Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památky

Praha se stala jedním z nejoblíbenějších turistických míst v Evropě díky svým historickým památkám, jako je Karolinum, Národní divadlo, Národní muzeum, Karlův most, Staroměstská radnice, Orloj, Pražský hrad nebo Katedrála svatého Víta.

Katedrála sv. Víta - Při příležitosti povýšení pražského biskupství na arcibiskupství položil roku 1344 Karel IV záksv_vit.jpgladní     kámen katedrály sv. Víta. Stavba byla dokončena až v září 1929.

Pražský orloj - Staroměstský orloj byl sestrojen roku 1410 Janem Růže přezdívaným mistr Hanuš.
Ten byl podle pověsti oslepen, aby už nemohl sestrojit podobný orloj. Hanuš se ale pomstil tím, že orloj poškodil a, díky jeho složitosti, byl uveden do provozu o sto let později.

Karlův most - Je druhým nejstarším kamenným mostem v České republice a zároveň nejstarším stojícím mostem přes řeku Vltavu. Se stavbou mostu se začalo v roce 1357 za vlády Karla IV a dokončen byl v roce 1402. Až do roku 1841 byl jediným mostem přes Vltavu v Praze.

Národní divadlo - Díky své nezaměnitelné novorenesanční architektuře a historické hodnotě, se z Národního divadla stala nejvýznamnější česká památka. Celá budova divadla je vysoká 26 metrů, má výbornou akustiku a nad hledištěm je umístěn dvě tuny vážící a 5,5 metrů dlouhý lustr, který má na sobě 260 lampiček.vysehrad.jpg

Vyšehrad - Je opevnění umístěné na skále podél řeky Vltavy asi 3 kilometry jihovýchodně od Pražského hradu.
Jeho založení se datuje na druhou polovinu 10. Století, kdy byl používán jako knížecí hradiště. Vratislav II. zde měl od konce 11. století své sídlo. Ve 2. Polovině 17. století se Vyšehrad dočkal rozsáhlého přebudování do barokního stylu.

Pražský hrad - Je nejvýznamnější český hrad stojící na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou v centru Prahy, na vrchu Opyš. Od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky. Dvakrát v dějinách se stal hlavní rezidencí císaře Svaté říše římské.

Citace:​
Prazske Pamatky [online]. [cit. 2017-12-14]. Dostupné z: http://www.prazskepamatky.info/                                  

Památky.cz [online]. [cit. 2017-12-14]. Dostupné z: http://www.prahapamatky.cz/

[online]. In: . [cit. 2017-12-17]. Dostupné z: https://cz.pinterest.com/vysehrad/vysehrad-park-+-closest-neighborhood-of-rezidence-/