najezděno a patří mezi zkušené jezdce, bývá doporučována čtyři kilometry dlouhá trať Nordabfahrt. Ta se vine do údolí k Saalbachu z vrcholu Schattberg Ost v nadmořské výšce 2.020 metrů. Jde o náročnou sjezdovku, která dokonale prověří jejich vlastní limity. Nejlepší z lyžařů se pak určitě vydají na sjezd, který absolvovali ti nejlepší jezdci na světě. Jde o sjezdovku, vedoucí z vrcholu Zwölferkopf do vesničky Hinterglemmu. Právě na této trati závodníci zápolili o titul mistra světa na na světovém šampionátu ve sjezdovém lyžování, který tady probíhal roku 1991.

Skialpinismus

Lyžařská oblast Saalbach - Hinterglemm je známá i pro své skvělé skialpinistické terény. Kdo si chce během své zimní dovolené dokonale užít lyžařskou turistiku, určitě by neměl vynechat náročnější trasu z údolí na městečky Saalbach a Hinterglemm přes vrchol Groser Asitz. Ten se šplhá do nadmořské výšky 1.914 metrů a sjet se odtud dá až do lázeňského městečka Bad Leogang. To leží v dalším údolí severně a s lyžařským areálem nad říčkou Saalach je propojeno lanovkami.

saalbach-hinterglemm-d.jpg

Zimní turistika

Údolí podél Saalachu se může pyšnit i jedním rekordem, jež se týká nejen Rakouska, ale dokonce celého alpského pohoří. Nalézá se tady totiž nejdelší visutá lávka v Alpách. Byla trefně pojmenována Alpský Golden Gate podle známého visutého mostu v San Franciscu. Její délka přesahuje 200 metrů a nabízí úžasné výhledy do údolí, které se nalézá o 60 metrů níže.

Proč zrovna Saalbach - Hinterglemm?

Oblast v okolí Saalbachu a Hinterglemmu je výjimečný svou typicky alpskou a nutno podotknout i idylickou atmosférou. Místní si potrpí na tradice a návštěvníci oblasti se tady mohou i v současnosti setkat s typicky rakouskými staveními po vzoru horských salaší. Večer se pak mohou turisté procházet po zasněžených pěších zónách v centrech obou městeček, kde jediným dopravním prostředkem kromě vlastních nohou jsou saně.

Ubytování

Na turisty, kteří se rozhodli strávit svou zimní dovolenou nebo třeba jen prodloužený víkend právě v oblasti Saalach - Hinterglemm, čeká pestrá nabídka ubytování. Nocovat je tu možné v řadě ubytovacích zařízení všech kategorií. Bydlet se dá v luxusních hotelích s wellness a dokonalým komfortem přes útulné rodinné penziony až po velké množství cenově příznivých apartmánů.