Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sexismus, kam se podíváš

22. 9. 2018

Není divu, že se na nás západní demokracie dívají skrz prsty. Nevidíme nic sexistického ani rasistického na karikatuře vztekající se Sereny Wiliamsové (např. https://www.irishtimes.com/news/world/serena-williams-cartoon-newspaper-defends-cartoonist-1.3625291), na které je - z hlediska pravidel karikatury - věrně zobrazená při jednání, kterého se skutečně dopustila - byť ne tak zkarikovaně. Takhle to tvrdili experti na jedné ze zbytečně mnoha rozhlasových stanic. Tedy že jsme sexisti.

Nejsme v tom sami, na západě je také ještě pořád dost odporných sexistických prasat, kteří na karikatuře slavné tenistky nevidí nic sexistického ani rasistického. Ale zatímco karikatury v Charlie Hebdo (Vzpomínáte? To to letí...) celá západní společnost ještě jednotně hájila, dnes tam sílí názor, že takhle tedy ne, soudruzi!

Jak to napravit? Pojďme Sereně v karikatuře nakreslit jasně asijský obličej, vlasy kmene !Kungů a barvu pleti Ani Geislerové. Sexismus odstraníme tím, že vygumujeme prsa a vybouleninou pod sukní naznačíme, že tady je zobrazena prostě lidská bytost. A hlavně: tu malou postavičku tenistky v pozadí nemůžeme kreslit jako přitažlivou mladou ženu! Co takhle dát jí burku a přimalovat jí dvacet kilo navíc?

Sexismus, kam se podíváš!

Kolik žen například hraje v sestavě fotbalistů Sparty nebo Realu Madrid? Co skupiny Chinaski, Rolling Stones a další - kde jsou tam ženy? Proč běží na čtyřstovku ženy a muži zvlášť? To není možné zařídit nějaké kvóty, aby se tam vítězilo hezky půl na půl, když jsou si obě - pardon, chci říct všechna - pohlaví rovna? Kdy už se ve školách zakáže mluvit o genetickém určení pohlaví? Nějaké chromozomy X a Y jsou stejně jen buržoazní pavěda, i soudruh Lysenko to v padesátých letech tvrdil.

Nedávno jsem se sám sexisticky pobouřil. V televizi běžel záznam koncertu Adele. V pozadí jako doprovod řada smyčcových nástrojů - a pozor, pouze ženy! A ještě ke všemu v šatech, s odhalenými lýtky a v pozici... no žena hrající na violoncello prostě zaujímá dost sexy pozici. A dost, pravím. Proč tam nebyli půl na půl i chlapi? Copak muži neumějí hrát na smyčcové nástroje? Jsme snad oproti ženám v tomto směru méněcenní? Příště hezky polovinu mužů a také s eroticky poodhalenými lýtky! Jinak píšu stížnost do Strassburku (snad tam na nádraží mají nějakou lampárnu).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář