Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co o nás říkají čerti

22. 1. 2018

Nikdy jste se nezamysleli nad tím, jak jsou čerti v českých pohádkách oblečení? A že jsou oblečení?

Proč vůbec čerti nějaké oblečení mají? Nejspíše aby byli méně odlišní od lidí. Nebo aby bez kalhot nepohoršovali. Nebo aby bez kalhot v mužích nevyvolávali mindráky a v ženách touhy?

Čert v odrbaných hadrech udělá kouzlo - a je z něj švarný myslivec. A pak kouzlo zruší, a je z něj opět trhan. Proboha, proč trhan, když si může vyčarovat cokoli? Proč si nevyčaruje na přikládání pod kotli třeba praktické a neroztrhané montérky nebo tak něco?

Jak vlastně čert přijde k šatům? Vykouzlí si je, nebo v pekle funguje krejčovství či snad pekelníci chodí nakupovat do našich obchodů?

No, už se s tímhle nápadem matlám dost dlouho a k závěru nedocházím. Tak to utnu a zakončím konstatováním, že mne předběhl Jiří Suchý (ten ze Semaforu), když si v knížce "Klaun si povídá s Bohem" položil otázku ohledně šatníku Panny Marie. Chápete? Ta se zjevuje pokaždé v něčem jiném. Kde ty šaty bere a kdo jí je navrhuje? Moje vlastní rozvinutí jeho myšlenky: zjeví se třeba někdy v džínách?

Tu knížku si někdy přečtěte, není špatná.

Já zatím budu bádat nad oblečením vodníků a nad tím, kdo a jak vyrábí žíněná roucha pro poustevníky a kajícníky. V obchodě jsem je nikdy neviděl a obávám se, že ani ve specializované katolické prodejně v Ječné ulici bych neuspěl.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář