Strava a její účinky nejen při AS
Strava je velmi důležitá a nejen pro lidi s AS. Vše, co do sebe naše tělo dostane, se odráží na naší vnitřní pohodě a zdraví.
Jíst "normálně" už dávno není zdravé. Kde jsou ty časy, kdy všichni tvrdili, že mléko, maso a mouka je základ života.
Potravinový průmysl, který hýbe světem a našimi žaludky, je neúprosný. Nabízí tolik chutí, tolik dobrot a pochutin. A lidé za to velmi rádi platí. Nikdo jim ale neřekne, že výrobky hladící naše chuťové buňky ničí zažívání a tím i zdraví. To vše má pak dopad na naši psychiku. Když se cítím dobře, jsem spokojenější :)
Kdo chce být fit a v pohodě, hledá lepší řešení, než to, co ho naučili postupem času jiní.
Klasický zažitý, český jídelníček je totiž pro naše zažívací ústrojí destruktivní. Ano, nepozná se to hned, ale střeva tento způsob péče nevydrží věčně.
Kolik lidí má zažívací potíže, trpí plynatostí, nepříjemnými pocity, atd. a neřeší to, protože se o tom nemluví. Důležitý je ale cíl chtít být zdravý a v pohodě. Někdy je třeba změnit hodně věcí a na další si zvykat. Záleží na každém z nás, jak se chce stravovat. Zde uvádím pouze některá doporučení, která nám pomohla cítit se lépe, být vyrovnanější a hlavně zdravější.
Jak vařit "lépe"
My jsme upustili naprosto od smažených a kořeněných jídel. Jíme masa pouze lehká jako je králičí, kuřecí, krůtí a nebo nahrazujeme bílkoviny vejci původem nikoliv z klecí, ale z podestýlky. Jídla pečeme nebo dusíme, aby zůstalo co nejvíce živin.
Vaříme bez ochucovadel jako je masox, magi, atd. Důvodem je jejich složení a výroba. Mají vysoký obsah látek nevhodných pro zdravé zažívání. Vše se dá upravit přiměřeným používáním soli.
Koření používáme pouze drcený kmín, sladkou papriku, bazalku a bylinky, které nedráždí nos ani žaludek. K dochucení používáme také rajský protlak, hořčici ve slabé míře, povidla.
Sladká jídla sladíme stévií, někdy i obyčejným cukrem. Vzhledem k tomu, že vše sladké se mění v žaludku na kyselé, je třeba příjem cukru a sladkostí hlídat. Pokud máte tělo překyselené, můžete mít zažívací potíže a Vaše tělo je náchylnější k infekcím, jelikož obranyschopnost buněk při překyselení klesá.
Zároveň se v překyseleném těle množí kvasinky, které způsobují nepohodu jak v zažívacím traktu, tak např. na kůži, v dutině ústní, vlasy se více mastí, pot zapáchá atd. Proti kvasinkám je tu pár rad. Nejíst sladké, semínka grepu redukují počet kvasinek, dostatek tekutin snižuje kyselost (je třeba pít vodu neperlivou a co nejméně sladkou).
Pro zlepšení trávení
K udržení rovnováhy v zažívacím traktu je dobré dle návodu doplnit složku bifidobakterií a to doplňkem stravy Lactobacilus acidophilus bez mléčné bílkoviny. Je třeba v lékárně přímo říci bez mléčné bílkoviny. Ta totiž způsobuje nepříjemnosti v trávení a působení látek pak není tolik efektivní.
Pro správné osazení střevní flory můžete také použít Hylak. Je dobré ho doma mít a při nepohodě trávení si třeba 1-3 dny doplnit zdravé bakterie dle návodu dávkování. V případě větších potíží vyhledejte lékaře. Řiďte se příbalovou informací.
Mléko
Dnes už se ví, že mléko zanechává na sliznicích trávicího ústrojí povlak, díky kterému se hůře vstřebávají živiny do těla. Pro zažívací trakt je téměř nevhodné. Vyjímkou je kefírové mléko a jakýkoliv bílý jogurt, které obsahují acidofilní bakterie, tedy zdravé bakterie pro naše střeva. Pozor! Bílé jogurty ani kefír by se neměl jíst každý den. Všeho moc škodí. Jednou týdně je optimální. Jsou lidé, jejichž trávení ani to nezvládne. Proto je třeba zvolit doplňky stravy pro doplnění zdravých bakterií do našeho zažívání.
Navíc enzymy, které jsou potřeba ke štěpení mléka mají pouze děti, v dospělosti se ztrácejí, proto mléko vytváří problém mnoha lidem, aniž by o tom věděli.
Mléko též pracuje s naší pletí. Chcete-li čistou pleť, omezte čistě mléčné výrobky ve Vašem jídelníčku.
Co vlastně vadí v mléku? Mléčná bílkovina a laktóza. Složené cukry ne každý umí trávit. Mléčná bílkovina byla důležitá při našem raném vývoji. Stejně jako mléko lidské, kterým se krmí naše miminka, tak i malé tele potřebuje z něčeho růst a něčím se živit. Mléko je tedy určeno mláděti, podle toho, od které matky pochází. Mléčný průmysl vydělává na nevědomosti lidí a ignoranci doby, jež žije v omylu. Mléčné výrobky, které vidíme v obchodech, jsou vytvořeny s velkou dávkou chemie a opravdu jen pro užitek jejich výrobců. Vše je byznys, který nemá zájem starat se o naše zdraví!
Proto si važte svého zdraví a nahraďte vápník z mléka jinými způsoby.
Na pečení mléko třeba není. Omáčky též není třeba vařit se smetanou. Zmrzliny a dobroty mléčného typu vyjímečně a kefírové mléko nebo bílý jogurt jednou týdně. Dá se to vydržet, jen je třeba si na to zvyknout.
Odměnou nám pak je klidnější zažívání, čistější pleť, lepší nálada a hlavně zdravější tělo.
Mouka
Mouka v běžném pečivu obsahuje lepek a ten má podobné vlastnosti jako mléko. Též v zažívacím traktu vytvoří povlak, který brání řádnému vstřebávání živin do těla. Dnes již velké množství lidí nedokáže mouku ve svém zažívání tolerovat. Mají potíže s trávením.
Mouka kukuřičná např. je kartáč na střeva. Není vhodné ji jíst často. Kukuřičné lupínky s mlékem je pokrm, pro naše střeva, absolutně nevhodný. Reklamy, týkající se potravin, jsou dnes spíše klamem, než solidní informací.
Jsou mouky bez lepku a v obchodech už dnes nalezneme sortiment hotového pečiva neobsahující lepek. Jsou sice dražší, ale pokud nemáte zálibu v pečení, doma se péct nevyplatí. Je to časově náročné a bezlepkové pečivo hotové z obchodu, chutná docela dobře. Jen se dívejte kolik obsahuje éček - emulgátorů a jiné chemie, která do těla nepatří. Vybírejte to, s nejnižším obsahem chemie.
Pokud budete chtít mouku a lepek vysadit, je třeba opravdu dodržovat stravovací režim, aby Váš nový jídelníček měl smysl.
Omáčky se nemusí zahušťovat. Dají se jíst bez přidané mouky. Ano, je to změna vaření oproti klasické české kuchyni, ale kdo by nechtěl být zdravější? U nás doma jsme se starých receptů pustili a je nám o hodně lépe. Jak fyzicky tak psychicky. Když je Vám totiž nevolno, nebo jen těžko na těle, odráží se tento stav automaticky na psychice. Pokud si toto člověk uvědomí, pak si začne pečlivěji vybírat to, co sní.
Vaše vnitřní pohoda a zdraví se odvíjí od toho, co Vaše tělo dostává. Samozřejmě nejen od toho. Ale proč si neposvítit na nepravdy, v nichž žije ještě značná řada lidí.
Maso
Opět se nabízí spoustu druhů masa. Jíst vepřové, které se tráví až tři dny, je pro nás hloupost. Dá se bez něj žít. Hovězí maso je též těžké pro tělo zpracovat. To máme na stole vyjímečně.
Samozřejmě není potřeba ho z jídelníčku vypouštět. Toto jsou tipy pro úpravu stravy tak, aby vyhovovala našemu tělu. Není to žádná dieta. Pouze si vybíráme potraviny, které snižují nepříjemné pocity při zažívání a jejich přítomnost není až tak nutná. Je dobré jíst to, co člověku chutná, ale nezapomínat na to, že máme tělo jen jedno :) a je třeba se starat jak o zevnějšek, tak o vnitřek.
Tuky z masa
Jsou nejpodobnější našim tukům. Naše tělo, pokud má nějakých toxinů nadbytek a nemůže je všechny vyplavit, ukládá je do tuků. Stejně tak tento proces probíhá i u zvířecích kamarádů, které pak jíme. Proto, čím méně masného tuku obsahuje maso, které připravujete, tím zdravější bude mít vliv na Vaše tělo.
Salámy, paštiky a párky
Jsou z hlediska zdravé stravy naprosto nevhodné. Především z důvodu složení, jelikož obsahují chemii a produkty opravdu všemožného zvířecího průmyslu. V neposlední řadě i koření upravené v takovém množství "aby chutnalo".
Zelenina
Naše zažívání je křehká věc a u lidí s AS to platí trojnásob.
Zelenina, aby byla pro tělo stravitelná, je třeba ji tepelně upravovat. Např. luštěniny je třeba dlouho vařit, než je naše zažívání schopno je adekvátně rozložit. Máme-li za cíl snížit v našem jídelníčku mléčné výrobky, můžeme příjem vápníku nahradit čočkou. Má i další cenné látky, proto bych ji do jídelníčku zařadila podle toho, jak bude vyhovovat Vašemu trávení.
Pokud jíte mrkev, je třeba dodat trochu tuků, aby naše tělo mohlo získat potřebné vitamíny. Lépe tepelně upravená.
Čerstvé saláty též není dobré jíst často. Všude se tvrdí, jak je to zdravé, ale už se málo kde dovíte, že je to pro trávicí trakt příliš těžké na zpracování. Zelenina v tepelně neopracované podobě trochu dře stěnu střeva. Není to poznat hned, ale za pár let to Vaše střeva dají znát.
Brambory
Obsahují škrob, tedy složený cukr. Mají široký obsah látek tělu prospěšných. Pokud trpíte nadváhou, brambory raději ve svém jídelníčku nenechte převládat. Pro člověka jsou důležité, upravujte je na jakýkoliv způsob.
Paprika má slupku, která se těžko tráví. Pečená paprika se dá zbavit slupky docela dobře.
Pokračování příště :)
Snad budou mnoha způsoby ověřené informace k užitku